Beyin gelişimi ile ilgili bir hastalık olan Asperger Sendromu birçok kişide ortaya çıkabilir. Bu hastalığa sahip kişilerin günlük hayatlarına devam edebilmesi oldukça zorlaşır. Aynı zamanda bu sorunu yaşayan bireyler yer aldıkları ortamda farklı davranışlarda bulunabilirler. Özellikle düzensiz şekilde konuşma ve başkalarının konuştuğu konuları dinlememe en çok rastlanan belirtilerdir.

Asperger Sendromu Nedir?

Asperger sendromu, yüksek işlevli olan otizm türlerinden birisi olarak karşımıza çıkar. Bir başka ismi ise otistik spektrum bozukluğu olarak bilinir. Bundan dolayı OSB adı verilen genel bir tanıya sahiptir. Beyin gelişimi ile alakalı olan bu hastalık birçok sorunu da beraberinde getirir. Özellikle sosyal etkileşim ile iletişim problemleri sıkça rastlanılan durumlardır.

Asperger sendromu, bir kişinin sosyalleşmesini direkt olarak etkiler. Bunun yanında başkalarını algılama konusunda sorun yaşarlar.

Geçmiş yıllarda Asperger Sendromu için farklı gözlemler yapılmıştır. Buna göre bu sendromu yaşayan kişilerin dil ve zekâ yetenekleri ortalama veya ortalamanın üzerinde çıkmıştır. Bunun yanında Asperger Sendromu olan kişilerde el çırpma benzeri sıklıkla tekrarlanan davranışlar görülür.

Asperger Sendromunun Belirtileri Nelerdir?

Her hastalıkta olduğu gibi Asperger Sendromu içinde birçok belirti görmek mümkündür. Ayrıca Ssperger Sendromu için çok sayıda belirti vardır. Özellikle bu sendroma bağlı olarak kişilerin arkadaşlık kurmada sıkıntı yaşamaları mümkündür. Arkadaşlık kurulduktan sonraki süreçte bu ilişkiyi sürdürmede de problem yaşarlar. Kişi belirli konulara ise takıntılı derecede ilgi göstermeye başlar.

Asperger Sendromunun belirtileri şöyledir;

  • Arkadaşlık kurmada zorluk yaşama.
  • Empati gösterememe.
  • Belli konularda takılıp kalma.
  • Karşı tarafın konuşmasına odaklanmama.
  • El çırpma veya sürekli olarak uzuv sallama.
  • Göz temasından kaçınma.
  • Konuşmayı kendi ilgi alanına çekme.
  • Mahremiyet algısının olmaması.
  • Rutine bağlı kalma.
  • Sosyalleşmede zorluk çekme.
  • Vücut dilini normal şekilde kullanamama.

Yukarıda yer alan belirtilerden bazıları kişilerde seyrek olarak görülürken bazıları çok daha sık görülebilir. Bundan dolayı Asperger Sendromu kişiden kişiye göre farklı olarak gözlemlenir.

Asperger Sendromu Tanı Yöntemleri Nelerdir?

Bir kişide Asperger Sendromu olduğunu anlamak için öncelikle tanı koymak gerekir. Tanı koymak için uzmanlardan yardım alınmalıdır. Özellikle çocuk psikiyatristleri, çocuk doktorları ve nörologlar bu konuda uzman sınıfında kişilerdir.

Doktorlar tanıyı tespit etmek için kişiye bazı sorular yöneltirler. Bu sorulara göre alınan cevaplar neticesinde tanı süreci devam eder. Özellikle kişinin konuşma üslubu, sosyal çevresi olup olmadığı ve odaklanma sorunları incelenir. Bu durumlar tespit edildikten sonra kişiyi farklı durumlarda gözlemleme yapma aşaması başlar. Sonuç olarak kişide Asperger Sendromu olup olmadığı kesin olarak ortaya çıkartılabilir.

Asperger Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

Asperger sendromu için şu anda net bir tedavi şekli yoktur. Çünkü bu hastalık için ilaç veya bitkisel takviye bulunamamıştır. Bundan dolayı tedavi süreci farklı metotlar ile ilerler. Özellikle kişinin bu sendromu atlaması için mücadele etmesine destek olunur. Böylelikle kişinin zorluk çektiği konuların üstünden gelmesi sağlanır.

Asperger Sendromu tedavisinde birden fazla doktordan yardım alınabilir. Hastalığın özel şekilde reçete edilen bir ilacı yoktur. Konuşma ve aile terapisi bireyin hayatında olumlu sonuçlar almasına yardımcı olacaktır.

Asperger Sendromuna Hangi Bölüm Bakar?

Asperger Sendromu, bireyin başkalarıyla etkili bir şekilde sosyalleşme ve iletişim kurma yeteneğini etkileyen gelişimsel bir bozukluktur. Bir tür otizm spektrum bozukluğudur, yani ruh sağlığı hizmetlerinin kapsamına girer. Tipik olarak, Asperger Sendromu ile ilgilenen bölüm Psikiyatri Bölümü veya Davranış Sağlığı Bölümü’dür.

Psikiyatri Anabilim Dalı’nda Asperger Sendromlu bireyler durumlarına yönelik değerlendirme, teşhis ve tedavi alabilmektedir. Psikiyatristler, ruh sağlığı konusunda uzmanlaşmış ve gerektiğinde ilaç yazabilen tıp doktorlarıdır. Asperger Sendromlu bireylerin semptomlarını yönetmelerine ve sosyal ve iletişim becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmak için danışmanlık veya terapi de sağlayabilirler.

Davranış Sağlığı Departmanı ayrıca Asperger Sendromu ile de ilgilenir. Bu bölüm, zihinsel sağlık sorunları olan bireylere davranışsal terapiler ve müdahaleler sağlamaya odaklanmaktadır. Davranış sağlığı uzmanları, başa çıkma stratejileri geliştirmek, iletişim ve sosyal becerileri geliştirmek ve davranışsal zorlukları azaltmak için Asperger Sendromlu bireylerle çalışabilir.

Asperger Sendromunun, sürekli destek ve tedavi gerektiren ömür boyu süren bir durum olduğunu unutmamak önemlidir. Bu nedenle Asperger Sendromlu bireyler, Millî Eğitim Bakanlığı veya Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı gibi diğer departmanlardan da destek alabilirler.