Balon atım testi, kabızlık ve benzeri dışkılama sıkıntısı yaşayan hastalar için uygulanan tıbbi bir yöntemdir. Dışkılama sıkıntılarının teşhisinde sıklıkla başvurulan bu yöntem, basit şekilde uygulanabilir. Bu yönüyle kolonoskopiden daha konforlu olarak nitelendirilebilir. Balon atım testi ve anorektal manografi eş zamanlı olarak yapılabilmektedir.

Balon Atım Testi ve Tedavisi Hangi Hastalıklar İçin Uygulanır?

Balon atım testi, uyumsuz dışkılama yani dissinerjik defekasyonu tanımlamak amacıyla kullanılmaktadır. Rahatsızlık aynı zamanda anismus olarak isimlendirilmekte olup dışkılama sırasında zorlanma şeklinde tanımlanmaktadır. Dissinerjik defekasyonunun nedenleri aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Ikınma sırasında anorektal olarak gerekli geniş açıya ulaşılamaması
  • Pelvik kasların genişleyememesi

Uzman doktor eşliğinde yapılıp, değerlendirilen balon atım testi tanı açısından yeterli değildir. Teste başvurulmadan önce hastanın öyküsü ve şikayetleri dinlenerek genel sağlık durumu değerlendirilmektedir. Bundan sonra balon atım testi başta olmak üzere birtakım incelemeler yapılmaktadır. Anorektal manografi, kabızlık söz konusu olduğunda balon atım testine destek verecek bilgileri sunmaktadır.

Balon Atım Testi ve Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Kolonoskopi ile benzer olduğu düşünülen, balon atım testi oldukça farklı bir işlemdir. Uygulamaya başlamadan önce hastanın lavman yapması tavsiye edilmektedir. Lavman, hastayı balonla beraber dışkı geçirmeme konusunda rahatlatmak amacıyla yapılmakta olup testin güvenilirliğini etkilememektedir. Test, hastanın durumuna bağlı olarak hem yatar vaziyette hem de oturur vaziyette yapılabilir.

Balon atım testi, ucunda balon bulunan bir kateterin rektuma yerleştirilmesi şeklinde yapılır. Kateter rektuma zarar vermeyecek ve hastayı rahatsız etmeyecek biçimde yağlanır. Ardından bu balon su ya da hava ile doldurularak şişirilir. Sonrasında hasta, balonu atmak üzere tek başına bırakılır. Bu esnada balon atım süresi hastanın durumunu değerlendirmek üzere kaydedilir.

Balon Atım Testi ve Tedavi Konusunda Balon Hacmi ile Uygulama Süresi Nedir?

Balon atım testinde, balonun atılma süresi sağlıklı hastalarda 1 dakika kabul edilmektedir. Bu süre, bazı kaynaklara göre 2 – 5 dakika arasında da normal olarak değerlendirilmektedir. Balon atım süresinin daha uzun sürmesi, kişide dışkılama problemi olduğuna işaret etmektedir.

Bazı hastaların balon atım testinde problem olmamasına karşılık uyumsuz dışkılama şikayetleri devam edebilmektedir. Bu durumda; kas, sifnkter hastalığı ve diğer patolojik problemlerin değerlendirilmesi gerekir. Bunun için balon atım testi ve anal manometre testi bir arada yorumlanmaktadır.

Hastanın balon atım süresi, kabızlık ve diğer fonksiyonel rahatsızlıkların varlığı açısından bir işarettir. Ancak testin kapsama alanı bununla sınırlı değildir. Balon atım süresinin gerekenden fazla uzaması, aynı zamanda rahatsızlığın şiddeti hakkında fikir sahibi olunmasını sağlar.

Balon Atım Testi ve Tedavisi Etkili midir?

Balon atım testi, uyumsuz dışkılama da denilen dissinerjik defekasyon tespitinde önemli bir rol üstlenmektedir. Test ile hastanın dışkılama problemi olup olmadığı doğrudan öğrenilebilmektedir. Ancak bazı vakalarda test sonucunda herhangi bir probleme rastlanmamasına karşın bağırsak rahatsızlıklarının gözlenmesi mümkündür. Bu tip durumlarda tanı ve tedavi yöntemlerinin belirlenmesi noktasında balon atım testi yetersiz kalabilir. Yani hastalığın teşhis edilebilmesi için farklı test ve tetkiklere de başvurulması gerekir.

Dissinerjik defekasyon tanısı konulan hasta için uygun bir tedavi haritası belirlenir. Bu süreç boyunca hastanın yapması gerekenler de aşağıdaki gibidir.

  • Kegel egzersizleri: Pelvik taban kaslarının güçlendirilmesine yardım eder.
  • Diyet: Bol sıvı tüketimi yapılması ve lif bakımından zengin kaynaklar tüketilmesi gerekir.
  • Hareket: Hareketli yaşam tarzı benimsenmeli ve gün içerisinde düzenli egzersiz yapmaya özen gösterilmelidir.

Süt ürünlerinin tüketimi azaltılmalı ve kafeinden uzak durulmalıdır.