Bebeklerde Kolik Tedavisi
5 bebekten 1’inde görülen kolik, çocukların gaz sancısı nedeniyle sürekli ağlamalarına neden olabilir. Ancak bu kasılma ve ağlama nöbetleri bir hastalıktan kaynaklı değildir, olağan durumdur. Zaman zaman ağlama krizleri sonlansa da bir anda yeniden ortaya çıkabilmektedir.
Çoğunlukla durum kendiliğinden geçer ve 3. aydan sonra azalarak tamamen kaybolur. Bebeklerin sakinleşmesi ve gaz sancısından kurtulması içinse farklı tekniklerden yardım alınabilir.
Bebeklerde Kolik Nedir?
Doğumdan sonraki 2 – 3 haftada ortaya çıkan kolik, bebeklerin sinirli ve yüksek sesle ağlamasına neden olan bir durumdur. Çoğunlukla ayaklarını karna doğru çekme ve elleri yumruk haline getirme durumlarıyla kendini gösterir.
Ağlama krizlerinin haftada en az 3 gün ve toplam 3 saat boyunca devam etmesi durumunda tanı koyulabilir. Gaz sancısı ya da dışkılayamama sorunu ortadan kalktığında bebeklerin ağlaması kesilir.
Kolik bebekleri sakinleştirmek için farklı uygulamalara başvurulabilir. Özellikle kolik bebek müziklerinin ritimlerinden faydalanılabilir. Ayrıca doktorların tanı ve tedavileri gaz sancılarının azaltılmasını sağlayarak sürecin daha hafif bir şekilde atlatılmasına yardımcı olmaktadır.
Bebeklerde Kolik Neden Olur?
Kolik bebek sendromunun ana nedeni henüz olarak belirlenmemiştir ve durumun birden fazla sebepten dolayı meydana geldiği düşünülmektedir. Fakat her bebekte farklılık gösterebilen bu durum, atakların farklı saatlerde farklı uzunluklarda meydana gelmesini sağlamaktadır.
Kendi kendine geçmesinin nedeni de semptomların oluşma nedeni gibi henüz kanıtlanamamıştır. Genellikle kolik bebek sendromu bebeğin sistemlerinin yeni gelişmeye başladığından dolayı ortaya çıkmakta ve aşağıdaki durumlarla doğrudan bağlantı kurmaktadır.
- Sindirim sistemi bakterilerinin dengesizliği
- Aşırı beslenme
- Yetersiz beslenme
- Yeterince geğirememe
- Gıda alerjisi
- Gıda intoleransı
- Çocukluk çağı migreni
- Aile içi stres ve kaygı
Bebeklerde Kolik Belirtileri Nelerdir?
Kolik bebekler daha çok huzursuzluk ve ağlamayla bir sorun olduğunu belli etmektedir. Fakat ağlayan her bebeğe kolik tanısının koyulması mümkün değildir. Bu nedenle toplam ağlama uzunlukları dikkate alınmalı ve aşağıda yer alan diğer semptomlar incelenmelidir.
- Ağlama sesinin normalden yüksek olması
- Bacakları karna doğru çekme hareketi
- Sırtı yay gibi germe
- Kol ve bacakları savurma
- Ağlarken kızarma
- Karın şişliği
- Gaz çıkarma ve dışkılama sonrası sakinleşme
- Meme arama hareketi
- Günde 3 saatten fazla ağlama
Semptomlar, bebeklerde beslenme ve uyku düzenini doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle kontrol altına alınmaması daha farklı sorunların oluşmasına ya da belirtilerin şiddetlenmesine neden olabilmektedir. Ayrıca bebeğin hareketleri farklı nedenlerden dolayı da olabileceği için bir uzmana başvurulmalı ve gerekli kontroller yapılmalıdır.,
Kolik Bebeği Ne Rahatlatır?
Kolik bebeği neyin rahatlatacağı konusu, bebek bakımında oldukça yaygın bir sorundur. Kolik, bebeğin aşırı ağlaması ve huzursuz olması durumudur. Kolik bebeklerde gaz ve sindirim sorunları yaygındır. Bu nedenle, bebeği rahatlatmak için uygun bir yöntem seçmek önemlidir.
Kolik bebeği rahatlatmak için birçok yöntem önerilmiştir. Bebeğin karnına hafifçe masaj yapmak, bebeği emzirmek, bebek taşıyıcısı kullanmak, bebeğin sırtına hafif dokunuşlar yapmak, sıcak bir banyo yapmak gibi yöntemler önerilebilir.
Ayrıca, özellikle anne sütüyle beslenen bebeklerde, annenin yediklerine dikkat etmek ve gaz yapıcı yiyeceklerden kaçınmak da kolik bebeğin rahatlamasına yardımcı olabilir. Biberonla besleme yapılıyorsa biberonu çalkalamadan ve yatay bir şekilde tutmadan beslenmelidir. Mümkünse kolik önleyici biberon ve emzik kullanılmalı.
Ancak, hangi yöntemin kolik bebeği rahatlatacağı tam olarak belirlenememiştir. Çünkü her bebek farklıdır ve her yöntem her bebeğe aynı etkiyi yapmayabilir. Bu nedenle, birkaç yöntemi denemek ve bebeğin hangi yöntemle daha iyi yanıt verdiğini gözlemlemek önemlidir. Ayrıca, kolik bebeklerde yaşanan sorunlar için bir doktora danışmak da faydalı olabilir.
Kolik Tedavisi Nasıldır?
Bebeklere tanı koyarken fizik muayene yapılmakta ve ebeveynlere bir dizi sorular sorulmaktadır. Fiziksel olarak herhangi bir sorun saptanamadığında kolik tanısı koyulabilmektedir. Mümkün olduğunca diğer test ve tetkiklere başvurulmamaya çalışılır ancak doktorun şüphelerini gidermesi için görüntüleme ve laboratuvar testleri istemesi mümkündür.
Tedavinin amacı bebekleri rahatlatmak ve ağlama krizlerinde sakinleşmelerine yardımcı olmaktır. Bunun için ebeveynler bilgilendirilmekte, kriz nüksettiği anda çocuk üzerinde birkaç yöntemin denenmesi istenmektedir. Bunun için bebeklerin kucakta gezmesi ve güvende hissetmesi için temas halinde kalınması önerilmektedir. Çoğunlukla bebeklerin gezdirilmesi ağlamalarının kesilmesine yardımcı olmaktadır.
Bebeklere şarkı söylemek ya da onlarla sohbet etmek sakinleşmelerini sağlayabilmektedir. Özellikle anne, baba veya bebeğin sürekli gördüğü kişilerde bu durumun etkileri daha iyi şekilde anlaşılmaktadır. Ayrıca bebeklerin sırt üstü yatırılması, sırta ritmik şekilde vurulması ya da bebeğin sırtının sıvazlanması etkili yöntemler arasındadır.
Bazı bebekler ebeveynlerinin kalp atışıyla sakinleşebilmektedir. Bu nedenle bebeklerin kalp atışlarının dinlenebileceği pozisyonlarda tutulması tavsiye edilmektedir. Kimi zaman ılık suyla duş aldırmak, ritmik müzik dinletmek gibi durumlar da etkili olmaktadır.