Borderline diğer adı ile sınırda kişilik bozukluğu demektir. Kişilerin hem kendileri hem de başkaları ile ilgili düşüncelerini ve hislerini etkileyen bir akıl sağlığı hastalığıdır.

Borderline Kişilik Bozukluğu Nedir?

Borderline kişilik bozukluğu ya da sınırda kişilik bozukluğunda, kişiler kendileri ile ilgili öz imgeye dair sorunlar, davranış ve duyguları yönetme zorluğu yaşar. Bu nedenle kişilerin ilişkilerinde de istikrarsızlık meydana gelebilir.

Borderline kişilik bozukluğuna sahip kişiler genel olarak terk edilme korkusu yaşar ve yalnız kalmak istemezler. Ruh halleri çok çabuk değişir ve kalıcı ilişkiler kurmak isteseler de bu pek mümkün olmaz. Genelde yetişkinlik döneminde ortaya çıkan bu rahatsızlık, genç yetişkinlik döneminde ağır bir hal alabildiği gibi ilerleyen yaşlarda ortadan kalkabilir.

Doğru tedavinin uygulanması ile beraber vakaların çoğunda iyileşme görülür. Bu bozukluğun adı ilk olarak psikoz ve nevroz olarak adlandırılmış olan iki durum arasında bir sınır olarak tanımlandığından borderline olmuştur.

Borderline Kişilik Bozukluğu Nedenleri Nelerdir?

Borderline kişilik bozukluğunun nedeni tıp ve akıl sağlığı uzmanları tarafından net olarak bilinmemektedir. Fakat kişilik bozukluklarının genellikle kalıtsal olduğu ve ailedeki kişiler ile bağlantılı olduğu da bilinir. Anne, baba ya da yakın akrabalarda kişilik bozukluğu geçirmiş biri varsa borderline kişilik bozukluğu riski yüksek demektir.

Yapılan araştırmalar sonucu borderline kişilik bozukluğu olan kişilerin dürtüsellik, duygu düzenleme ve saldırganlık ile ilgili bazı bölgelerinde değişiklikler tespit edilmiştir. Serotonin hormonunu düzenlemeye yardımcı olan bazı kimyasalları da beynin düzgün bir şekilde kullanılmadığı bilinmektedir.

Stresli ve zor bir çocukluk dönemi geçirmiş olmak, borderline kişilik bozukluğunu tetikleyebilir. Çocukluk döneminde cinsel ya da fiziksel istismara uğramak veya ebeveynler tarafında çok ihmal edildiğini düşünmek de borderline kişilik bozukluğunu tetikleyebilen nedenlerdendir.

Borderline Kişilik Bozukluğu Belirtileri

Kişiler yalnızca kendi hayal dünyalarında düşündükleri ile ayrılık ya da reddedilme korkusu yaşayarak hayatlarında aşırıya kaçan önlemler alabilirler.

Borderline kişilik bozukluğu kişilerin kendilerini önemsiz görmelerine, istikrarsızlıklara, yoğun ilişki kurmaya ya da umursanmadığını düşünmeye sebep olabilir. Bazı bireylerde, strese bağlı olarak paranoya ortaya çıkabilir.

Borderline kişilik bozukluğu, kumar oynamak, güvenli olmayan cinsel ilişkiler, dikkatsiz araba kullanmak, uyuşturucu kullanımı ya da aşırı yemek yeme gibi dürtüsel davranış bozukluklarına neden olabilir. Bu davranışların dışında kişilerde yoğun mutluluk, yoğun utanç, aşırı sinir ya da endişe de borderline kişilik bozukluğu belirtileri arasındadır.

Borderline Kişilik Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?

Kişilerin psikolojik durumlarını yönetme ve bu durum ile başa çıkmalarını sağlamak en etkili tedavi yöntemidir. Ek olarak depresyon ya da madde kullanımı gibi durumlarda tedavi sürecine ek olarak ilaçlı tedaviye de başlanabilir. Borderline kişilik bozukluğunun tedavisinde genel olarak psikoterapi uygulanmaktadır.

Eğer vakada kişinin kendisi ya da çevresi tehlikedeyse doktor, hastanın hastanede ve gözetim altında tedavi görmesini isteyebilir. Borderline kişilik bozukluğu tedavisindeki kullanılan psikoterapi türleri arasında şema odaklı terapi, diyalektik davranış terapisi, duygusal öngörülebilirlik ya da problem çözme için sistem eğitimi vardır.

Diyalektik davranış terapisi, borderline kişilik bozukluğunun tedavisi için tasarlanmış bir yöntemdir. Kişilere duygu ve düşüncelerini nasıl yönetebilecekleri, sıkıntılı bir durum ile nasıl başa çıkabilecekleri ve sosyal ilişkilerini nasıl geliştirebilecekleri öğretilir. Bu nedenle genellikle borderline kişilik bozukluğunun tedavisinde en çok diyalektik davranış terapisi tercih edilir.