Çarpık Bacak Ameliyatı
Bacak ve ayakların olması gereken açıdan farklı pozisyonda olması çarpık bacak hastalığı olarak isimlendirilmektedir. Bu hastalığın varlığında ayaklardan biri ya da her ikisi içe ya da dışa dönük halde bulunmaktadır. Teşhis konan hastalarda tek ayakta çarpıklık olması durumu %50 oranındadır. Çarpık bacak hastalığının sayısal olarak üçte birine ikiz kardeşlerde rastlanılması dikkat çeken bir ayrıntıdır.
Bacaklar Neden Çarpık Olur?
Çarpık bacak sendromuna neden olan faktör tıbbi olarak net biçimde bulunamamıştır. Ancak hastalığın en büyük sebebinin genetik yatkınlık olduğu belirtilmiştir. Çarpık bacak hastalığının oransal olarak büyük kısmı ikiz kardeşlerde görüldüğü için bebeğin anne karnındaki pozisyonunun da rahatsızlığa sebep olabileceği düşünülmektedir. D vitamini eksikliği de yine tıbbi açıdan sebep olarak gösterilen faktörler arasında yer almaktadır.
Çarpık Bacak Ameliyatı Nedir?
Çarpık bacak hastalığının tedavisi fiziksel manevrayla ayakların dönük kısmının açılması ve bu manevranın işe yaramadığı durumlarda ameliyata başvurulmasını kapsamaktadır. Ayakların esnetilmesi uzun vadeli bir tedavidir ve tedavi sonucunda 20 derecelik iyileşme olması beklenmektedir. Aksi durumda çarpık bacak ameliyatı gerçekleştirilir.
Çarpık bacak ameliyatı (aşilotomi), aşil tendonunun uzatılması işlemidir. Tendonun uzatılması topuk kemiğinin yerine oturmasını kolaylaştırır ve ayakların açılımını destekler. Ameliyat, çarpık bacak hastalığı için yeterli bir metot değildir. Operasyon sonrasında ayağın şekil alması için tekrar esnetme yapılır ve son aşamada hastaya özel bir ayakkabı giydirilir.
Çarpık Bacak Estetik Türleri Nelerdir?
Çarpık bacak estetik ameliyatı, hastanın ihtiyacı doğrultusunda farklı biçimlerde yapılabilir. Söz konusu estetik ameliyatı türleri aşağıdaki gibidir.
- Yağ enjeksiyonu: Normal kalınlığa sahip olmayan ince bacaklarda tercih edilmektedir. Diğer yağ enjeksiyonlarında olduğu gibi vücuttan alınan yağ bacaklara transfer edilmektedir. Yağ transferiyle şekil bozukluğu giderilir ve bacağa şekil verilmesi mümkün olur.
- Dolgu enjeksiyonu: Hastanın kendi vücudundan alınan yağın yeterli olmaması durumunda dışarıdan edilen dolgu malzemesi kullanılarak işlem yapılmaktadır. 5 yıllık ömre sahip olduğu için işlemin tekrar edilmesi gerekmektedir.
- Silikon tedavisi: Bu uygulamada göğüs estetiğinde kullanılan silikonlara yer verilmektedir. Bunlardan yassı olanlar daha çok kadınsı bacaklar elde edilmesine imkan tanır. Erkek hastalar içinse anatomik silikonların kullanımı tercih edilmektedir. Böylece daha kaslı bir bacak formuna ulaşılması mümkün olur.
Çarpık Bacak Teşhisi Nasıl Konulur?
Çarpık bacak teşhisi, günümüz tıp ekipmanlarıyla kısa sürede yapılabilmektedir. Hastalığın teşhisinin detaylı ultrason sayesinde henüz anne karnında yapılabilmesi mümkündür. Yaklaşık olarak gebeliğin 16. haftasında gözlem yapılabilmesi mümkündür. Teşhis sırasında zaman zaman duruş bozukluğuyla çarpık bacak hastalığının karıştırılmasına rastlanabilir. Hastalığın tanısı net olarak bebeğin doğumundan sonra konulmaktadır. Hekim tarafından yapılan fiziki muayeneden aşağıdaki bulgulara ulaşılması mümkündür.
- Ayak kirişinin olması gerekenden yüksek olması
- Ayak başparmağının içe dönük şekilde olması
- Topukların içe dönük durması
- Ayak bileğinin bakış yönünün aşağıda olması
Çarpık Bacak Ameliyatı Sonrasında Yapılması Gerekenler
Çarpık bacak estetik ameliyatları sonrasında, bacağın formunu bozmamak için bazı önlemlerin alınması gerekmektedir. Buna göre, hastaların taburcu olduktan sonra 2 gün süreyle banyo yapmaması tavsiye edilir. Hekimin önerisine göre uygun süreli korse çorap kullanımına özen gösterilmelidir. Ayrıca, belirli bir süre ağır egzersiz yapılmamalıdır.
Hastaların spora başlaması için en az 2 ay beklemesi oldukça önemlidir. Ameliyat sonrasında bacaklarda rahatsızlık hissi, basit masaj hareketleriyle giderilebilir. Ancak masaja başvurulmadan önce mutlaka doktor yönlendirmesine başvurulmalıdır. Operasyon sonrasındaki ilk hafta biraz sıkıntı yaşanması mümkündür. Bu süre zarfında temkinli davranılması oldukça önemlidir.
Çarpık bacak tedavisi kaç yaşında yapılır?
Çarpık bacak tedavisi kişinin bacaklarının düz olmadığı durumlarda yapılması gereken tıbbi bir müdahaledir. Bu duruma genetik, yaralanma ve hastalık dahil olmak üzere çeşitli faktörler neden olabilir. Tedavinin uygulanma yaşı, durumun ciddiyeti, altta yatan neden ve düşünülen tedavinin türü gibi çeşitli faktörlere bağlıdır.
Genel olarak, çarpık bacak tedavisi, durumun en kolay düzeltildiği dönem olduğundan tipik olarak çocukluk döneminde başlatılır. Tedaviye erken başlanması daha iyi sonuç alınmasını sağlar. Bununla birlikte, tedavinin başlatıldığı belirli yaş, bireysel vakaya bağlıdır. Bazı çocuklar bebeklik döneminde tedaviye ihtiyaç duyabilirken, diğerleri bellik bir yaşına gelene kadar tedaviye ihtiyaç duymayabilir.
Çarpık bacaklar için en yaygın tedavi türü, destek veya alçıdır. Bu, bacakları düzgün bir şekilde büyümelerini ve gelişmelerini teşvik eden düz bir pozisyonda tutmak için bir cihaz kullanmayı içerir. Bazı durumlarda bacakların hizasını düzeltmek için ameliyat da gerekebilir. Ameliyatın zamanlaması, durumun ciddiyetine ve hastanın yaşına bağlıdır.
Özetle, çarpık bacak tedavisinin uygulanma yaşı vakaya göre değişmektedir.