Cinsel isteksizlik hem erkek hem de kadınlarda yaygın olarak görülen bir cinsel işlev bozukluğudur. Üstesinden gelinmediği durumlarda cinsel yaşamı sekteye uğratmaktadır. Bunun sonucunda bireysel sıkıntıların yanında partnerler arasında da anlaşmazlıklar başlamaktadır. Dolayısıyla cinsel isteksizliğin altında yatan nedenler tespit edilmeli ve durum fark edilir edilmez bir uzmandan destek alınmalıdır.

Cinsel İsteksizlik Nedir?

Cinsel isteksizlik, en basit anlatımıyla partnerlerden birinin, ilişki isteğindeki azalmadır. Bu sıkıntı, uyarılma anlamında bir değişikliğe neden olmaz. Ancak cinsel isteksizlik yaşayan kişi uyarılsa dahi ilişkiden uzak durmak isteyebilir. Bu rahatsızlık, toplumda yaygın olarak karşılaşılan cinsel işlev bozukluklarının başında yer almaktadır.

Olasılıksal olarak erkeklerde daha fazla karşılaşılmasına rağmen kadınlarda da meydana gelebilmektedir. Erkeklerde cinsellik sırasında yaşanan organik problemler (erken boşalma, ereksiyon güçlüğü, vb.) cinsel isteksizlik açısından tetikleyici faktörlerdir.

Cinsel İsteksizlik Nedenleri Nelerdir?

Cinsel isteksizlik ağırlıklı olarak psikolojik nedenlerle meydana gelmektedir. Ancak bu durumun altında bazen tıbbi sıkıntılar da yer alabilir. Hastanın kadın ya da erkek olmasına bağlı olarak farklı nedenlerle karşılaşılması mümkündür. Bunlardan başlıcaları aşağıdaki gibidir;

  • Erkeklerde ereksiyon zorluğu ve erken boşalma
  • Kadınlarda uyarılamama ve orgazm olamama
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı
  • Kadınlarda ilişki sırasında ya da sonrasında kanama
  • Cinselliğe karşı negatif tutumlar (günah işleme korkusu, utanma, çekinme, vb.)
  • Partnerler arasındaki uyumsuzluk ve diğer anlaşmazlıklar
  • Psikiyatrik ilaç kullanımı
  • Kadınlarda menopoz başlangıcı

Cinsel İsteksizlik Tanı Yöntemleri

Ayrılık ve boşanmayla sonuçlanabilen cinsel isteksizlik, mutlaka tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Her yaş grubundaki kadın ve erkeklerde ortaya çıkan bu durumun, ilerlemeden önüne geçilmelidir. Cinsel isteksizliğin tanısında uzman bir hekim tarafından yönlendirme yapılmaktadır.

Hasta evliyse ya da düzenli bir ilişkiye sahipse görüşmeye partneriyle birlikte katılmalıdır. Hekim tarafından çiftler birlikte dinlenmekte, isteksizliğin nedeni anlaşılmaya çalışılmaktadır. Durumun tıbbi bir neden dolayısıyla geliştiği düşünülürse fiziki muayene yapılmakta ve bazı tetkikler istenmektedir.

Cinsel İsteksizlik Nasıl Tedavi Edilir?

Cinsellik, insanın doğasında yer alan üremeyle doğrudan ilişkili bir konudur. Cinsel isteksizlik yaşanması durumunda hem bireysel hem de ilişkisel boyutta birtakım problemler yaşanmaktadır. Büyük bir haz hissini de beraberinde getiren cinsellik, insan açısından gereksinim olarak nitelendirildiğinden konuyla ilgili isteksizliğin tedavi edilmesi gerekir.

Cinsel isteksizlik, farklı tıbbi bölümlerin yardımıyla tedavi edilebilen bir durumdur. Tedaviye başlamadan önce kişide isteksizliğe neden olan etmen tespit edilmelidir. Nedenin psikolojik ya da organik olmasına bağlı olarak ilaç desteği ya da psikolojik terapiye başvurulmaktadır. Bu noktada terapinin bireysel olması ya da aile terapisi şeklinde ilerlemesi mümkündür.

Bedensel egzersiz yapılması ve hareketli yaşam tarzı benimsenmesi de cinsel isteksizliğin giderilmesi konusunda olumlu sonuçlar vermektedir. Cinsel terapi, alanında yetkin psikolog ve psikiyatristler tarafından yalnızca hastayla ardından da eşlerle birlikte yapılmaktadır.

Terapi esnasında sorun alanı her çift de referans alınarak belirlenmektedir. Uzmanın yönlendirmesine göre cinsellik hakkında konuşmalar yapılmakta, kadın ve erkek anatomisinin detayları anlatılmaktadır. Cinsellik konusundaki yaygın inanışlar konuşulmakta ve birliktelik esnasında çiftlerin yanıtları nasıl işlediğine değinilmektedir.

Görüşmelerin ve iyileşme sürecinin ne kadar uzayacağı tamamen bireysel bir konudur. Ancak seansların sayısı ve temel ilkelere karar verildikten sonra hızlıca terapiye başlanmaktadır. Cinsel terapi, düzenli katılım sağlandığı takdirde, cinsel isteksizlik gibi pek çok sıkıntının üstesinden gelmeye yardımcı olur.

İsteksizliğin kronik hastalık ya da benzer nedenlerle ortaya çıkması durumunda genellikle ilaç tedavisi tercih edilmektedir. Özellikle hastanın daha önceden ürolojik nedenlerle bir operasyon geçirip geçirmediğine dikkat edilmektedir.

Cinsel İsteksizlik İçin Hangi Doktora Gidilir?

Cinsel isteksizlik veya başka bir cinsel işlev bozukluğu yaşıyorsanız, cinsel sağlık konusunda uzmanlaşmış bir tıp uzmanıyla konuşmanız önemlidir. Bununla birlikte, birçok kişi hangi tür doktora başvurması gerektiğini bilemeyebilir. Görmeniz gereken doktorun türü, isteksizliğinizin altında yatan nedene bağlıdır.

İlk olarak, cinsel isteksizliğiniz düşük testosteron seviyeleri, hormonal dengesizlik veya ilaçların yan etkileri gibi fiziksel bir sorundan kaynaklanıyorsa, bir endokrinologa danışabilirsiniz. Endokrinologlar, cinsel sağlığı etkileyenler de dahil olmak üzere hormonla ilgili durumların teşhis ve tedavisinde uzmandır.

İkincisi, cinsel isteksizliğiniz kaygı, depresyon veya stres gibi psikolojik faktörlerden kaynaklanıyorsa, bir psikiyatriste veya psikoloğa danışabilirsiniz. Bu uzmanlar, cinsel işlevi etkileyebilecek zihinsel sağlık durumlarını tedavi etmede uzmandır.

Üçüncüsü, ilişki sorunları nedeniyle cinsel isteksizlik yaşıyorsanız, bir çift terapisti veya seks terapisti en iyi seçenek olabilir. Bu uzmanlar, iletişim veya yakınlık eksikliği nedeniyle ortaya çıkan cinsel sorunlar da dahil olmak üzere ilişki sorunlarını ele alma konusunda uzmanlaşmıştır. Sonuç olarak, cinsel isteksizlik genel refahınız ve yaşam kaliteniz üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir.