Bronşiyolit, her yaş grubunda görülebilen bir hastalık olmasına rağmen özellikle 2 yaş altındaki çocuklarda ortaya çıkmaktadır. Ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği için mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. Özellikle kış aylarında ortaya çıktığı için bazı önlemler alınarak oluşması engellenmelidir.

Çocuklarda Bronşiyolit Nedir?

Akciğerde bulunan küçük hava yollarına bronşiyol denmektedir. Bronşiyollerin iltihaplanması ya da tıkanması durumunda ortaya çıkan solunum yolu hastalığına bronşiyolit denir.

Hastalık, özellikle küçük çocukları hedef almaktadır ancak önlemler alındığı zaman yaşanma ihtimali azalmaktadır. Bebeklerde daha ciddi semptomlar gösterdiğinden dolayı özellikle soğuk havalarda dikkat edilmesi gerekmektedir.

Çocuklarda Bronşiyolit Nedenleri Nelerdir?

Bağışıklık sisteminin zayıf olması durumunda bronşiyolit görülmesi mümkündür. Özellikle bebeklerde anne sütü alınmaması ya da anne sütünün erkenden bırakılması bu sağlık sorununu tetikleyebilmektedir.

Ancak hastalık virüs kaynaklı olduğundan dolayı başka insanlardan bulaşması durumunda da ortaya çıkabilmektedir. Vakaların yaklaşık %50’si RSV (respiratuvar sinsityum virüsü) kaynaklı olsa da bronşiyolite neden olan pek çok virüs çeşidi vardır.

Aile içindeki bireylerden birinde bronşiyolit görülmesi tüm ailenin hasta olmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle çocukların korunması açısından onlardan uzak durmak ve zorunda kalınırsa maskeyle yaklaşmak gerekmektedir.

Ayrıca kirli ve tozlu havayı solumamak, aşırı kalabalık yerlerde gezmemek, evde sigara kullanmamak çocukların bronşiyolitten korunması açısından oldukça önemlidir.

Çocuklarda Bronşiyolit Belirtileri Nelerdir?

Hastalığın ortaya çıkması için virüslerin vücuda girmesi ve yaklaşık 7 – 10 gün kadar kuluçkada kalması gerekir. Daha sonra üst solunum yolu hastalıklarının pek çoğuna benzeyen semptomlar ortaya çıkmaktadır.

Başlarda burun akıntısıyla birlikte hafif öksürük görülmektedir ancak zaman içinde aşağıdaki semptomlar da görülmekte, hastalık daha ciddi bir hal almaktadır.

  • Şiddetli öksürük
  • Hırıltılı solunum
  • İştahsızlık
  • Beslenme bozukluğu
  • Hafif ateş
  • Huzursuzluk
  • Hapşırık
  • Burun tıkanıklığı

Her çocuğun bağışıklık sistemi farklı olduğundan dolayı belirtilerin ortaya çıkış süresi ve şekli farklılık gösterebilmektedir. Durumu ağırlaşan çocuklar nefes almakta zorlanabileceğinden dolayı acil tedaviye ihtiyaç duyabilmektedir.

Ayrıca semptomlar azalana kadar birkaç gün hastanede müşahede altında kalınması gerekebilmektedir. Belirtilere ek olarak astım tanısı koyulursa durum daha ciddi bir hale gelebileceği için çocukların sürekli dinlenmesine ve stresten uzak kalmasına dikkat edilmelidir.

Çocuklarda Bronşiyolit için Hangi Tedavi Yöntemleri Bulunur?

Bronşiyolitin kesin bir tedavisi bulunmadığı için öncelik olarak semptomlar hafifletilmeye çalışmaktadır. Akut bronşiyolit bir anda ortaya çıkıp tekrarlamasa bile kronik bronşiyolit için sürekli dikkatli olmak gerekir.

Hastalık çoğunlukla kış aylarında ortaya çıktığından dolayı yaşamı tam olarak olumsuz şekilde etkilememekte, semptomları yalnızca dönemsel olarak hissedilmektedir.

6 aydan büyük bebeklerin tedavisinde bol sıvı alınması gerekmektedir. Solunumun kolaylaşması için doktorun reçete ettiği burun damlaları ya da buhar tedavisi uygulanabilmektedir.

Yatağın biraz uzağına yerleştirilen soğuk buhar, solunum yolunu nemlendireceği için nefes almayı daha kolay bir hale getirecektir. Bu nedenle bebeklerin hastalık sürecinde çok kuru ortamlarda kalmamasına dikkat edilmelidir. Semptomların hafifletilmesi için havanın temiz olmasına ve çocukların bulunduğu alanlarda sigara içilmemesine özen gösterilmelidir.

Belirtilerin uzun süre devam etmesi durumunda vücutta bakteriyel bir enfeksiyon olduğu düşünülebilir. Yapıla testlerin ardından antibiyotik kullanımına başlanabilir ancak bakteriyel bir durum söz konusu değilse herhangi bir antibiyotiğin kullanılmaması gerekir. Bunun yerine çocukların hastaneye yatırılması ve müşahede altında tutulması istenebilir.

Bronşiyolit riski bulunan bebeklerde koruyucu olarak birtakım ilaçların kullanılması istenebilmektedir. Böylelikle hastalık henüz başlamadan önüne geçilmiş ve bebeğin zorlu bir hastalıkla mücadele etmesine gerek kalmamış olur. Fakat bu teknik daha çok prematüre bebeklerde, bağışıklık sistemleri yeteri kadar gelişmiş olmadığı için tercih edilmektedir.

Bronşiolit Tedavisi Kaç Gün Sürer?

Bronşiolit, küçük çocuklarda sık görülen solunum yolu enfeksiyonudur. Genellikle virüsler tarafından neden olunur ve sıkıntılı solunum, öksürük, hırıltılı solunum ve ateş gibi belirtilere neden olur. Bronşiolit tedavisi, semptomların şiddetine ve çocuğun yaşına bağlı olarak değişebilir.

Bronşiolit tedavisi, bir doktor tarafından yönetilmelidir ve tedavinin süresi, semptomların şiddetine ve tedavinin tipine göre belirlenir. Birçok çocuk, evde rahatlatıcı tedavilerle kısa sürede iyileşebilir.

Bu tedaviler arasında sık sık yüz üstü yatırmak, nemlendirici kullanmak, burun tıkanıklığını gidermek için burun damlası veya spreyi kullanmak yer alır. Ancak bazı çocuklar daha ciddi semptomlar gösterebilir ve hastanede tedavi gerekebilir. Bu durumda, doktorlar oksijen desteği, sıvı tedavisi ve hatta solunum desteği sağlayabilirler.

Bronşiolit tedavisinin ne kadar sürdüğü, çocuğun semptomlarının şiddetine, tedavinin tipine ve çocuğun genel sağlık durumuna bağlıdır.

Evde tedavi edilen çocuklar genellikle birkaç gün içinde iyileşirken, hastanede tedavi gerektiren çocukların iyileşme süreci daha uzun olabilir. Bu nedenle, çocuğunuzun bronşiolit semptomları varsa, en kısa sürede bir sağlık uzmanına başvurmanız önemlidir.