Çocuklarda Ürtiker (Kurdeşen) Tedavisi
Ürtiker ya da kurdeşen olarak bilinen hastalık, hem yetişkinlerde hem çocuklarda görülebilen ve zaman zaman tekrarlayan bir rahatsızlıktır. Oluşum sebeplerine göre farklı tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekmektedir ancak özellikle ebeveynlerin bu konuda hassas davranması gerekir. Hastalığın tedavi edilmesi ya da nüksetmemesi için ürtikeri tetikleyen maddelere karşı bilinçli olunmalıdır.
Çocuklarda Kurdeşen (Ürtiker) Nedir?
Ciltte bir anda oluşan şişlikler, kabarıklıklar, kızarmalar ve kaşıntılarla ortaya çıkan hastalık kurdeşendir. Çocuklar, toplum içinde bu hastalığın görüldüğü önemli bir yüzdeye sahiptir. Zaman zaman alerjiyle karıştırılmaktadır ancak alerjiden kaynaklanan kurdeşen çeşidi de bulunmaktadır.
Genel olarak ortaya çıkmasında ilaç ya da besin alerjisi söz konusudur. Bu nedenle tetiklenme yaşanmaması için besinlerin ve ilaçların çocuklar tarafından tüketilmemesi gerekebilmektedir. Ayrıca bu hastalık çocuklarda nadiren de olsa virüslerden kaynaklanabilmektedir.
Ürtikerin ortaya çıkmasında önemli olan diğer durumlar stres ve bağışıklık sisteminin vücuda zarar vermesidir. Aşırı stres, pek çok hastalıkta olduğu gibi ürtikerde de önemli bir oluşum sebebidir.
Otoimmün hastalıklarsa bağışıklık sisteminin doku ve organları zararlı madde gibi görerek bu bölgelere saldırmasıyla oluşmaktadır. Alınan besinler ya da bazı maddeler de zararlı olarak kodlanabileceği için çocuklarda ürtiker görülmesine neden olabilmektedir.
Çocuklarda Kurdeşen Belirtileri Nelerdir?
Bir cilt hastalığı olduğundan dolayı ürtikerin belirli semptomları vardır ve gözle görülmesi mümkündür. Özellikle yer fıstığı başta olmak üzere kabuklu yemişler, bazı kabuklu deniz ürünleri, yumurta başta olmak üzere tetikleyici unsurlardan sonra semptom görülmeye başlanır.
Soğuk hava, güneş ışığı, egzersiz ya da nemli kıyafet kullanımı sonrasında da ortaya çıkabilmektedir. Bu açıdan, çocukların cildinde anormal şekilde oluşan kırmızı lekeler aşağıdaki semptomlarla birlikte görülüyorsa ürtikerin işareti olabilir.
- Hafif kabarma
- Pembe – kırmızı lekeler
- Yama tarzı lekeler
- Kaşıntı
- Farklı büyüklükte döküntüler
- Vücudun bir bölümünde ya da tamamında oluşması
- Genellikle 24 saatte kaybolması
Kurdeşen zaman zaman kaybolup yeniden kendini gösterebilmektedir. Bu nedenle çocukların tetikleyici maddelerden uzak tutulması gerekmektedir. Kendiliğinden geçmediği durumlarda tanı ve tedavi için bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Ayrıca yayılmaması ve daha ciddi cilt yaralarına dönüşmemesi için lezyonların kaşınmamasına dikkat edilmelidir.
Çocuklarda Kurdeşen Tanısı
Çocukların tıbbi geçmişi, semptomları ve şikayetleri göz önünde bulundurularak yapılan fizik muayeneler kurdeşen tanısı için yeterli olabilmektedir.
Alerji testleri başta olmak üzere farklı laboratuvar tetkikleri istenmesi mümkündür. Fakat genelde ayırt edici özellikleri olduğu için fizik muayene sonucunda tanı koyulabilmektedir. Tanı sırasında hastalığın ortaya çıkmasına neden olan durum ya da maddeler de araştırılabilmektedir.
Çocuklarda Kurdeşen (Ürtiker) Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Her çocukta uygulanan kurdeşen tedavisi farklılık gösterebilmektedir. Bu nedenle çocukların diğer hastalıkları, yaşam koşulları ve yaşı dikkate alınarak tedavi planı oluşturur.
Özellikle potansiyel durum ve maddelerin saptanarak çocuğun hayatından çıkarılması gerekebilmektedir. Ancak tamamen çıkarılamaması durumunda da minimuma indirilmesi tedaviyi önemli ölçüde etkileyen bir unsurdur.
İlaç kullanımıyla ilgili durumlarda, reçeteyi veren doktorla yeniden iletişime geçilmesi ya da aynı alanda farklı bir doktora daha muayene olunması gerekebilmektedir.
Çoğunlukla ilaç değişimi sayesinde hastalık tedavi edilmiş olur. Fakat ilacın değiştirilemediği durumlarda farklı alternatiflere başvurulması çocukların sağlığı açısından oldukça önemlidir.
Döküntülerle birlikte şiddetli şekilde nefes darlığı ve tıkanma gibi durumlar görülebilir. Bu semptomlar çocukların acil yardıma ihtiyacı olduğunu gösterdiği için en yakında bulunan sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir. Diğer durumlarda semptomlar ciddi sorun oluşturmadığı için bazı alerjik ilaçlar verilmesi, lezyon içeren bölgelerin temiz tutulması ve tetikleyicilerden uzak tutulması mümkündür.
Kurdeşen Vücuttan Nasıl Atılır?
Kurdeşen, ciltte yaygın olarak görülen kaşıntılı bir döküntüdür. Bu durumun nedeni, cildin bağışıklık sistemi tarafından bir alerjene karşı aşırı tepki vermesidir. Kurdeşenin semptomları arasında kırmızı, şişmiş ve kaşıntılı yüzeyler, kabarcıklar ve bazen de deri döküntüleri bulunur.
Kurdeşenin tedavisi, semptomları hafifletmek için alerjiye neden olan nesneden uzak durmakla başlar. İlaçlar, cildin kaşıntılı hissini azaltmak için antihistaminikler gibi tedavilerle de kullanılabilir. Bazı vakalarda, kortikosteroid kremleri gibi daha güçlü tedaviler gerekebilir. Ancak, ilaçların yan etkileri göz önünde bulundurulmalıdır.
Kurdeşenin önlenmesi, uygun önlemler alınarak mümkündür. Alerjenleri tanımak ve onlardan kaçınmak, belirtileri hafifletmek için en önemli adımdır.
Ayrıca, stres ve sıcaklık değişiklikleri de semptomları tetikleyebileceğinden, bu faktörlerin azaltılması da önemlidir. Eğer semptomlar devam ederse, bir doktorla görüşmek ve uygun tedaviyi almak önemlidir.
Kurdeşen, genellikle tedavi edilebilir bir durumdur. Ancak, ciddi semptomlar varsa ve ilaçlar işe yaramazsa, acil tıbbi müdahale gerekebilir. Ayrıca, kurdeşen semptomlarının tekrarlaması durumunda, tekrarlayan nedenleri belirlemek ve önlemek için bir doktorla görüşmek önemlidir.