Diyafram Bozuklukları Tedavisi
İnsan vücudunda göğsü ve karın boşluklarını ayıran, kas yapısıyla solunum hareketlerine destek olan organa diyafram denir. Diyaframda doğumsal ya da sonradan edinilmiş birçok farklı solunum bozukluğu meydana gelebilir. Bu bozukluklar gündelik hayatı ve genel sağlığı önemli ölçüde etkiler.
Doğumsal Diyafram Hernisi Nedir?
Doğumsal diyafram hernisi, doğumdan meydana gelen bir bozukluktur. Bebeğin sindirim organlarının, göğüs boşluğuna doğru girmesine sebep olur. Akciğer, göğüs boşluğuna geçen organlardan dolayı bastırılır. Bundan dolayı bebekte solunum sorunları meydana gelir.
Edinilmiş ve Travmatik Diyafram Hernisi Nedir?
Bıçak, silah ya da belirli yaralanmalardan dolayı diyaframda meydana gelen delikten sindirim organlarının göğüs boşluğuna girmesi ve akciğerler üzerinde baskı oluşmasından dolayı meydana gelen solunum problemlerinden biridir.
Mide Fıtığı Nedir?
Diyaframın üst bölümünde, yemek borusunun karın boşluğuna doğru geçmesine yardımcı olan doğal bir açık bölüm vardır. Midenin bu bölümü, doğal açıklık bölümünü kullanarak göğüs boşluğuna geçiş yapar.
Diyafram Tümörü Nedir?
Diyafram tümörü, nadir rastlanan bir hastalıktır. Diyafram tümörleri sıklıkla iyi huylu tümörlerdir. Fakat karaciğer ve akciğer habis tümörleri görülebilir.
Diyafram Felci Nedir?
Diyafram hareketlerini kontrol eden sinire frenik sinir denir. Frenik çeşitli sinir yaralanmaları sonucunda felç olabilir. Bu durum solunum yollarında problemlere neden olur.
Diyafram Bozukluklarının Sebepleri Nelerdir?
Diyafram bozuklukları doğuştan ya da travma nedeniyle oluşabilir. En sık görülen türlerinden biri doğumsal diyafram hernisi olarak bilinmektedir. Doğumsal diyafram hernisi anne karnında meydana gelen çeşitli sorunlardan dolayı oluşur.
Edinilmiş veya travmatik diyafram hernisi ise araba kazalarından sonra ya da düşmeden dolayı meydana gelmektedir. Bıçakla yaralanma, sivri aletlerle yaralanma veya silah ile yaralanma sonucunda meydana gelebilir.
Mide fıtığı ise şiddetli öksürük ve kusma ile kendini belli eder. Ağır kaldırma, hamilelik ya da aşırı kilolu olmak bu rahatsızlığa sebep olabilir. Diyafram felci akciğer veya lenf kanseri yüzünden meydana gelebilir. Cerrahi travma, frenik sinir yaralanması ya da omurilik rahatsızlıkları da diyafram felcine sebep olabilir.
Diyafram Bozuklukları Nasıl Teşhis Edilir?
Öncelikle hastanın şikâyeti ve tıbbi geçmişi öğrenilir. Ardından fiziki muayene yapılarak kişinin mevcut durumu incelenir. Diyafram bozukluklarından şüphelenilmesi halinde belirli tetkikler istenilerek net tanı konulur. Teşhis sırasında kullanılabilecek testler ise şu şekildedir;
- Akciğer röntgeni omurga, göğüs, kalp, akciğerin, hava yollarının ve kan damarlarının görülmesini sağlar. Bununla beraber zatürre ve solunum yolu hastalıkları için de kullanılabilir.
- Bilgisayarlı tomografi göğüs boşluğunun incelenmesi için kullanılan bir yöntemdir.
- Ultrason diyafram fonksiyonunda bulunan düzensizliği görmek için tercih edilir. Özellikle doğumsal diyafram fıtığını teşhis etmek için tercih edilir. Bununla beraber bebeklerde veya diyafram felci riski bulunan kişilerde kullanılır.
- Solunum fonksiyon testleri ise diyaframla ile ilgili meydana gelen durumlarda tercih edilmektedir.
- Arteriyel kan gazı kanda bulunan oksijen ve karbondioksit miktarını kontrol eder.
- Frenik sinir uyarım testi sinirlerin elektrik sinyallerini ne kadar hızlı gönderebileceğini ölçen bir testtir. Sıklıkla diyafram felci kontrolü için kullanılır.
Diyafram Bozuklukları Nasıl Tedavi Edilir?
Diyafram bozuklukları için uygulanacak olan tedaviler, tedavinin türüne göre değişiklik gösterir. İlaç veya cerrahi yöntemler tercih edilebilir. Doğumsal diyafram hernisi ameliyat ile tedavi edilebilen bir hastalık türüdür. Ameliyat ile göğüs boşluğuna çıkan organlar, tekrardan karın boşluğuna konulur.
Travmatik diyafram hernisi de ameliyat ile tedavi edilen hastalıklardan biridir. Diyaframda bulunan yırtığa gerekli müdahaleler yapılır.
Mide fıtığı yiyecek ve içeceklerin düzenlenmesi ile birlikte tedavi edilebilecek rahatsızlıklardan biridir. Belirli ilaçlar ile mide rahatlatılabilir. Bununla beraber cerrahi operasyonlar ile hastalık tedavi edilir.
Diyafram tümörü ise cerrahi operasyonlar ile tedavi edilebileceği gibi kemoterapi ve radyoterapi gibi tedaviler ile düzeltilebilir.
Diyafram bozukluğu için hangi doktora gidilir?
Diyafram bozukluğu belirtileri yaşıyorsanız, derhal tıbbi yardım almanız önemlidir. Diyafram, solunumda kritik rol oynayan bir kastır ve normal işlevinin herhangi bir şekilde bozulması ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Diyafram bozukluğu için başvurmanız gereken doktor türü, belirtilerinizin altında yatan nedene bağlıdır. Semptomlarınız astım veya kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) gibi bir solunum rahatsızlığı ile ilgiliyse, bir göğüs hastalıkları uzmanına görünmek isteyebilirsiniz. Pulmonologlar, diyaframı etkileyenler de dahil olmak üzere solunum koşullarının tanı ve tedavisinde uzmanlaşmıştır.
Semptomlarınız gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH) veya hiatal herni gibi bir sindirim bozukluğu ile ilgiliyse, bir gastroenterolog görmek isteyebilirsiniz. Gastroenterologlar, diyaframı etkileyenler de dahil olmak üzere sindirim sorunlarının teşhis ve tedavisinde uzmanlaşmıştır.
Bazı durumlarda, birinci basamak hekiminiz daha ileri değerlendirme ve tedavi için sizi bir uzmana sevk edebilir. Görülen uzman ne olursa olsun, belirtileriniz, tıbbi geçmişiniz ve aldığınız ilaçlar veya takviyeler hakkında açık ve dürüst olmanız önemlidir. Bu bilgi, doktorunuzun doğru tanı koymasına ve diyafram bozukluğunuza yönelik uygun bir tedavi planı geliştirmesine yardımcı olacaktır.