Diz Protezi Ameliyatları
Vücudun hemen hemen tüm yükünü dizler çekmektedir. Farklı nedenlere bağlı olarak da dizlerde ağrılar görülebilir. Dizlerde yaşanan ağrıların en büyük nedeni kıkırdak yapıdaki yıpranma ve aşınmalar olmaktadır.
Ciddi şekilde etkilenen dizlerde ağrıyı hafifletmek ve fonksiyon geri kazanmak amacı ile diz protezi ameliyatları uygulanmaktadır. Diz protezi ameliyatı hastaların günlük fonksiyonlarını ve hayat konforunu arttırmaya da yardımcı olmaktadır.
Diz Protezi Ameliyatı Kimlere Yapılır?
Dizlerinde ağrı ve deforme olan kişilere egzersizler, ilaçlar, fizyoterapi yöntemleri gibi işlemler uygulanmaktadır. Fakat dizlerdeki ağrı bunlara rağmen yok olabilmektedir. Günlük hayatta merdiven çıkma gibi aktiviteler bu kişilerde sınırlı olmaktadır.
Bu şekilde eklem kıkırdağının da ciddi bir şekilde zarar gördüğü anlaşılabilmektedir. Bu kişilerde tercihen 65 yaş üstü kişilere diz protezi ameliyatı önerilmektedir. Eğer kişilerde romatoid artrit gibi romatizmal hastalıklar var ise protezin erken yaşlarda da yapılması mümkün olmaktadır.
Bazı nedenlerden dolayı diz eklemlerinde dejenerasyon oluşabilmektedir. Diz eklemlerinde yaşanan dejenerasyona diz kalsifikasyonu adı verilmektedir. Bu durum genellikle ilerleyen yaşlarda görülmektedir. Fazla kilo alınması da bu durumu arttırmaktadır.
Diz eklemlerindeki dejenerasyon menisküsün yırtılmaları, yaralanmaları ve operasyonları, romatolojik hastalıklar, bulaşıcı hastalıklar ve travmatik kıkırdak lezyonlar nedeniyle oluşabilmektedir. Diz protezi uygulaması, diz ekleminde ciddi hastalığı olan tüm hastalara uygulanır. Diz ekleminde enfeksiyon var ise diz protezi gerçekleştirilememektedir.
Diz Protezi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Diz protezi ameliyatı sırasında diz kemiklerinin hasarlı bölümleri çıkarılmaktadır. Metal ve plastik implantlar uygun doğrultuda diz yüzeyine tutturulur ve kaplama yapılır. Diz protezi ameliyatı esnasında şu işlemler gerçekleştirilir:
- Ellere ve ayaklara küçük kanül yerleştirilmektedir. Kanül ameliyat esnasında antibiyotik ve diğer ilaçların verilmesi için kullanılır.
- Ağrı kesici etkili olduktan sonra diz özel bir çözelti ile sterilize edilir.
- Diz eklemini yüzeylerinin kaplama işlemi 1 saat sürmektedir.
- İmplantlar kemiklere tutturulur.
- Öncelikle geçici protezler uygulanır. Eğer uygun görülür ise asıl protezler takılır.
- Cerrah implantların uygulanması sonrası memnun kalır ise kesi kapatılır.
- Vücuttan doğal sıvıları çıkarmak için yaraya özel tüp yerleştirilir.
- Steril bir pansuman yapıldıktan sonra ayaktan kasığa kadar elastik bandaj sarılır.
- Anestezinin etkisi hasta odaya alındıktan sonra geçmeye başlar.
- Daha sonra ise bilinç yerine gelir.
- Birkaç gün diz hassas olacaktır.
Diz Protezi Ameliyatı Sonrası
Diz protezi ameliyatı sonrasında hastalarda bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Ameliyat sonrasında dikkat edilmesi gerekilen noktalar ise şunlardır:
- Eğer hasta bir enfeksiyona maruz kalınır ise hemen bir doktora başvurmaksı gerekir.
- Kontrollerin ve tedavinin aksatılmaması gerekir.
- Yaşam alanlarında düşme riski oluşturan faktörlerin ortadan kaldırılması gerekir.
- Ağır spor yapmamak gerekir.
- Diz eklemlerini zorlayacak olan yürüyüşler, atlamalar ve tırmanışlar yapmamak gerekir.
- Beslenme düzenine dikkat etmek gerekir. Özellikle kemik sağlığını güçlendirecek besinlerin tüketilmesi önerilir.
Diz Protezi Ameliyatı Sonrasında Enfeksiyonlardan Korunmanın Yolları Nelerdir?
Diz protezi ameliyatı sonrasında enfeksiyondan korunmak çok önemlidir. Ameliyat sonrası doktorlar uygulanması ve uygulanmaması gereken birçok noktada öneride bulunmaktadır. Bu önerilerin uygulanması hem iyileşme sürecinin kısalması için hem de protezin ömrünün uzatılması için çok önemlidir. Diz protezi ameliyatları sonrasında risk faktörü oluşabilecek enfeksiyonlardan korunmak için şu noktalara dikkat etmek gerekir:
- Ameliyat öncesi diş kontrolleri yapılması herhangi bir enfeksiyon var ise tedavi edilmelidir.
- El ve ayak temizliğine dikkat etmek gerekir.
- Tırnakların bakımına dikkat etmek gerekir.
- Göz muayenesinin aksatılmaması ve kontrollerin yapılması gerekir.