EKG Testi
EKG kalp hastalıklarında tanının konması sağlayan bir cihazdır. Kalbin kasılması sırasında ortaya çıkan elektriksel aktivitenin grafiksel olarak kayıt etmesini sağlamaktadır. Bacak, göğüs ve kol bölgesinde cilt üzerine yapıştırılan elektrotlar kalbin oluşturduğu elektriksel aktivitenin ölçülmesine olanak tanımaktadır.
EKG Nedir?
Günümüzde göğüs ağrısı şikâyeti ile hastanelere başvuran pek çok kişi bulunuyor. Bu gibi şikayetlerde kalp krizi riskinin değerlendirilmesi için EKG uygulanmaktadır. Deri üzerine elektrotlar yardımı ile çekilen EKG, kalp hakkında gerekli bilgiye sahip olunmasını sağlar.
Hastanın vücuduna 10 adet elektrot yapıştırılır. Bu elektrot kablolar ile EKG cihazı birbirine bağlanılır. Elektriksel aktiviteye ait veriler EKG cihazı ile grafiğe dönüştürülür.
Basılan bu kağıtlar 5*5 ve 1*1 mm boyutlarındaki karelerden oluşur. 1*1 boyutundaki karelere her 0,04 saniyede oluşan elektrik aktivitesine ait grafikler yazılmaktadır. Bununla beraber 0,2 saniyede oluşan aktiviteye ait veriler ise 5*5 mm boyutunda karelere yazılmaktadır.
EKG Nasıl Çekilir?
EKG genellikle nefes darlığı yaşayan, göğüs çarpıntısı yaşayan veya baş dönmesi yaşayan kişilerde çekilmektedir. Bu işlemin kişiler üzerinde herhangi bir riski bulunmamaktadır. EKG sayesinde kalp kasının kasılma, ritim ve iletim bozuklukları anlaşılabilmektedir.
Bu uygulamada hastalar belden yukarıdaki kıyafetlerini çıkarır veya yukarı doğru sıyırır. Muayene masası üzerineyse sırt üstü uzanmaktadır. Cilt yüzeyi özel bir solüsyon ile temizlenir ve elektrotlar bu sayede daha iyi bir şekilde bacak, kol ve göğüs bölgesine yapıştırılır.
Çekim 2 veya 3 dakika sürmektedir. Bu süre içerisinde hastanın konuşmaması istenir. Çekim tamamlandıktan sonra kişi hazırlanırken EKG tarafından elde edilen veriler grafiğe dökülür ve elektrokardiyogram adı verilen kâğıda yazdırılır. İşlem esnasında herhangi bir ilaç kullanılması gerekmemektedir. Ayrıca kişiler bu esnada ağrı veya acı hissetmezler.
EKG Hangi Durumlarda Çekilir?
Kardiyoloji uzmanlarına başvuran pek çok kişiye EKG çekilmektedir. Özellikle kalp krizi riski var ise mutlaka EKG çekilmektedir. Bununla beraber şu durumlarda EKG istenmektedir;
- Ritim ve iletim bozukluğu şüphesi olduğunda
- Kalp kapakçıklarında oluşan bir problem durumunda
- Kalp damarlarında daralma veya tıkanma olan koroner arter şüphesinde
- İskemi olarak tanımlanan kalbin yeterli kanlanmaması veya hasarlanması durumunda
- Hipertrofi olarak adlandırılan kalp kasının incelenmesi gerektiği durumlarda
- Kan iyonlarında var olan dengesizliklerin saptanması gereken durumlarda
Sonuçlara göre herhangi bir hastalığın var olup olmadığını bulunabilir ve tedaviye başlayabilir.
EKG’de Hangi Hastalıklar Çıkar?
Elektrokardiyografi (EKG), kalp aktivitesinin elektriksel aktivitesinin kaydedilmesi yoluyla incelenmesidir. EKG’nin amacı, kalp ritim bozukluklarını, kalp kası hasarını ve diğer kalp problemlerini tanımlamaktır. EKG aynı zamanda kalp hastalıklarının teşhis ve tedavisi için önemli bir araçtır.
EKG, birçok kalp hastalığının teşhisinde kullanılır. Örneğin, kalp krizi veya miyokard enfarktüsü olarak bilinen bir durumda, kalp kası kan akışının kesilmesi nedeniyle hasar görür. Bu hasar, EKG tarafından kaydedilen birçok değişikliğe yol açabilir. Kalp ritim bozuklukları da EKG ile teşhis edilebilir. Kalp ritmi normalde sinüs ritmi olarak adlandırılır, ancak bazı hastalıklar kalp ritmini bozabilir. Bu durumlarda, EKG kaydı anormal kalp ritmini gösterir.
Ayrıca, EKG kalp yetmezliği gibi diğer kalp problemlerinin de teşhisinde kullanılır. Kalp yetmezliği, kalbin yeterince kan pompalamadığı bir durumdur. EKG kaydı, kalbin ne kadar zor çalıştığını gösteren belirtiler gösterebilir. Bu belirtiler, kalbin kas gücünün azaldığını ve diğer kalp problemlerinin varlığını gösterebilir. Sonuç olarak, EKG kalp hastalıklarının teşhisinde kullanılan bir tanı aracıdır.
Eforlu EKG Testi Nedir?
Eforlu EKG testi koşu bandı üzerinde sistemli ve belirli bir protokol eşliğinde uygulanan egzersiz testidir. Egzersiz esnasında göğüs bölgesine elektrotlar yapıştırılır. Daha sonra elde edilen EKG kayıtları yorumlanır. Egzersizler hastanın testte yürüme süresi ve hedeflenen kalp hızı ve hastanın yaşına göre belirlenmektedir.
Eforlu EKG, kalbin efor halindeyken incelendiği bir testtir. Günlük işlev esnasında belirti vermeyen damar tıkanıklıkların araştırılmasında uygulanmaktadır. Efor ile kalp hızı artar ve egzersizle beraber kalbin iş yükü de artmaktadır. Dinlenme sırasında yeterli olabilen koroner kan akımı bu sırada yetersiz kalabilmektedir.