Excimer Laser İşlemi
Gözlük ve lens kullanıcılarının yaşam kaliteleri oldukça düşmektedir. Bu nedenle gözlerini eski sağlıklarına kavuşturmak için excimer lazer ameliyatı tercih edebilirler. Herkese uygulanabilen bir ameliyat olmasa da bir çeşit göz çizdirme ameliyatı olduğundan dolayı gözlük ve lens kullanımının bırakılması mümkün olabilmektedir. Ancak mutlaka doktora danışarak karar verilmeli, riskleri ve iyileşme süreci hakkında ayrıntılı bilgi edinilmelidir.
Excimer Lazer Nedir?
Bazı cerrahi müdahaleler görme bozukluklarının iyileştirilmesini sağlayabilmekte, böylece gözlük ve kontakt lens kullanımına duyulan ihtiyacı yok edebilmektedir. Halk arasında bu ameliyatlara göz çizdirme ismi verilmekte, tıptaysa refraktif cerrahi olarak anılmaktadır. Excimer lazer de göz çizdirmek için kullanılan bir ameliyat çeşididir. Bu işlemde kornea yeniden şekillendirilerek görme bozukluklarının giderilmesi amaçlanmaktadır.
Excimer Lazer Nasıl Uygulanır?
Ameliyat sürecinde hastanın korneasında bulunan ince tabaka kaldırılarak işleme başlanmaktadır. Gözün içine atış yapılabilecek uygun bir yüzeyin oluşturulması oldukça önemlidir.
Korneaya doğru yapılan lazer atışları, daha önce hastaya özel olarak hazırlanan plana göre belirlenir. Kusurlu olan yüzey düzeltildiğinde görme bozukluğu tamamen ortadan kaldırılabilmektedir. Daha sonra korneanın ince tabakası yerleştirilmekte ve ameliyat tamamlanmaktadır.
Excimer Lazer Kimlere Uygulanabilir?
Her hastada aynı sonuçların alınması mümkün olmadığı için hekimlerin hastaları oldukça dikkatli bir biçimde seçmesi gerekmektedir. İşlemin etkili olmayacağı düşünülen kimseler başta olmak üzere genel sağlık durumu uygun olmayan kişilere bu ameliyatın yapılmaması gerekmektedir. 18 yaşından küçüklere, hamilelere ve emziren kadınlara uygulanamayan bu ameliyat için gereken şartlar genel olarak aşağıdaki gibidir.
- 20 – 25 yaş arasında miyop derecesinin 1 – 6 olması ( 2 – 3 numara astigmat da olabilir)
- Göz yapısının uygunluğu
- Kornea tabakasının yeterli olması
- Stabil bir görme yeteneğinin olması
- Genetik bir hastalığın sorun oluşturmaması
- Gözlük numarasının son bir senede değişmemesi
- Ameliyatı engelleyecek ilaç kullanımı olmaması
- Daha önce göz yaralanması yaşanmaması
- Önceden işleme engel olacak bir göz ameliyatı geçirilmemesi
35 yaşının üzerindeki hastalarda miyopi ve astigmat şartları karşılansa bile yaşa bağlı olarak yakını görme sorunları oluşabilir. Ancak 35 – 45 yaş arasında da bu ameliyatın yapılması mümkündür. 40 – 45 yaş arasında özellikle dikkatli olunması gerekirken 45 yaştan sonra bu ameliyatın yapılması neredeyse hiç tavsiye edilmemektedir.
45 yaşın ardından yakını görme sorunları kaçınılmaz olduğundan dolayı mercek kullanımı ameliyata göre daha başarılı sonuçlar alınmasını sağlamaktadır. Ayrıca aşağıdaki durumlarda ameliyattan olumsuz sonuçlar alınabileceğinden dolayı hastalara excimer lazer tavsiye edilmemektedir.
- Korneanın çok incelmesi
- Görmede ileri bir bozukluk oluşturan göz hastalığı
- Kuru göz
- Gözde iltihaplanma ve enfeksiyon
- Glokom
- Bazı göz yaralanmaları
- Katarakt
- Göz kapağı bozuklukları
- HIV
- Otoimmün hastalıklar
- Bazı ilaçların kullanılması
- Diyabet
Excimer Lazer Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci
Ameliyat sonrası bir gün dinlenmek pek çok hasta için yerli olmaktadır. Sonraki gün işe devam edilmesi ve normal yaşam standartlarına dönülmesi mümkündür. Ancak reçete edilen ilaçların düzenli şekilde kullanılmasına dikkat edilmelidir. Ameliyat sonrasında gözleri ovuşturmamak, göz kalkanı ve güneş gözlüğü kullanmak da oldukça önemlidir. Sonraki gün mutlaka doktor muayenesine gidilmeli ve gözlerde oluşan komplikasyonlar kontrol edilmelidir.
İyileşme süreciyle birlikte bazı komplikasyonlar nadir de olsa oluşabilmektedir. Bu komplikasyonlar uzun süre devam etmediğinde herhangi bir ciddi sağlık sorununa neden olmamaktadır. Ameliyat sonrası 8 – 12 saat gözlerin kan toplaması ve kızarması, 4 – 5 saat bulanık görülmesi, gözlerde yanma hissi oluşması ve sulanma tamamen normaldir. Diğer komplikasyonlarda mutlaka doktorla iletişime geçerek sorunu bildirmek ve durumu kontrol altına almak gerekir.
Excimer Lazer Ne Zaman İyileşir?
Excimer lazer, görme kusurlarının düzeltilmesi için yaygın olarak kullanılan bir teknolojidir. İşlem, lazer ışınının kornea dokusuna uygulanması yoluyla gerçekleştirilir. Excimer lazerin iyileşme süreci, işlemin yapılma şekline ve kişinin göz yapısına bağlı olarak değişebilir.
Lazer tedavisi sonrası ilk günlerde, gözlerde hafif bir yanma, sulanma ve kızarıklık olabilir. Gözlerde kuruluk hissi de yaygın bir semptomdur. İlk birkaç gün içinde bu semptomlar genellikle azalır. İyileşme sürecinde, gözlerin hassas olduğu dönemde herhangi bir darbeye karşı korunması önemlidir. Bu nedenle, spor gibi faaliyetlerden bir süre uzak durmak gerekebilir.
Excimer lazer tedavisi sonrası, kişiler genellikle birkaç gün içinde normal aktivitelerine dönebilirler. Ancak, tam iyileşme süreci 3-6 ay sürebilir. İşlemin yapıldığı gözlerde bulanıklık veya fligran görme gibi semptomlar da görülebilir. Bu semptomlar da zamanla azalır ve kaybolur.
Genel olarak, Excimer lazer tedavisi sonrası iyileşme süreci kişiden kişiye değişebilir. Tedavi sonrası belirtiler birkaç gün içinde azalırken, tam iyileşme süreci birkaç ay sürebilir.