Fizyoterapi Tedavisi
Fizyoterapi aynı zamanda Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon olarak bilinir. Günlük olarak yaşam tarzını ve hareketi engelleyen hastalıklara karşı uygulanan önemli bilim dalları içerisinde gelir. Bu tedavi süreci içerisinde fiziksel tedavi yöntemleri ele alınır ve hastanın günlük hayatına sağlıklı şekilde dönmesi hedeflenir.
Bu alanda çalışan uzmanlara ise fizyoterapist denir. Bu konuda doğru tedavi sürecinin ele alınması için tetkik ve teşhisler çok önemlidir. Bu nedenle kişinin tıbbi geçmişi, fiziki muayene sonuçları çok önemlidir. Bu konuda MR görüntüleme, röntgen çekimleri ve BT taraması ön plana çıkar. Sonuç olarak özel egzersizler, Traksiyon, Manipülasyon, manuel terapi ve elektrik tedavisi gibi pek çok uygulama bu konuda ele alınır.
Fizyoterapinin Amacı Nedir?
Kişinin günlük hayatını fiziki açıdan önemli oranda etkileyen hastalıklar için ele alınan bir tedavi yöntemidir. Travmalar, yaralanmalar ya da diğer fiziki hastalıklar söz konusu olduğunda ele alınır.
Temelde kişinin ağrıların hafiflemesi, günlük hayatına sağlıklı şekilde geri dönmesi ve günlük aktiviteleri kolayca yapması konusunda bu uygulama değerlendirilir. Ayrıca bazı fiziki yeteneklerin kaybedilmesi durumunda, yeni yeteneklerin elde edilmesi ya da geri kazandırılması için uygulanan bir yöntemdir.
Fizyoterapinin Faydaları Nelerdir?
Fizyoterapi, yapılan tetkik ve teşhislerin neticesinde, hastanın tıbbi hikayesi ve fiziki muayenesi doğrultusunda önemli faydalar getirir.
- Fiziki açıdan ağrıları hafifletir.
- Atel gibi destek sağlayıcıları ile yaşamayı öğretir.
- Bağırsak ve mesane bölgelerini kontrol almaya olanak tanır.
- Spor yaralanmalarının önüne geçer ve tedavi eder.
- Artrit ve diyabet gibi hastalıklarının kontrol edilmesine olanak verir.
- Doğum yaptıktan sonra daha hızlı iyileşme süreci sağlar.
- Engellilik durumundaki hastalarda ameliyatları ortadan kaldırabilir.
- Hareket kabiliyeti kazandırır.
- Kaza ve yaralanmalarda ameliyat sonrası rehabilitasyon oluşturur.
Fizyoterapi Nasıl Yapılır?
Fizyoterapistler, bireyin ihtiyaçlarını incelemek amacıyla gerekli çalışmaları gerçekleştirir. Ağrılar, günlük yaşamdaki aktivite sorunları hakkında bilgiler alınarak değerlendirme yapılır. Böylece bireyin yaşamış olduğu sağlık sorunlarına bağlı olarak gerekli değerlendirmeler üzerinden planlama aşamasına geçilir. Ardından ilk terapi seansı ile beraber gerekli esnemeler ve egzersizler yapılır.
Gaz ağrısı ve spazmı gibi sorunları azaltmak amaçlı sıcak ve soğuk masaj terapileri uygulanır. Aynı zamanda ultrason terapisi ve ılık su terapisi de süreç içerisinde yer almaktadır. Yapılan bu uygulamalar ayrıca kişinin evinde de kendi başına yapabileceği tedavilerdir.
Fizyoterapi Hangi Hastalıkları Tedavi Eder?
Fizyoterapi, kas, kemik, sinir ve eklem gibi vücut parçalarının tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Fizyoterapi, çeşitli hastalıkların tedavisinde etkili bir şekilde kullanılabilir. Kas-iskelet sistemi hastalıkları, nörolojik hastalıklar ve solunum problemleri, fizyoterapinin tedavi edebileceği en yaygın hastalıklardan bazılarıdır.
- Kas-iskelet sistemi hastalıkları, fizyoterapinin en yaygın uygulama alanlarından biridir. Fizyoterapi, bel ağrısı, boyun ağrısı, osteoartrit, romatoid artrit ve fibromiyalji gibi kas ve eklem hastalıklarının tedavisinde etkili olabilir. Bu hastalıkların tedavisinde, egzersiz programları, manuel terapi, elektroterapi ve ultrason gibi yöntemler kullanılır.
- Nörolojik hastalıklar, fizyoterapi uygulamasının diğer bir önemli alanıdır. Felç, beyin yaralanması ve omurilik yaralanması gibi nörolojik hastalıkların tedavisinde fizyoterapi, kasların güçlendirilmesi, koordinasyonun geliştirilmesi ve hareket kabiliyetinin artırılması gibi amaçlarla kullanılabilir. Bu hastalıkların tedavisinde, fizyoterapi uzmanları, hastanın ihtiyaçlarına göre özel olarak hazırlanmış egzersiz programları ve terapiler kullanır.
- Solunum problemleri, fizyoterapi uygulamasının bir diğer önemli alanıdır. Bronşit, astım, kistik fibrozis ve KOAH gibi solunum hastalıkları, fizyoterapi uygulamalarıyla tedavi edilebilir. Fizyoterapi, hastaların solunum kaslarını güçlendirerek nefes alma zorluğunu azaltılmasına yardımcı olabilir.
Fizyoterapi Türleri Nelerdir?
Belli başlı farklı tıbbi uygulamalarda olduğu gibi, fizyoterapide de farklı tedavi yöntemleri bulunur. Bunlar;
- Ortopedik Fizik Tedavi
- Geriatrik Fizik Tedavi
- Nörolojik Fizik Tedavi
- Kardiyovasküler Tedavi
- Pulmoner Rehabilitasyon Tedavisi
- Yara Bakımı Tedavi
- Pediatrik Fizik Tedavi
- Vestibüler Terapi
- Pelvik Taban Manipülasyon
- Hidroterapi
- Dekonjestif Tedavi
Bu uygulamalar kendi tanımlamaları ve planlamaları doğrultusunda, farklı fiziki hastalıklar için ele alınarak fizyoterapist kontrolünde uygulanır.