Haşimato Hastalığı (Hashimato), toplum içinde en sık görülen tiroit hastalığı olarak bilinmektedir. Otoimmün ya da kronik lenfosistik tiriodit isimleriyle adlandırılabilen bir çeşit endokrin sistem hastalığıdır. Çoğunlukla 30 – 50 yaş grubunda bulunan kadınlarda rastlandığından dolayı bu kimseler hastalığın ortaya çıkmaması için dikkatli olmalı, gerekli önlemleri almalıdır.

Haşimato Hastalığı (Hashimato) Nedir?

Bağışıklık sistemi, tiroit bezlerini yanlış sinyaller dolayısıyla tedavi edilmesi gereken bir durum olarak görür. Antikorlar tiroit bezlerine saldırarak bu bezlerin zarar görmesine ve hormonların anormal düzeylere gelmesine neden olur. Zamanla daha az hormon salgılanmasına neden olan bu hastalık hipotiroidi oluşmasına neden olur. Yaş ilerledikçe hipotiroidi görülme ihtimali yükselmektedir.

Haşimato hastalığı nodül oluşmasına, dolayısıyla guatra yakalanmaya neden olabilir. Bu nedenle tiroit bezleri zamanla şişmeye başlayarak soluk alıp vermede sorun yaratabilir. Yakından takip edildiğinde gerekli tedaviler uygulanarak kontrol altına alınabilen bir hastalık olduğu için haşimato sebebiyle ciddi sağlık sorunları yaşanması engellenir. Fakat çok fazla ilerleyen haşimatonun kanser oluşturma riski bulunur.

Haşimato Hastalığı (Hashimato) Nedenleri Nelerdir?

Bağışıklık sistemi hastalıklarından biri olan haşimatonun oluşumunu engellemek mümkün değildir. Çoğunlukla kalıtsal yollarla oluşmaktadır ve ailesinde haşimato olan kimseler doğdukları günden itibaren risk altındadır. Ayrıca kadınlarda bu hastalığın görülme oranı erkeklere göre daha fazladır.

Çoğunlukla orta yaşlarda ortaya çıkmakta ve belirtileri hemen hissedilmemektedir. Hastalığın ilerlemesine neden olan durumlarsa yanlış beslenme, zararlı maddelerin tüketilmesi, egzersiz eksikliği, alkol ve sigara bağımlılığıdır.

Haşimato Hastalığı (Hashimato) Belirtileri Nelerdir?

Hastalıkların belirtileri kişiden kişiye, hastalığın durumuna ve bireyin öyküsüne bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Ancak haşimato hastalığı (Hashimato) çoğunlukla aşağıdaki semptomların oluşmasına neden olmaktadır.

  • Tiroit bezlerinde şişme ve büyüme (çoğunlukla iyi huylu)
  • Halsizlik
  • Çabuk yorulma
  • Daha yavaş hareket etme isteği
  • Üşüme
  • El ve ayaklarda şişlik (ödem)
  • Daha az terleme
  • Sesin kısılması
  • Kabızlık
  • Kilo alma ve iştah artışı
  • Unutkanlık
  • Dikkat dağınıklığı
  • Kadınların düzensiz adet görmesi.

Görülen semptomlar zaman içinde daha hafif veya şiddetli hale gelebilmektedir. Bu durum, vücutta üretilen hormon seviyesine bağlı olarak devam eder. Ancak hastalık devam ettiği ve tedaviye başlanmadığı müddetçe semptomlar hissedilir. Hastanın yaşam kalitesi zaman içinde yavaş yavaş düşer.

Haşimato Hastalığı Nelere Yol Açar?

Haşimato hastalığı, otoimmün bir tiroid hastalığıdır. Bu hastalıkta, vücut kendi tiroid bezine saldırır ve bezin işlevlerinde bozukluklar meydana gelir. Bu durum, tiroid bezinin yavaş çalışmasına ve hipotiroidizm adı verilen bir duruma yol açabilir. Haşimato hastalığı, özellikle kadınlarda daha yaygın olmakla birlikte, her yaşta görülebilir. Hastalık belirtileri, yorgunluk, kilo alımı, kabızlık, soğuk intoleransı, ciltte kuruluk, saç dökülmesi ve diğer bazı semptomlardan oluşur.

Haşimato hastalığı, hipotiroidizm gibi başka birçok sağlık sorununa neden olabilir. Bu sorunlar arasında anemi, depresyon, adet döngüsünde bozukluklar, kısırlık, eklem ağrısı, ciltte kalınlaşma ve diğerleri yer alır. Ayrıca, hastalık bazı kanser türlerinin gelişme riskini artırabilir.

Haşimato hastalığı tedavi edilebilir bir hastalıktır. Tedavi seçenekleri arasında, hormon replasman terapisi, immünosüpresif ilaçlar ve cerrahi seçenekler bulunur. Hastalık tedavi edilmezse, hipotiroidizm gibi diğer sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle, hastalık semptomlarının farkında olmak ve gerekli tedavileri almak önemlidir. Haşimato hastalığı tedavisi, hastalığın seyrini kontrol etmek, semptomları hafifletmek ve ilerleyen sağlık sorunlarını önlemek için erken teşhis ve tedavi gerektirir.

Haşimato Hastalığı (Hashimato) Tanı Yöntemleri ve Tedavisi

Haşimato çoğunlukla ciddi bir belirtiye neden olmadığından dolayı rutin kontroller yapılırken fark edilir. Kan sayımı yapıldığında ortaya çıkan hormon değerleri kişide haşimato olduğunu gösterebilir. Ayrıca saç dökülmesi, kilo alımı ve yorgunluk sebebiyle doktora giden kimselerde haşimatodan şüphelenilebilmektedir.

Kan testinde yer alan TSH, T3 ve T4 değerlerine bakıldığında tiroit bezlerindeki anormallik fark edilebilir. Elle yapılan muayenede şişlik saptanması durumunda ultrason testiyle tiroit bezlerinin ölçüleri istenebilir. Ayrıca asıl tanının koyulabilmesi için kanda anti-PTO ve anti-tiroglobulin antikor seviyelerine bakılması gerekmektedir. Tanıyla birlikte hastalığın hangi evrede olduğuna karar verilerek en kısa sürede tedaviye başlanır.

Her haşimato tanısı koyulan kişinin tedaviye ihtiyacı olmaz. Bazen yalnızca yaşam kalitesinin arttırılmasıyla hastalığın belirtileri azaltılabilmektedir. Bunun için uygun bir diyet listesi oluşturmak, egzersiz yapmak, sigara ve alkol tüketimini durdurmak gerekir. Süreç içinde altı aylık veya yıllık olacak şekilde kontrollere gidilmeli, hormon seviyeleri kontrol edilmelidir.

Tiroit bezlerinin zarar gördüğü durumlarda tahribatı geri çevirecek herhangi bir tedavi yöntemi yoktur. Fakat vücudun eski sağlığına kavuşması için hormon takviyesi yapılabilmektedir. Bu ilaç tedavisi sayesinde hastanın şikayetleri ortadan kalkarken tiroitlerdeki büyüme de hafifler. Daha ciddi durumlarda ameliyat ya da tiroit hormon replasman tedavisine başlanabilir.