Hipoglisemi genellikle şeker hastalarında ortaya çıkan bir durum olsa da beslenme düzenine bağlı olarak gelişebilmektedir. Kan şekerinin düşmesi durumu olduğu için hastalara en kısa sürede tedavi uygulanması gerekmektedir.

Müdahale edilmediği durumlardaysa bayılma, nöbet geçirme gibi ciddi durumların oluşmasına ve bireyin hayatının riske girmesine sebebiyet verebilir.

Hipoglisemi Nedenleri Nelerdir?

Pek çok sebebe bağlı olarak kan şekeri düşebilir ve ciddi boyutlara ulaşarak kişinin yaşamını riske atabilir. En yaygın şekilde görülen neden diyabet hastaları tarafından kullanılan ilaçların oluşturduğu yan etkilerdir. İlaç aldıktan sonra yeteri kadar yemek yemeyen bireyler, vücudun ihtiyaç duyduğu glikozu karşılayamadığından dolayı hipoglisemi geçirebilir.

Diyabet hastası olmayan kimselerde hipoglisemi görülmesi oldukça nadir bir durumdur. Ancak farklı ilaçlardan kaynaklanan yan etkiler, alkol kullanımı, kritik rahatsızlıklar, hormonal bozukluklar veya uzun süreli aç kalmak gibi durumlar hipoglisemiye neden olabilmektedir. Özellikle karaciğer hastalıklarına sahip olan bireylerde bu duruma daha çok rastlanabilmektedir.

Hipoglisemi Belirtileri Nelerdir?

Kan şekeri düşen kimselerde yüzde karıncalanma ve uyuşma, kalp atım hızında anormallikler ve sinirlilik gibi durumlar görülmektedir. Ancak hipoglisemiye ulaşan durumlarda daha şiddetli belirtiler görülmektedir. Bu nedenle durum ciddi boyutlara varmakta, bilinç kaybı başta olmak üzere aşağıdaki durumların yaşanmasına sebebiyet vermektedir:

  • Tenin soluk görünmesi
  • Terlemek
  • Titremek
  • Yorgun ve halsiz hissetmek
  • Akıl karışıklığı
  • Nöbet
  • Rutin işleri tamamlayamama durumu
  • Bilinç kaybı
  • Bulanık görme
  • Baygınlık

Bireyin bilincini kaybetmesi ya da nöbet geçirmesi gibi durumlarda acil müdahale uygulanması gerekmektedir. Bu nedenle kişinin yakınlarına durumu anlatması ve ilk yardım sırasında neler yapılması gerektiğini bildirmesi oldukça önemlidir. Semptomlar ilerlemeden önce harekete geçilmesi hastanın yaşamla mücadelesinde faydalı olacaktır.

Hipoglisemi Tanı Yöntemleri

Hipoglisemi tanısı bir kan şekeri ölçüm cihazı yardımıyla kısa sürede koyulabilmektedir. Bireylerin yaş, cinsiyet, boy, kilo ve yaşam alışkanlıklarına göre değişiklik gösterse de cihazdan alınan değer 70 mg/dl olduğunda mutlaka bir tedavinin uygulanması gerekir. Ayrıca fizik muayene yapılması ve hastanın geçmişi hakkında bilgi edinilmesi oldukça önemlidir.

Tanı koyulurken bireyin aç ve tok şeklinde iki ayrı kez şeker ölçümü yaptırması istenebilir. Laboratuvarda incelenmek üzere alınan kan tahlilleri kesin tanının belirlenmesine yardımcı olur. Ayrıca şikayetlerin yemek yedikten sonra da devam edip etmemesi hipogliseminin diğer rahatsızlıklardan ayrılması açısından oldukça önemli bir durumdur.

Hipoglisemi Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Hastanın hipoglisemi geçirdiği durumlarda ilk olarak kan şekerinin hızlı bir biçimde yükseltilmesi amaçlanır. Bunun için glikoz miktarı çok fazla olan, protein ve yağ içermeyen gıdalardan yardım alınır.

Sindirimi hızlı şekilde tamamlanan glikoz kana karıştığında bireyin de sağlık durumu kısa sürede iyiye doğru gidecektir. Besin tüketiminden 15 dakika sonra kan değerleri yeniden kontrol edilmeli, kan şekeri normal seviyeye çıkana kadar besin tüketmeye devam edilmelidir.

Hipoglisemi tanısını koyulan bireylerin acil durumlar için bir kit bulundurmaları ve yakınlarına kitin kullanımını öğretmeleri gerekmektedir. Glukagon kiti, bireyin şeker seviyesini hızlı bir biçimde düzelterek yaşanabilecek sağlık sorunlarının önüne geçecektir. Fakat kitin kullanımı bilinmiyorsa acil servisten yardım alınması oldukça önemlidir.

Sürekli tekrarlayan hipogliseminin tedavisi için altta yatan nedenin bulunması ve kan şekerini düşüren durumun ortadan kaldırılması gerekir. Bunun için bireyin yaşam koşulları incelenir ve aşağıdaki durumlarda değişiklikler yapması istenir.

  • Beslenme alışkanlıkları
  • Egzersiz düzeni
  • İlaç değişikliği veya doz düzenlemesi
  • Sürekli acil durum kiti bulundurmak
  • Glikoz oranı yüksek besinler kullanmak
  • Sürekli glikoz monitörü taktırmak
  • Krizin hangi durumlarda meydana geldiğinin kontrol edilmesi
  • Diyabet olup olmadığının incelenmesi.

Hipoglisemi Tamamen İyileşir Mi?

Hipoglisemi, kan şekerinin normal seviyesinin altına düşmesi durumudur. Bu durum, çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir ve hayatı tehdit edebilir. Hipoglisemi tamamen iyileşebilir mi? Bu sorunun cevabı, hipogliseminin altında yatan nedenlere bağlıdır.

Hipoglisemi, insülin direnci, diyabet, pankreasın yeterince insülin üretmemesi, karaciğer veya böbrek hastalıkları gibi çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Tedavi, hipoglisemi nedenine bağlı olarak farklılık gösterir. Hipoglisemi, diyabet gibi kronik bir hastalıkla ilişkiliyse, hipoglisemi riskinin en aza indirgenmesi için düzenli olarak insülin almak, diyet ve egzersiz yapmak gerekebilir.

Hipogliseminin nedeni, tıbbi bir durumdan kaynaklanıyorsa, tedavi, o duruma yönelik olacaktır. Hipoglisemi nedeniyle oluşan beyin hasarları ise genellikle geri dönüşümsüz olabilir. Bu nedenle, erken teşhis ve tedavi son derece önemlidir.

Sonuç olarak, hipoglisemi altında yatan nedenlere bağlıdır. Hipoglisemi, altta yatan tıbbi bir durumla ilişkiliyse, tedavi, o duruma yönelik olacaktır. Erken teşhis ve tedavi, hipoglisemi nedeniyle oluşabilecek beyin hasarlarından kaçınmak için son derece önemlidir.