İnterstisyel Sistit Tedavisi
Sistit, mesanede yani idrar torbasında ortaya çıkan bir iltihaptır. Mesanede herhangi bir enfeksiyon belirtisi olmadan mesanenin tahriş olması ya da mesane duvarının iltihaplanmasına interstisyel sistit denir.
İnterstisyel Sistit Nedir?
Sisti’nin en çok karşılaşılan nedeni bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlardır. Kadınlarda, idrarı mesanenin dışına taşıyan üretra tüpü daha kısa olduğundan kadınlarda daha çok rastlanır. Mesanede hiçbir enfeksiyon belirtisi olmadan mesane duvarının iltihaplanması durumudur.
İnterstisyel sistit ağrılı mesane sendromu olarak da bilinir. Bu ağrı genelde sürekli idrara çıkma hissi verir ve mesanede yanma hissine neden olur. İnterstisyel sistit uzun süren yani kronik olarak kabul dilen bir sorundur. Gençlerde ortaya çıksa da genelde 30 ile 40 yaşları arasında görülür.
İnterstisyel Sistit Nedenleri Nelerdir?
İnterstisyel sistit nedenleri henüz tam olarak bilinmese de yapılan bazı araştırmalara göre bazı durumların hastalığın ortaya çıkmasında belirleyici olduğu tespit edilmiştir. Kadınlarda bu durumun ortaya çıkması erkeklere göre daha yüksektir bu nedenle kadınlar yüksek risk grubu arasında sayılabilir.
İleri yaşlarda görülen bir hastalık olduğundan belirtileri 30 ya da 40’lı yaşlarda başlar. Fibromiyalji ya da irritabl bağırsak sendromu olan kişilerde bu hastalık daha sık görülür. İnterstisyel sistit nedenleri şu şekildedir:
- Kalıtımsal sebepler
- Mesaneyi iç bölgeden kaplayan koruyucu tabakada hasar
- Bir sızıntı ya da idrardaki toksik maddeler nedeni ile mesanenin tahriş olması,
- Sık sık tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu
- İdrarda tahriş eden madde
- Bağışıklık sisteminin verdiği aşırı tepki
- Mesaneyi kontrol etme görevi olan sinirlerin zarar görmesi
İnterstisyel Sistit Belirtileri Nelerdir?
Hastalarda en çok idrara çıkma ve idrar yaparken ağrı, acı hissi görülmektedir. Bazı hastalarda da pelvis bölgesindeki kaslarda ağrı ortaya çıkar. İnterstisyel sistit uzun süren kronik bir hastalık olarak kabul edilir. Her ne kadar belirti ve bulgular kişiden kişiye göre değişse de stres, adet dönemi, cinsel aktivite ya da uzun süre oturmaya bağlı olarak yaygın tetikleyiciler de vardır.
Belirtiler arasında ani gelen idrara çıkma isteği, gündüz ve gece sık sık küçük küçük idrara çıkma, cinsel ilişki esnasında ağrı ve libido düşüklüğü, ayrıca mesane ya da alt karında ağrı ve kronik pelvik ağrı da interstisyel sistit belirtileri arasında kabul edilir.
İnterstisyel Sistit kişilerde mesane duvarının sertleşmesine ve daha az idrar depolanmasına sebep olur. Kişiler sık sık idrara çıkmak istediklerinden sosyal aktiviteleri ve günlük yaşamları da sekteye uğrar.
İnterstisyel Sistit Nasıl Tedavi Edilir?
Semptomların giderilmesi ve hastaların yaşam kalitesinin artması tedavinin asıl amaçları arasındadır. Şikayetler artarsa farklı tedavi yöntemleri de denenebilir. Uzman hekim tarafından hastanın yaşına, sağlık durumuna, hastalığın derecesine, ilaçlara karşı hassasiyetine ya da var olan hastalıklara göre tedavi yöntemi seçilebilir.
Başlıca tedavi yöntemleri fizik tedavi, ilaçlar, elektriksel sinir uyarımı, alternatif tıp, mesane eğitimi, mesanenin genişletilmesi ve botoks enjeksiyonudur. Fizik tedavi ile pelvis kasının hassasiyeti azaltılarak kısıtlayıcı bağ dokusundaki ya da pelvik ağrılar hafifletilir.
İlaçlı tedavide genellikle antidepresanlar, ağrı kesiciler, kas gevşetici ya da antihistaminikler tercih edilir. Elektriksel uyarı ile mesaneyi kontrol eden kaslar güçlendirilir ve kan akışı artırılır. Fizik tedavi sırasında gerçekleştirilebilir ya da karın içine yerleştirilecek olan uyarıcı ile gerçekleştirilebilir.
Mesane eğitimi kapsamında idrar daha fazla tutularak hastaların idrarını daha uzun ve sağlıklı bir şekilde tutmaları sağlanır. Eğer mesanenin genişletilmesi gerekirse genel anestezi altında mesaneye sıvı doldurulur ve mesane genişletilir.
İnterstisyel Sistiti Ne Tetikler?
İnterstisyel sistit (IC), mesanede ve çevresindeki pelvik bölgede rahatsızlık veya ağrıya neden olan kronik bir durumdur. İnterstisyel sistitin kesin nedeni bilinmemektedir, ancak araştırmacılar bunun genetik, mesane astarındaki anormallikler ve işlevsiz bir bağışıklık sistemi gibi faktörlerin bir kombinasyonu tarafından tetiklenebileceğine inanmaktadır.
Mesane astarındaki anormallikler geçirgenliğin artmasına neden olarak idrardaki tahriş edici maddelerin mesane duvarına nüfuz etmesi sonucu iltihaplanma ve ağrıya neden olan bir bağışıklık tepkisini tetikleyebilir.
Belirli kimyasallara veya toksinlere maruz kalma gibi çevresel faktörler de interstisyel sistiti tetikleyebilir. Mesane enfeksiyonu öyküsü olan veya mesanede kronik enflamasyon yaşayan kişilerde IC gelişme olasılığı daha yüksektir. Ayrıca alkol, kafein, ve asitli yiyecekler gibi belirli yiyecek ve içecekler mesaneyi tahriş edebilir ve semptomları tetikleyebilir.
Stres ve duygusal faktörler de interstisyel sistiti tetikleyebilir. Stres, pelvik ağrıyı ve mesane semptomlarını alevlendirebilen kas gerginliğine neden olabilir. İnterstisyel sistiti olan kişiler ayrıca, semptomları daha da şiddetlendirebilen durumla ilişkili kronik ağrı ve rahatsızlığın bir sonucu olarak anksiyete veya depresyon yaşayabilir.