Kişilerin bazı durumlarında kalça eklemleri yaralanabilmekte ve buna bağlı bazı hasarlar görülmektedir. Daha sonra bu hasarlar sonucu kişilerde ağrılar, yürümede zorluk çekme veya günlük işlerin aksaması görülmektedir. Ağrı kesiciler veya fizik tedavinin yetersiz olması durumunda ise kalça protezi ameliyatları uygulanmaktadır.

Kalça Protezi Ameliyatı Nedir?

Vücudun en önemli eklemlerinden birisi de kalçadır. Kalçanın aşındığı, hastanın ağrılarının çok olduğu ve ameliyata uygun görüldüğü durumlarda uygulanan cerrahi işleme kalça protezi ameliyatı adı verilmektedir. Kalça protezi ameliyatının uygulanması hastanın yaşına, kilosuna, ağrı düzeyine göre değişebilmektedir. Yeni implant tasarımları ve seramik yüzeylerde dayanıklılık ile süresi 30 yıla dayanmaktadır.

Kalça protezi ameliyatı önemli bir hastalık olup bazı riskler de barındırmaktadır. Bu riskler kişinin mevcut hastalıklarına bağlı olarak değişmektedir. Kalça protezi ameliyatı alanında uzman biri tarafından yapıldığı zaman başarılı sonuçlar vermektedir.

Sağlıklı bir eklemin hareketini taklit etmek için tasarlanan yapay ekleme protez adı verilir. Kalça protezi ameliyatı ise kalçanın belli nedenlerden dolayı aşınması veya hasar görmesi durumunda uygulanmaktadır.

Kalça Protezi Ameliyatı Kimlere Uygulanır?

Kalça protezi ameliyatı olan kişiler genellikle 50 ile 80 yaş aralığındadır. Bu ameliyat genellikle artritinin tedavisi için yapılmaktadır. Artrit kıkırdağı parçalayan bir hastalıktır. Kıkırdak olmadığı zaman kemikler birbirine sürtünmekte ve ağrılar oluşturmaktadır. Kalça protezinin çözüm olarak görüldüğü 3 tip artrit bulunur. Bu artritler şunlardır:

  • Romatoid Artrit: Eklem iltihabına sebep olan hastalıktır.
  • Travmatik Artrit: Yaralanma sonucunda meydana gelen eklem hasarıdır.
  • Osteoartrit: İleri yaşlı yetişkinlerde en sık görülen dejenerasyon olmaktadır.

Hekimler artrit problemlerini kontrolde tutabilmek için baston veya yürüteç, düşük egzersizler ve ibuprofen gibi ilaçlar kullandırmaktadır. Bu önlemler yetersiz kalır ise hastalara kalça protezi ameliyatı çözüm olarak görülmektedir. Eğer bir kişi ağrı sebebi ile uyuyamıyor veya rahat oturamıyor ise kalça protezi ameliyatı düşünülebilir.

Kalça Protezi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Doktorlar kalça protezi ameliyatı yapılacak olan kişilerin vücutlarının operasyon için elverişli duruma gelmesini beklemektedir. Bununla beraber biraz kilo verilmesi ve bazı ilaçların kullanılmasının bırakılması istenmektedir. Bu süreçte hastaların hareketleri de sınırlandırılmaktadır. Bu nedenle kişilerin operasyon öncesinde merdiven kullanımını en aza indirmesi gibi düzenlemeler de yapmalmaktadır.

Ameliyatın yapılacağı gün gece yarısından sonra hiçbir şey yenmemesi gerekir. Ameliyat gününde bazı kontroller yapıldıktan sonra ameliyat için hastalar hazırlanmaktadır. Operasyonun başlama zamanı geldiği zaman ameliyathaneye alınan hastalara genellikle genel anestezi verilmektedir.

Bunlar dışında ameliyatı yapacak olan doktorlara anestezide risk oluşturabilecek kalp veya akciğer gibi organlarda rahatsızlık var ise mutlaka bildirilmelidir. Buna göre anestezi şekli lokal veya bölgesel olacak şekilde karar verilir. Operasyon ortalama 1 veya 3 saat aralığında gerçekleşir.

Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası

Ameliyatın ardından anestezi etkisi geçtikten sonra hastalar iyileşme alanına taşınırlar. Bu aşamada tansiyon, nabız, ağrı seviyesi, ilaç ihtiyacı ve anesteziden uyanma durumu takip edilmektedir. Bazı kişiler ise evlerine aynı gün dönebilmektedir. Bazı kişiler ise 2 gece hastanede kalmaktadır.

Ameliyat sonrası hastalarda bacak bölgesinde kan pıhtılaşma riski artmaktadır. Bu durumu önlemek için ameliyat sonrası koltuk değnekleri ile yürümek gerekir. Bu durum ameliyattan hemen sonra veya ertesi gün gerçekleşebilir. Hem operasyon sırasında hem de sonrasında alt bacaklarda elastik yapıda kompresyon çorapları veya şişirilen hava kılıfları da giyilebilir.

Bunlarla beraber ameliyattan sonra fizyoterapist eşliğinde iyileşmeye hız kazandırması için evde ve hastanede yapılacak egzersizleri düzenli olarak yapmak çok önemlidir. Eklemlerin ve kasların yeniden güçlenebilmesi için aktivite ve egzersiz yapmak hastalarda günün en önemli parçası olmalıdır.