Kalp kası hastalıkları kardiyomiyopatiler olarak da bilinmektedir. Bu hastalıkların tedavisi, kalp nakline kadar ilerleyebilmektedir. Bazen genetik bazen de çevresel faktörlerden dolayı görülebilen kalp kası hastalıklarının tedavisi, çeşitlerine göre değişkenlik göstermektedir.

Kalp Kası Hastalıkları Nedir?

Kalp kası hastalıkları 5 farklı şekilde kendini belli etmektedir. Kardiyomiyopatiler 4 alt gruba ayrılmaktadır. Bunlar Dilate Kardiyomiyopati, Hipertrofik Kardiyomiyopatiler, Restriktif Kardiyomiyopatiler ve Aritmojenik Sağ Ventrikül olmaktadır.

Kardiyomiyopati, kısaca KMP bir kalp kası hastalığıdır. Kalp kasını tutan hastalıkların bazıları büyümeye bunun ile beraber kalp duvarlarında kalınlaşmaya yol açmaktadır. Bu duruma Hipertirofik KMP adı verilmektedir. Bununla beraber kalp kası hastalıkların bazıları da kalp kasında kasılmaya ve bununla birlikte ciddi büyümelere yol açmaktadır. Bu duruma da Dilate KMP adı verilir.

Kalp kası Hastalıkların Nedenleri Nelerdir?

Kalp kası hastalıkları tedavi edilmediği taktide bu hastalıklar hayati tehdit oluşturmaktadır. Kalp kası hastalıkların nedenlerine bakıldığında pek çoğunda kesin bir neden bulunamamaktadır. Bu duruma İdiopatik KMP adı verilmektedir.

Genellikle bu tür kalp kası hastalıkları anne veya babada varlığını sürdürmek ve çocuklara geçmektedir. Hastalarda kalp kasında belirgin büyüme görülmektedir. Bazen bu büyüme ciddi boyutlarda da meydana gelebilir.

Kalp kası hastalıkları, ritim bozukluklarına bağlı olarak da görülmektedir. Kalp büyümeleri, kişilerin çok fazla alkol tüketmesi, uyuşturucu kullanımı veya kanser tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar da bu hastalıklara neden olabilir.

Kalp Kası Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?

Kalp kası hastalıklarının birden fazla türü bulunmaktadır. Bu sebeple belirtileri de değişkenlik gösterir. Bebeklerde ve yetişkinlerde semptomlar değişmektedir. Kişilerde aynı tür kalp kası hastalığı olsa bile yetişkin ve bebeklerde belirtiler değişebilmektedir. Kalp kası hastalıkları arasında Dilalite hastalığı bulunmaktadır. Bebek Dilate kal kası hastalığın semptomlar şu şekildedir;

  • Beslenme sırasında nefes almada güçlük
  • Normalden daha uzun sürede beslenme
  • Beslenme esnasında terleme durumunun yaşanması
  • Hareketsizlik
  • Ödem nedeni ile hızlı kilo alınması
  • El ve ayak bileklerinde morarma belirtileri gözlemlenmektedir.

Bunun dışında yetişkin kalp kası hastalıklarında semptomlar değişmektedir. Kalp kası hastalıklarına yakalanan yetişkinlerde şu belirtiler gözlemlenmektedir;

  • Karın ağrısı
  • Kusma ve bulantı
  • Hareketsizlik
  • Nefes darlığı ve öksürük
  • Ritim bozukluğu
  • Baş dönmesi
  • İştahsızlık kalp kası hastalıklarının belirtileri arasındadır.

Dilate Kardiyomiyopati Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dilate Kardiyomiyopati tedavisinde öncelikle hastalığın nedenine bakılır ve altta yatan nedenler tespit edilir. İlk tedavi seçeneği kalp hızını yavaşlatan ve genellikle hipertansiyon tedavisinde yararlanılan ilaçlardır. Kişide ritim problemi varsa kalbin içinde oluşan pıhtının beyne ve çeşitli organlara gitmesi ile felç veya organ kaybı yaşanmaması adına farklı ilaçlar kullanılabilir.

İlaç tedavisi haricinde kardiyak resenkronizasyon tedavisi uygulanmaktadır. Kalbin kasılma fonksiyonunu iyileştirmek amacı ile kalbin değişik segmentlerinin birbiri ile olan uyumunu arttırmak için kalıcı pil uygulaması yapılmaktadır.

Kardiyak resenkronizasyon tedavisi, ileri derecede nefes darlığı yakınması olan kişilerde uygulanmaktadır.