Kalbin çeşitli nedenlere bağlı olarak zarar görmesinden dolayı vücuda yeterli derecede kan pompalanmamasından kaynaklanan rahatsızlığa kalp yetmezliği denir. Genel olarak , aşanan bir kalp krizi nedeniyle kalp kasının zarar görmesinden ve kasılamamasından kaynaklanan bir hastalık olarak ifade edilebilir. Aynı zamanda kalp kapağı hastalıkları, uzun süren hipertansiyon ve doğumsal kalp kası hastalıkları gibi sebepler de kalp yetmezliğine neden olabilmektedir.

Kalp Yetmezliği Nedir?

Kalp yetmezliği yaşamsal problemlere yol açabileceği gibi ilerleyici bir hastalık olduğunu söylemekte mümkündür. Kalp kasını güçlendirici tedavi yöntemleri ile hastalığın kontrol altına alınması söz konusu olabilmektedir. Genel olarak ise kalp yetmezliği için ilaç tedavisinin uygulandığı ifade edilebilir.

Kalp Yetmezliği Belirtileri Nelerdir?

Kalp yetmezliği olduğunu anlamak için vücutta meydana gelen bazı belirtilerin takip edilmesi gerekmektedir. Nefes darlığı, yorgunluk ve ödem gibi belirtiler, kalp yetmezliğine bağlı olarak gelişen en yaygın belirtiler arasında sayılabilmektedir. Kişinin basit işleri yaparken bile nefesinin daralması kalp yetmezliği belirtisi olabilir.

Bazı hastalarda, uykuya daldıktan sonra ani nefes darlıklarının gelişmesi söz konusu olmaktadır. Genel olarak kişilerin sırt üstü yatamaması da kalp yetmezliği belirtilerinden biridir.

Karnın alt kısımlarında şişme, ayağın alt bölgelerinde şişme, ayak ve ayak bölgelerinde şişme görülmesi de kalp yetmezliği belirlileri arasında yer almaktadır.

Kalp Yetmezliği Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Kişi, ani kilo artışı, çabuk yorulma, iştah kaybı, beyaz veya pembe renkli balgam çıkarma, öksürük, mide bulantısı, göğüs ağrısı, iştah kaybı ve çabuk yorulma gibi belirtilere sahipse bir kalp doktoruna görünmesi tavsiye edilir. Kesin olarak kalp yetmezliği tanısının konulabilmesi için doktor muayenesi şarttır.

Kalp Yetmezliği Tedavi Yöntemleri

Kalp yetmezliği görülmesi durumunda uygulanabilecek çeşitli tedavi yöntemleri vardır. Kronik bir rahatsızlık olmasından dolayı ise ömür boyu süren bir tedavi gerektirdiğini söylemek mümkündür. Düzenli bir tedavi uygulaması ile çoğu hastanın normale yakın bir hayat sürmesi mümkündür.

Kalp yetmezliği tedavileri ile hastaların hayatını kaybetmesi ve yaşam sürelerinin uzatılması hedeflenmektedir. Kalp yetmezliği için uygulanabilecek olan tedavi yöntemleri, ameliyatlar, tıbbi destek cihazları, ilaç tedavisi ve sağlıklı yaşam tarzına uyulmasıdır. İlaç tedavisi uygulanacağı zaman genel olarak birden fazla ilaç kullanılır.

Uygulanan Cerrahi Tedaviler

Kalp yetmezliğinin, kalp damar hastalığına bağlı olarak görülmesi durumunda koroner by pass cerrahisi ile kalp kasına daha fazla oksijen ulaştırmak ve bu şekilde tedaviye destek sağlamak amaçlanmaktadır.

Kalp kapağı değişimi veya onarımı da uygulanan cerrahi tedaviler arasındadır. Deforme olmuş kalp kapakçığına bağlı olarak görülen kalp yetmezliğinde, kapağın değiştirilmesi ve onarılması ile kalp yetmezliği gelişiminin engellenmesi de mümkündür. Kalp pompası ve kalp nakli de uygulanabilecek olan tedaviler arasında yer alır.

Kalp Yetmezliğine Ne İyi Gelmez?

Kalp yetmezliği, kalbin vücudun ihtiyaçlarını karşılayacak kadar kan pompalayamaması durumunda ortaya çıkan ciddi bir durumdur. Kalp yetmezliği olan kişilerin kaçınması gereken bazı şeyler:

  • Sigara içmek: Sigara içmek kalp hastalığı için önemli bir risk faktörüdür ve kalp yetmezliği semptomlarını kötüleştirebilir. Sigara içmek vücutta iltihaplanmaya neden olabilir, bu da kan damarlarına ve kalp kasına zarar verebilir.
  • Alkol: Aşırı alkol tüketimi kalp yetmezliği semptomlarını da kötüleştirebilir. Alkol kalp kasının zayıflamasına neden olabilir ve ayrıca kalp hastalığı için önemli bir risk faktörü olan yüksek tansiyona yol açabilir.
  • Tuz: Çok fazla tuz tüketmek, kalp yetmezliği semptomlarını kötüleştirebilen sıvı tutulmasına yol açabilir. Kalp yetmezliği olan kişiler tuz alımını sınırlamalı ve sodyum oranı yüksek işlenmiş ve paketlenmiş gıdalardan kaçınmalıdır.
  • Hareketsiz yaşam tarzı: Hareketsiz bir yaşam tarzı kilo alımına ve kalp yetmezliği semptomlarının kötüleşmesine neden olabilir. Düzenli fiziksel aktivite, kalp fonksiyonlarını iyileştirebileceği ve semptomları azaltabileceği için kalp yetmezliği olan kişiler için önemlidir. Kalp yetmezliği olan kişiler, haftanın çoğu günü en az 30 dakika orta yoğunlukta egzersiz yapmayı hedeflemelidir.