Kardiyopulmoner Rehabilitasyon, akciğer ve kalp hastalıklarında uygulanan bir çeşit rehabilitasyon yöntemidir. Pulmoner Rehabilitasyon ve Kardiyak Rehabilitasyon şeklinde ikiye ayrılır. Kardiyak Rehabilitasyon damar ve kalp hastaları için uygulanan bir programdır.

Pulmoner Rehabilitasyon ise çok uzun zaman boyunca akciğer hastalığı olan kişiler için ilaç tedavilerine ek olarak uygulanan bir tedavi yöntemidir. Kardiyoloji, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Kalp ve Damar Cerrahisi bölümleri ile çeşitli tanı ve tedavi hizmetleri sunulur. Hastalar, multidisipliner bir yaklaşımla değerlendirilir ve buna uygun bir tedavi yöntemi seçilir.

Kardiyopulmoner Rehabilitasyon Kapsamında Sunulan Tanı Tedavi Hizmetleri Nelerdir?

Kalp ve Akciğer hastalığı bulunan bir kişinin, sosyal, fiziksel, psikolojik ve mesleki bakımdan optimal fonksiyon düzeyine ulaşması için gerçekleştirilen rehabilitasyon çalışmalarının tamamıdır.

Kliniğe başvuran her hastanın kişisel egzersiz kapasitesi ile hastalığın günlük hayat için gerekli aktiviteleri ve sağlığa bağlı olan yaşam kalitesine etkisini belirleyerek, kişiye özel hazırlanan rehabilitasyon programları oluşturulur. Hazırlanan program doğrultusunda, kişiler bireysel bir şekilde veya egzersiz gruplarına dahil olarak rehabilitasyon ve tedavi programlarına katılmaktadır.

Pulmoner Rehabilitasyon Kimlere Uygulanır?

Pulmoner rehabilitasyon, akciğer hastalığı olan bireylerde solunum fonksiyonlarının ve yaşam kalitesinin arttırılması amacıyla uygulanan bir tedavi yaklaşımıdır. Pulmoner rehabilitasyon, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), astım, interstisyel akciğer hastalığı, Sarkoidoz, Bronşektazi gibi çeşitli hastalıkları olan bireylerde etkili bir tedavi seçeneğidir. Ayrıca, ameliyat sonrası veya uzun süreli yatak istirahati sonrasında solunum fonksiyonlarını ve kas gücünü artırmak için de kullanılır.

Pulmoner rehabilitasyon, bireysel bir yaklaşım gerektirir. Tedavi öncelikle hastanın özelliklerine ve hastalık durumuna göre belirlenir. Hastanın solunum fonksiyonları, genel sağlık durumu, fiziksel aktivite düzeyi, semptomları ve yaşam kalitesi gibi faktörler değerlendirilir. Bireysel tedavi planı, solunum egzersizleri, aerobik egzersizler, direnç egzersizleri, nefes alma teknikleri, solunum cihazları ve diyet modifikasyonu gibi farklı bileşenleri içerebilir.

Pulmoner rehabilitasyon, akciğer hastalığı olan bireylerin yaşam kalitesini artırarak solunum fonksiyonlarını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Bireysel bir yaklaşım gerektiren bu tedavi, solunum fonksiyonları, fiziksel aktivite düzeyi, semptomlar ve yaşam kalitesi gibi faktörler göz önünde bulundurularak belirlenir.

Kardiyopulmoner Rehabilitasyon Kimlere Uygulanır?

  • Kardiyopulmoner (kalpakciğer) ve kardiyovasküler (kalp-damar) hastalığı olan kişiler
  • Hiperlipidemi (kanda bulunan yağ miktarının artması) sorunu olanlar kişiler
  • Hipertansiyon (yüksek tansiyon) sorunu olan kişiler
  • Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), astım, kistik fibrozis, bronşial, intertisyal akciğer hastalıkları, göğüs duvarı hastalıkları, bronşektazi ve uykuda solunum bozuklukları gibi solunum hastalığı bulunan kişiler
  • Kanser tedavisi gören kişiler
  • Kas hastalıklarına sahip kişiler
  • Geriatrik (75 yaş ve üstü) kişiler
  • Tanısı konmuş olan ve efor kapasitesini sınırlayan başka kalp hastalıklara sahip olan kişiler
  • Miyokard infarktüsü (kalp krizi), stabil angina pektoris (göğüs ağrısı), revaskülarizasyon uygulamaları geçirmiş olan kişiler
  • Kalp, akciğer ve abdominal (batın) cerrahi uygulanan kişiler
  • Sigara ve tütün ürünleri kullanan kişiler
  • Diabetes mellitus (şeker hastalığı)
  • Sedanter (hareketsiz) hayat yaşayan kişiler
  • Menopozda olan kişiler
  • Obezite sorunu yaşayanlar

Kardiyopulmoner Rehabilitasyon Amacı Nedir?

Kardiyopulmoner rehabilitasyon tedavileri ile kalp hastalığı ile ruhsal, fiziksel ve sosyal bazı kısıtlamalar yaşayan hastanın sosyal hayatına ve işine geri dönmesi, fonksiyonel kapasitesinin artması, hastadaki endişe ve depresyonun giderilmesi ve hastanın yaşam süresinin uzatılmasını sağlamaktadır.

Kardiyopulmoner Rehabilitasyon Nasıl Uygulanır?

Kardiyopulmoner rehabilitasyon sayesinde hastanın yağ ve kas oranı, hareket kapasitesi, hastalığın günlük yaşantıda nasıl etkiler yarattığına, nasıl algılandığına yönelik değerlendirmeler yapılır. Fizyoterapi rehabilitasyon uygulamaları hastalığa ve hastaya özgü planlanır.

Kardiyopulmoner egzersiz testi (KPET) ise kişinin hareket kapasitesini değerlendiren, ilerleyen zamanlarda da hastalığa bağlı gerçekleşen değişimlerin takibi için yardımcı olacak bilgiler veren bir çeşit değerlendirme yöntemidir.

Bu cihaz sayesinde, egzersiz testi boyunca verdiğiniz karbondioksit ve aldığınız oksijen miktarı gibi pek çok gaz değişim analizi güvenilir bir şekilde yapılır.

Belirli protokoller içinde koşu bandında yapılan egzersiz testindeyse kişinin verdiği cevaplar monitör sistemi ile takip edilir ve testin sonunda elde edilen veriler ile hastaya özel bir egzersiz programı çizilir.