Karın Duvarı Fıtıkları Ameliyatı
Karın duvarı yavaş yavaş, katlı bir şekilde büyüdüğü takdirde bütünlüğünün bozulması ile birlikte yırtıklar oluşturabilir. Bu yırtıklar karın içinde bulunan organlara etki ederek zamanla dışarı çıkmasını sağlamaktadır. Belirtilerine bakıldığında karın bölgesinde inanılmaz derecede bir ağrı ve şişkinlik mevcuttur. Günümüzde karın ameliyatları sonrasında, %20 ihtimalle fıtık oluşabilir.
Karın Duvarı Fıtığı Neden Oluşur?
Bu fıtıkların oluşturulma nedeni araştırıldığında, karının iç bölgesinde bulunan basıncın artması, karın duvarı fıtıklarının oluşmasının temel nedenidir. Özellikle karın fıtıkları kadınların daha sık yaşadığı bir fıtık tipidir ve çoğunlukla hamilelik döneminde meydana çıkarlar. Ailedeki ırsilik, obezite, yaşlılık faktörleri temel nedenlerden birkaçıdır.
Karın Duvarı Fıtığı Tanısını Nasıl Konulmaktadır?
Fıtığın oluşabilmesi için ya da hastalık tanısının konulabilmesi için doktor, hastayı kesinlikle fiziki bir muayeneden geçirmelidir. Doktor, bu muayeneler esnasında kişiyi öksürterek karında şişlik meydana gelip gelmediğini inceler.
Buna bağlı olarak yapılan muayenelerde karın duvarında oluşabilen açıklığın boyutu da tahmin edilebilir. Doktor, şüpheli bir durum olduğu takdirde kişinin karnını ultrason ile inceleyebilir. Ultrasonun yanında tomografide tanının ne olduğunu kesin olarak netleştirilebilir. Bu sayede karında bulunan defektin çapları da kesin bir tabir ile netleşmiş olur.
Kişi karnında ağrı ve acı gibi belirtiler hissettiği takdirde kesinlikle bir uzman hekime başvurmalıdır. Buna bağlı olarak yapılan tetkiklerin sonucunda da hastalığın ne olduğuna karar verilir.
Karın Duvarı Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Ameliyat sürecindeki en büyük etken hastalığın ilerleme durumudur. Genellikle karnın belli bölümlerinde kesiler açılarak oluşan fıtıkların alınması sağlanır. Burada oluşan defektinin kapatılması adına gerilimsiz bir şekilde onarımlar sağlanır.
Karın Duvarı Fıtığı Ameliyatı Sonrasındaki Süreçler Nasıl Devam Etmektedir?
Hasta ameliyattan sonra bir gün boyunca hastanede kalır ve taburcu olur. Sonraki süreçte hasta, 3-4 günde bir doktorunu ziyaret eder ve kontrol için hastaneye gelir. Yaklaşık olarak 2 hafta içerisinde, hasta normal hayatına dönebilir.
Karın Duvarı Fıtığı İçin Hangi Doktora Gidilir?
Karın duvarı fıtığınız varsa bir genel cerrah doktoruna görünmelisiniz. Fıtık, bir organın veya dokunun normalde onu yerinde tutan kas veya bağ dokusundaki zayıf bir noktadan dışarı çıkması durumudur. Karın duvarı da dahil olmak üzere vücudun birçok yerinde fıtıklar oluşabilir.
Karın duvarı fıtığı tedavisinde ilk adım bir genel cerrah görmektir. Cerrah fıtığın boyutunu ve yerini değerlendirmek için fizik muayene yapacaktır. Fıtık ve çevresindeki yapılara daha iyi bakmak için ultrason veya BT taraması gibi görüntüleme testleri de isteyebilirler. Bu testlerin sonuçlarına göre cerrah sizin için en iyi tedavi yaklaşımını önerecektir.
Karın duvarı fıtıkları için birkaç farklı tedavi seçeneği vardır. Bazı durumlarda, fıtık tekrar yerine itilebilir ve onu yerinde tutmak için bir kafes gibi destekleyici bir cihaz takılabilir. Ancak bu sadece geçici bir çözümdür ve genellikle fıtığı onarmak için ameliyat gerekir. Ameliyat tipik olarak fıtığın yakınında küçük bir kesi yapmayı ve karın duvarının zayıflamış bölgesini güçlendirmek için dikişler veya ağ yaması kullanmayı içerir.