Kas Hastalıkları Tedavisi
Her yaşta görülebilen kas hastalıkları, hem genetik hem biyolojik olarak gelişebilmektedir. Genetik olarak en sık görülen hastalık Duchenne Müsküler Distrofi olurken, diğer türler arasında Miyastenia Gravis ve İnflamatuar Miyozitler yaygındır. Bu hastalıklar bebeklikten yaşlılığa kadar her yaş grubunda görülebilmektedir. Çoğu zaman doğru tedaviyle iyileştirilebilmeleri mümkündür.
Kas Hastalıkları Nedir?
Kas hastalıkları, kas liflerinde meydana gelen bir dizi durum sonucunda ortaya çıkan rahatsızlıklardır. Güçsüzlük, incelme, ağrı, kramp gibi pek çok belirtiye sahip olabilirler. Bir kısmı yaşamı etkilemezken bir kısmı ciddi boyutlara ulaşarak kişilerin hareketlerini sınırlayabilmektedir.
Tamamen önlenmesi mümkün olmasa da kas hastalıklarının bir kısmı tedavi edilebilmektedir. Ayrıca semptomların hafifletilmesi ya da durdurulması da mümkündür. Genetik olmayan rahatsızlıkların iyileşme olasılığı daha yüksektir. Kas hastalıklarının genetik olduğu çoğunlukla erken yaşta ortaya çıkarak yürümeyi ve dengede durmayı zorlaştırmasıyla anlaşılmaktadır.
En Sık Gözlenen Kas Hastalıkları Nelerdir?
Kas hastalıklarının 30’dan fazla türü bulunsa da aynı sıklıkta görülmezler. Hastalığa neden olan genlere, hangi kaslarda sorun olduğuna, semptomların çıkışına ve ilerleyişine göre farklı kategorilerde incelenmeleri mümkündür. Toplumda çoğunlukla aşağıda yer alan kas hastalıkları görülmektedir.
- Duchenne musküler distrofisi (DMD): En yaygın kas hastalıklarından biri olan DMD, bir kas distofilidir. Çoğunlukla 3 – 5 yaş grubundaki erkeklerde görülmektedir.
- Distal müsküler distrofi: 40 – 60 yaşlarında görülmekte olan bu hastalık; kol, bacak el ve ayakları etkileyerek pek çok aktiviteyi engellemektedir.
- Becker kas distrofisi: DMD’ye benzese da daha geç yaşlarda başlamakta ve semptomları daha ağır şekilde hissedilmektedir. Çoğunlukla 11 – 25 yaş grubunda ortaya çıkmaktadır.
- Fasiyoskapulohumeral kas distrofisi: Yüz, omuz ve üst kollarda ortaya çıkmakta olup her yaş grubunda görülebilmektedir.
- Miyotonik müsküler distrofi: Yetişkinlerde en sık görülen, tip 1 ve tip 2 olarak iki çeşidi bulunan kas hastalığıdır. Kasları gevşetememe durumuyla ortaya çıkar ve genetik durumlarda çocuklarda da görülebilir.
- Konjenital müsküler distrofi: 0 – 2 yaş grubunda görülen kas bozukluğudur.
- Ekstremite tutumlu Limb-Girdle müsküler distrofisi: Omuz ve kalça etrafında oluşan, 20’li yaşlarda yaygın görülen bir kas hastalığıdır.
Kas Hastalıkları Belirtileri Nelerdir?
Distrofiller (kas hastalıkları) birbirinden farklı belirtilerle ortaya çıkabilmektedir. Yaş grubu, cinsiyet ya da oluştuğu bölgeye göre farklı etkiler gösterebilmektedir. Ancak bu hastalıklarda kas güçsüzlüğü ve krampla birlikte aşağıdaki semptomların görülme olasılığı oldukça yüksektir.
- Yürürken dengeyi sağlayamamak
- Yürüme ve koşmada zorlanmak
- Sık sık düşmek
- Göz kapaklarının sarkması
- Kalp hastalıkları
- Solunum yetmezliği
- Yutmada zorlanmak
- Yüz kaslarının zayıflaması
- Omurgada kavislenme
- Görme sorunları (bulanık ya da çift görme)
- Zıplarken zorlanmak
- Kavramada sorun yaşamak
- Karıncalanma ve uyuşukluk hisleri
Kas Hastası Olduğunu Nasıl Anlarız?
Kas hastalığı, genellikle kas zayıflığı, kaslarda kramplar ve kas ağrıları ile ilgili bir grup hastalığı ifade etmektedir. Kas hastalığına sahip olan bireylerde kasların gücü yavaş yavaş kaybolur ve bu durum, günlük aktiviteleri yapmakta zorluk çekmelerine neden olabilir. Kas hastalığı belirtileri arasında, güçsüzlük, kaslarda titreme, yürüme ve hareket etme zorluğu, nefes alma zorluğu ve kas krampları yer almaktadır.
Kas hastalığı tanısı, genellikle klinik muayene, laboratuvar testleri ve görüntüleme testleri yoluyla konulmaktadır. Fiziksel muayene, kasların gücünü kontrol etmeyi içerir. Kan testleri, kas hasarı veya enfeksiyonu belirleyebilir. Görüntüleme testleri, kasların ve sinirlerin durumunu gözlemleyebilir.
Kas hastalığı, tedavisi zor bir hastalık olabilir ve tedavisi hastalığın türüne ve şiddetine bağlı olarak değişebilir. Tedavi seçenekleri arasında ilaçlar, fizyoterapi, beslenme desteği ve solunum cihazları yer almaktadır. Ancak, birçok kas hastalığı, ömür boyu devam eden bir hastalık olabilir ve semptomları azaltmak için düzenli olarak doktor kontrolü gerektirir. Kas hastalığı herkeste görülen bir hastalık değildir, bazı hastalarda hafif semptomlar gösterebilir.
Kas Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Hastalığın tespit edilmesi ve tedaviye başlanması için kişilerden EMG, kas biyopsisi, kas koordinat testleri gibi bir dizi tetkik istenebilir. EKG, ultrason, MR gibi görüntüleme teknikleriyle birlikte kan testi verilmesi de talep edilebilir. Çoğu hastalığın tam bir tedavisi olmasa da yaşam kaliteleri yükseltilebilmektedir.
Kas hastalıklarının tedavisinde ilk olarak fizik terapi ve konuşma terapisi yapılmaktadır. Çalıştırılan kaslar yeniden güç kazanarak bireyin hareketlerini kolaylaştırmaktadır. Solunum tedavisi, solunum kasları zayıflayan hastalar için uygun görülen bir yöntemken cerrahi tedaviler kalple ilgili semptomlarda tercih edilir.
Pek çok hastada kaslardaki soruna ve hastalığın çıkış nedenine bağlı olarak ilaç tedavisine başlanır. Bunun için tansiyon, eteplirsen, nöbet önleyici, bağışıklığı baskılayan ilaçlardan ve keratinden yardım alınmaktadır. Kişinin nefes almasını kolaylaştırmak içinse prednizon ve defkazacort gibi steroidler tercih edilmektedir.