Kıl Kurdu Tedavisi
Enterobiasis adıyla da bilinen kıl kurdu, daha çok okul çağındaki çocuklarda ortaya çıkmaktadır. Yayılım hızı yüksek olduğundan dolayı bulaşıcı hastalıklardan biridir. Mikroskobik yumurtalar çocuklar arasında hızlıca yayılabileceği için semptomlar başladığı anda tedavi edilmesi oldukça önemlidir. Tedavisi mümkündür ancak dikkat edilmesi gereken pek çok konu vardır. Ayrıca kıl kurdu yalnızca insanlara özgüdür, hayvanlara bulaşmamaktadır.
Kıl Kurdu Nedenleri Nelerdir?
Minik parazit solucanlardan kaynaklanan kıl kurdu bir çeşit bağırsak enfeksiyonudur. Uzunluğu 5 – 10 mm arasında değişim göstermekte ve yaklaşık 6 hafta yaşayabilmektedir. Yumurtaları gözle görülmeyecek kadar küçük olduğundan dolayı genelde yanlışlıkla yutulduğu ya da solunduğu için insana bulaşmaktadır. Çoğunlukla aşağıdaki nesnelerin ortak kullanımı veya hijyenik olmaması nedeniyle ortaya çıkmaktadır.
- Yatak örtüsü
- Havlu
- Kıyafetler
- Tuvalet ve banyo
- Yiyecekler
- Tabak, çatal, kaşık ve bardaklar
- Oyuncaklar
- Mutfak tezgâhı
- Okul sıraları
- Kum havuzu
- Yiyecek kapları
Kıl kurdu enfeksiyonu kalabalık yerlerde yaşayan gençlerde daha yaygın olarak görülmektedir. En sık görüldüğü yaş grubu 5 – 10 arasıdır ancak aile içinde de bulaşıcı olduğundan dolayı ebeveynlerde görülmesi de mümkündür. 2 yaşının altındaki çocuklardaysa ailelerin dikkati sayesinde görülme ihtimali neredeyse hiç yoktur.
Kıl Kurdu Belirtileri Nelerdir?
Çoğunlukla kıl kurdunun ciddi semptomları olmamaktadır, enfeksiyonun seyri basit düzeyde ilerlemektedir. Ancak anal bölgede kaşıntı gibi belirtiler dolayısıyla belirtiler oldukça rahatsız edici olabilmektedir. Belirti ve semptomlar daha çok hafif düzeyde seyretmekte, aşağıdaki durumların ortaya çıkışına neden olmaktadır.
- Anüste kaşıntı
- Vajinal kaşıntı
- Sinir ve gerginlik
- Mide ağrısı ve mide bulantısı
- Diş gıcırdatma
- Uykusuzluk
- Gece saatlerinde yoğunlaşan kaşıntı
Herhangi bir semptom görülmese de gece saatlerinde kaşıntı başlaması kıl kurdunun göstergesi olabilir. Bu saatlerde dişi kurtlar yeni yumurtalar bırakmakta ve bağırsaktan anüse doğru hareket etmektedir. Kaşıntı sebebiyle ortaya çıkan psikolojik olumsuzluklar da uykusuzlukla birleşerek yaşam kalitesini negatif yönde etkileyebilmektedir.
Kıl Kurdu Tanı Yöntemleri
Enfeksiyonu teşhis ederken bireyde kurtların ve yumurtaların olduğunu kanıtlamak gerekir. Bunun için bant testi yapılabilmekte, kişiden uyanır uyanmaz bandı anüse yapıştırması istenebilmektedir. Eğer bölgede kıl kurdu yumurtaları varsa banda yapışacağı için kolayca teşhis edilebilmektedir.
Doğru sonuca ulaşmak içinse testin 3 gün arka arkaya uygulanması tavsiye edilmektedir. Ayrıca bulaşıcılığı göz önünde bulundurularak aile içindeki semptomlar değerlendirilebilmekte, onlardan da bant testini uygulamaları istenebilmektedir.
Kıl Kurdu Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Kurtlar sürekli üremeye devam ettiklerinden dolayı kıl kurdu enfeksiyonunun kendi kendine geçmesi oldukça zordur. Bu nedenle oldukça hijyenik şekilde hareket etmek ve ilaç tedavisine başlamak gerekir. Enfeksiyonun kontrol altında tutulması için hane içindeki tüm bireyler bu konulara dikkat etmelidir. İlaç yazıldıysa aile bireyleri de kullanarak kıl kurdan kurtulma süresini minimuma düşürmelidir.
Kurt sorunundan kurtulmak için öncelikle evde ayrıntılı bir temizlik yapılması gerekmektedir. Ortak eşya kullanımı minimuma indirilmeli ve eller sık sık ılık suyla bolca köpüklenerek yıkanmalıdır. Özellikle yemek yaparken ya da yerken el yıkama sıklığı arttırılmalıdır. Çocukların birlikte yıkanmamasına ve günlük duş alınmasına ayrıca dikkat edilmesi gerekmektedir. Aşağıdaki durumlarda dikkatli olmak da kıl kurdunun tedavi edilmesine yardımcı olacaktır.
- Tırnaklar kısa tutulmalıdır ve tırnak yeme alışkanlığı bırakılmalıdır.
- Kaşıntı olan bölgeleri (özellikle anal bölge) kaşımaktan kaçınılmalıdır.
- Tüm kıyafetler ve yatak takımları sıcak suyla yıkanmalıdır. Kurutma işlemi de sıcak havayla yapılmalı, kurtların yayılmaması için havalandırma yapılmamalıdır.
- Enfekte olabilecek tezgâh ve diğer yüzeyler sık sık silinmeli, temizlenmelidir.
- Evin kapalı olan bölgeleri iyice süpürülmelidir.
Kıl kurdu tedavisi kaç gün sürer?
Enterobiasis olarak da bilinen kıl kurdu enfeksiyonu, Enterobius vermicularis solucanının neden olduğu yaygın bir bağırsak parazit enfeksiyonudur. Kıl kurdu oldukça bulaşıcıdır ve insandan insana, özellikle çocuklar arasında kolayca bulaşır. Bir kıl kurdu enfeksiyonunun en yaygın semptomları, anüs çevresinde yoğun kaşıntı, rahatsız uyku ve sinirliliktir.
Kıl kurdu tedavisi tipik olarak yetişkin solucanları ve yumurtalarını öldürmek için ilaç almayı içerir. İlaç solucanları felç ederek çalışır ve bağırsak hareketleriyle vücuttan atılmalarına neden olur.
İlacı aldıktan sonra, yeniden enfeksiyonu önlemek için iyi hijyen alışkanlıkları uygulamaya devam etmek önemlidir. Bu, özellikle yemek yemeden veya yemek hazırlamadan önce ellerin sık sık yıkanmasını ve altlarında yumurta birikmesini önlemek için tırnakların kısa tutulmasını içerir. Kalan yumurtaları öldürmek için yatak takımları, giysiler ve havlular da sıcak suda yıkanmalıdır.
Kıl kurdu tedavisinin süresi kullanılan ilaca ve enfeksiyonun şiddetine göre değişir. Genel olarak tedavi, tüm yumurtaların vücuttan atıldığından emin olmak için birkaç hafta sürer. Tedavinin tamamlanmaması, yeniden enfeksiyona ve enfeksiyonun başkalarına yayılmasına neden olabilir.