Kol Germe Ameliyatı
Kollar zaman içinde daha farklı görünümlere ulaşabilir ve bu durum insanlar için rahatsız edici olabilir. Bu nedenle brakioplasti adı verilen kol germe ameliyatlarına ihtiyaç duyulabilir. Toplumun geniş bir kısmında görülmese bile kol germe estetiği bilindik bir estetik ameliyatıdır. Kolun ihtiyaç duyup duymamasına göre yetişkinlerin pek çoğunda uygulanabilmektedir.
Kol Germe Estetiği Nedir?
Brakioplasti, yani kol germe estetiği, kolun sarkması nedeniyle yapılan bir estetik ameliyatıdır. Ameliyatın yapılabilmesi için deri dokusunun tamamen bozulması ve sarkması oldukça önemlidir. Daha hafif durumlarda liposuction sayesinde kollara güzel bir görünüm kazandırılabilmesi mümkündür. Genellikle kolda anormal bir kalınlaşma olduğunda ya da bölgesel zayıflamaya ihtiyaç duyulduğunda tercih edilen bir yöntemdir.
Ameliyat sonrası iyileşme 3 – 6 hafta civarında olduğu için ameliyat olma kararı kolayca alınabilmektedir. Dikkatli olunduğu müddetçe birey kendi yaşamına hızlı şekilde adapte olabilmektedir. Ancak ağır egzersizlerden, dar kıyafetlerden, ödem toplayan yiyecek ve içeceklerden, aşırı sıcak ya da soğuk bölgelerden uzak durmak oldukça önemlidir.
Kol Germe Estetiği Neden Yapılır?
Gevşek ve sarkık kol derisi çoğunlukla psikolojik olarak rahatsız edici bir görünüm oluşturur. Estetik açıdan hoş bir görünüm olmadığı için kol germe estetiğiyle düzeltilebilmektedir. Bireyin sosyal yaşamını etkileyen bu durum, pek çok kıyafette sorun oluşturduğu için maddi olarak da zarar verebilir.
Kol Derisi Neden Sarkar?
Deri, yapısı gereği sarkmaya uygun yapıdadır ve çoğunlukla kilo alıp vermeden etkilenmektedir. İlerleyen yaşlardaysa kolajen üretiminin azalmasıyla derinin elastik yapısı zarar görür. Sarkmış kollar eski haline döndürülemeyeceğinden dolayı kol germe ameliyatına gereksinim duyulur. Genellikle kol derisinin sarkması mide küçültme gibi ameliyatların sonucunda aniden kilo kaybedilmesiyle ortaya çıkar.
Kol Germe Ameliyatı Öncesinde Yapılanlar
Ameliyat öncesinde hastanın durumunun incelenmesi ve ameliyata dair bilgilendirmelerin yapılması gerekir. Kolların birbirine eşit olması için altın orana uygun ölçülendirmeler ve çizimler yapılır. Kolun doğal yapısı bozulmadan, yalnızca fazla derinin alınabilmesi için yer belirlenir. Sarkma miktarı ve yağ oranı dikkate alınarak en iyi kol görüntüsü hazırlanır. Bireyin rahatsız olmaması içinse dikiş izleri en az görülecek biçimde ayarlanır.
Kol Germe Ameliyatı Öncesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Her ameliyatta olduğu gibi narkoz alınacağı, ödem toplayacağı ve sağlığı riske atacağı için pek çok duruma dikkat edilmelidir. Bireyin ameliyatının sağlıklı biçimde geçmesi için aşağıdaki durumlarda dikkatli olması gerekir.
- 1 hafta önceden alkol ve sigara kullanmayı bırakmak gerekir.
- Hastalar, doktorları tüm sağlık sorunları hakkında bilgilendirmelidir.
- Kullanılan ilaçları önceden belirtmelidir.
- Özellikle kan sulandırıcı ilaçlar bir süreliğine bırakılmalıdır.
- Ameliyat öncesinde en az 8 saat herhangi bir şey yenip içilmemelidir.
Kol Germe Ameliyatı Nasıl Yapılmaktadır?
Kolun iç kısımlarından girilerek başlayan kol ameliyatı, komplike olmadığından dolayı oldukça rahat bir biçimde tamamlanabilmektedir. Kesik, koltuk altına paralel olarak atılmaktadır ve görülmeyecek bir yer seçilmektedir. Eğer planlanmışsa kolun şeklini ve duruşunu düzeltecek diğer işlemler de bu esnada yapılabilmektedir.
Genel anestezi kullanıldığı için hasta uyumaktadır, herhangi bir ağrı veya acı hissetmemektedir. Önceden çizimi yapılan sarkık deri alındıktan sonra estetik dikiş atılarak yara kapatılır. Böylelikle iyileşme sonrası kendiliğinden kaybolan ve çok az iz bırakan bir dikiş atılmış olur.
Kol Germe Ameliyatının Süresi Ne Kadar?
Yapılan operasyonlara ve cildin yapısına bağlı olarak ameliyat süreleri farklılık gösterebilmektedir. Ancak yalnızca kol germe işlemi yapılan durumlarda normal bir hasta için 2 – 3 saate ihtiyaç duyulmaktadır. Birçok operasyon yapılacaksa bu süre 6 saate kadar uzayabilmektedir.
Kol Germe Ameliyatında İz Kalır Mı?
Kol germe ameliyatı, sarkan deri ve yağ dokusunun çıkarılması veya yeniden şekillendirilmesi için yapılan bir cerrahi işlemdir. Ameliyat sonrası izlerin oluşma olasılığı, ameliyatın yapılma şekline, kişinin cilt yapısına ve iyileşme sürecine bağlı olarak değişebilir.
Kol germe ameliyatı genellikle cildin altında yapılan bir kesiyle gerçekleştirilir, böylece izler daha az belirgin olur. Ancak, cildin elastikiyeti ve ameliyat sonrası bakımın yeterliliği, izlerin oluşma olasılığını etkileyebilir. İzlerin belirginliğini azaltmak için, ameliyat sonrası doktorun önerilerine uyulması gerekmektedir.
İyileşme süreci kişiden kişiye değişebilir ve izlerin tamamen kaybolması için birkaç ay ila bir yıl sürebilir. Bazı hastalar, izleri en aza indirmek için özel kremler veya yara bantları kullanabilirler. Ameliyat sonrası iz oluşumunu azaltmak için yapılacaklar konusunda daha fazla bilgi edinmek için, ameliyat öncesinde doktorunuzla görüşmeniz önerilir.
Kol germe ameliyatı sonrasında iz kalıp kalmayacağı sorusu hastaların endişe duyduğu bir konudur. Ancak, uygun bir ameliyat tekniği kullanıldığında ve ameliyat sonrası dikkatli bir bakım yapıldığında izlerin belirginliği azaltılabilir.