Lomber Dar Kanal, ilerleyen yaş ile omurlar arasındaki disklerin yapısal işlevini kaybetmesi ve daha az su içermesidir. Bu durum da disk yüksekliğinin azalmasına ve omuriliğin bombeli bir şekil almasına sebep olur.

Lomber Dar Kanal Nedir?

Omurilik, bacaklara kuvvet veren sinirleri taşımaktadır. Kıkırdak doku yok olduğunda omurgadaki eklem kemikleri ve bağları kalınlaşarak baskı oluşturur.

Bu da lomber spinal kanalı daraltır. Lomber omurgası, omurlardan ve bağlantılı kemiktlerden ortaya çıkar. Etkilenen diğer yapılar da faset eklemleri, bağ dokular ve intervertebral disklerdir.

Lomber Dar Kanal Belirtileri Nelerdir?

Lomber dar kanal herkeste farklı şikayetlere sebep olabilir. Fakat sırtta ağrı, his kaybı, bacaklarda ağrı, kramp, uyuşma hissi ve idrar kaçırma gibi şikayetler hemen hemen herkeste görülür. Hastalar uzun süre oturur ya da uzun süre ayakta kalırsa şikayetleri artabilir.

Lomber dar kanal zaman içinde değişen şiddetler ile devam edebilir. Öne eğilmek veya oturmak spinal kanalın çapını arttırdığı için ağrının azalmasını ya da tamamen kaybolmasını sağlayabilir. Hastalardaki en tipik şikayetlerden biri de yürüyüşlerden sonra bacaklarda meydana gelen kuvvetsizlik, uyuşma, karıncalanma ve hissizliktir.

Bazı hastalar, bacaklarının adım atmayacak hale geldiğini de söylemektedir. Bu durumda kişilerin kesinlikle ayakta kalmaması ve oturması tavsiye edilir.

Lomber Dar Kanal Tanı Yöntemleri Nelerdir?

İlk olarak uzman doktor tarafından şikayetler dinlenir ve belirtiler ile ilgili bilgiler istenir. Röntgen çekilir ve bu sayede daralmış disk aralıkları ile kalınlaşmış faset eklemleri incelenir. Manyetik rezonans görüntüleme sistemi ile de spinal kanal detaylı bir şekilde incelenebilir. Böylece spinal kanaldaki darlık ile omuriliğin sıkışma durumu tespit edilebilir.

Bilgisayarlı tomografi (BT) ve lomber miyelogram da spinal kanal ile ilgili detaylı bilgi alınmasına yardımcı olabilir. Bu çalışmaların ve tanı yöntemlerinin tümü, spinal kanal darlığı ile sinir kökünün durumu anlaşılabilir. Ayrıca yeri ve ciddiyeti ile ilgili bilgi de sağlanabilir.

Lomber Dar Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Lomber dar kanal tanısından sonra ağrının azalması için ilk olarak cerrahi tedaviler denenir. Cerrahi olmayan tedaviler içinde inflamasyonun azalması için ağrı kesiciler ya da anti-inflamatuar ilaçlar verilir. Kuvvet, esneklik ve kondisyonun korunması ve artırılması için de fizik tedavi önerilir. Fizik tedavi ile günlük hayata dönüş sağlanabilir.

Spinal enjeksiyonların tercih edilmesi de mümkündür. Uzman doktor tarafından belirtilerin azalması için ilaçlar yazılabilir. Ağrı kontrolü için kullanılan ilaçlar genellikle analjezik ilaçlardır. Çoğu durumda asetaminofen ya da aspirin tercih edilir. Fakat bu ilaçların yan etkileri arasında mide rahatsızlıkları olduğu için dikkatli olmak ve takibini sürdürmek önem taşımaktadır.

Yüksek doz ilaç kullanımı, kabızlık ya da mide bulantıya sebep olabileceği için hastaların ilaç kullanımında dikkatli olması önerilir. Tüm ilaçların dozunda alınması ve doktor kontrolünde kullanılması önemlidir.

Lomber dar kanal şikâyeti olan kişiler genelde aktivite ve egzersizlerden kaçınırlar. Bu durum hastaların esnekliklerinde ve kuvvetinde azalmaya sebep olur. Bu durumun düzelmesi adına fizik tedavi ve egzersiz yapılması önerilir. Eğer hiçbir yöntem ile tedavi istenen duruma gelmezse cerrahi tedavi tercih edilir.

Kanal Darlığı Tedavisi İçin Hangi Doktora Gidilir?

Kanal darlığı, omurilik kanalının daralarak omurilik veya sinir köklerinin sıkışmasına neden olduğu tıbbi bir durumdur. Bu durumun semptomları şiddetli olabilir ve ağrı, uyuşma, halsizlik ve mesane veya bağırsak kontrolünün kaybını içerebilir.

Kanal darlığı ile ilgilenen doktor tipik olarak bir beyin cerrahı veya omurga cerrahisinde uzmanlaşmış bir ortopedi cerrahı gibi bir omurga uzmanıdır. Bu doktorlar, kanal stenozu da dahil olmak üzere omurgayı etkileyen durumları teşhis etmek ve tedavi etmek için eğitilmiştir. Stenozun derecesini ve en iyi tedavi yöntemini belirlemeye yardımcı olmak için genellikle X-ışınları veya MRI taramaları gibi tanısal görüntüleme kullanacaklardır.

Kanal darlığı tedavisi, fizik tedavi, ağrı yönetimi ve diş teli veya diğer destekleyici cihazların kullanımı gibi cerrahi olmayan seçenekleri içerebilir. Bazı durumlarda, omurilik veya sinir kökleri üzerindeki baskıyı azaltmak için ameliyat gerekebilir. Gerçekleştirilen ameliyatın türü, stenozun ciddiyetine ve yerine ve ayrıca hastanın genel sağlığına bağlı olacaktır. Kanal darlığı belirtileri yaşıyorsanız, mümkün olan en kısa sürede tıbbi yardım almanız önemlidir.