Son dönemlerde zayıflamak için tercih edilen yöntemlerden biri mide balonu uygulamasıdır. Bu uygulama zayıflama balonu olarak da bilinmektedir ve her iki cinste de uygulanabilmektedir. Ancak her bireye uygun bir işlem olmadığından dolayı ilk olarak kişinin muayene edilmesi ve uygulamaya engel bir sağlık sorununun bulunmaması gerekmektedir.

Mide Balonu Uygulaması Nedir?

Endoskopiyle hastanın midesine silikon bir balon yerleştirilmesi işlemine mide balonu uygulaması adı verilmektedir. Kilo vermede çok etkili olan bu yöntem genellikle kişinin kısa sürede zayıflamasına yardımcı olmaktadır. Diyet yapmakta zorlanan, hareketsiz yaşam süren ve direnç kilosunu aşamayan kişiler için tavsiye edilebilmektedir.

Özellikle vücut kitle indeksi 27 – 35 arasında olan kimseler için mide balonu uygulaması tavsiye edilmektedir. Bu işlem 18 – 65 yaş arasındaki kadın ve erkek bireyler için uygundur. Bireyin uyguladığı diyete ve metabolizma hızına göre 10 – 40 kilo arasında zayıflayabilme şansı bulunmaktadır. İlk günlerde küçük yan etkiler görülebilse de durum ilaçlarla kontrol altına alınabilmekte, böylece ciddi bir semptom oluşmamaktadır.

Mide Balonu Ne İşe Yarar?

Uygulamanın amacı, silikon balonun midede yer kaplaması ve yemek yeme isteğini azaltmasıdır. Balon yaklaşık 500 – 700 cc şişirilmekte ve midede 6 ay ya da 1 sene kalmaya devam etmektedir. Bazı balonlar kilo alıp verme durumuna göre sonradan şişirilme ve söndürülme özelliklerine de sahiptir. Ayrıca pek çok türü olduğu için bireyin ihtiyaçlarına uygun olan balon çeşidi tercih edilmekte, böylece en kısa sürede zayıflamaya başlanabilmektedir.

Mide Balonu Çeşitleri

Baloların özelliklerine göre farklı çeşitleri bulunmaktadır. Buna göre bireyler hem kendi istekleri hem hekimlerin önerisi doğrultusunda en doğru ve etkili uygulamayı tercih edebilmektedir. Mide balonları genel olarak aşağıda yer alan 6 çeşitten oluşmaktadır.

  • Kendiliğinden eriyen balonlar
  • Erimeyen balonlar
  • Sabit hacimli balonlar
  • Değişken hacimli balonlar
  • Sıvılı balonlar
  • Havalı balonlar

Mide balonlarının yutulabilir versiyonlarında, balon suyla yutulmakta ve midede yer tutarak kilo vermeye yardımcı olmaktadır. Tokluk hissi oluşturduğundan dolayı kişide daha az yemek yeme isteği uyandırmakta, dolayısıyla yağ yakımına yardımcı olmaktadır. Üstelik herhangi bir anestezi ya da endoskopi işlemine gerek duyulmadığı için oldukça kolay şekilde uygulanabilmektedir.

Erimeyen ya da sabit hacimli olan balonlar genellikle endoskopi ya da anesteziyle mideye yerleştirilmektedir. Belirli bir zamandan sonra çıkarılmakta, böylelikle hastanın midesi küçüldüğü için herhangi bir soruna sebebiyet vermemektedir. Ayrıca balonların midede kalma süresi çeşidine göre değişiklik göstermektedir. Genellikle 4 aydan başlamakta ve 1 yıla kadar midede durmaya devam etmektedir.

Mide Balonu Kimlere Uygulanabilir?

Bireyin mide balonu kullanabilmesi için vücut kitle indeksinin 27’nin üzerinde olması gerekmektedir. Ayrıca 18 yaşından küçük ve 65 yaşından büyük kimseler için tavsiye edilen bir uygulama değildir. Diyete rağmen zayıflayamayan kimselere öncelik tanınmakta, ancak mide balonuna uygun beslenme düzenini kabul eden kişilere uygulanmaktadır.

Mide Balonu Hangi Durumlarda Uygun Değildir?

Kişinin midesinde farklı sorunlar olması ya da genel sağlık durumunun uygun görülmemesi halinde mide balonu yerine farklı uygulamalar önerilmektedir. Özellikle midede ülser olması, cerrahi operasyon geçirilmesi ya da mide fıtığı olması halinde de mide balonu kullanılamamaktadır. Bunlarla birlikte bireyin yalnızca mide balonuyla kilo vermeyeceğini kabul etmesi gerekmektedir.

Beslenme düzeninin oluşturulmaması ve hareket edilmemesi gibi durumlar kilo vermeyi engelleyeceğinden dolayı mide balonu taktırılmasına gerek yoktur. Ayrıca 65 yaşının üzerindeki kişilerde farklı semptomlar ortaya çıkarabileceğinden dolayı mide balonu uygulaması yapılmamaktadır. 18 yaş altı çocuklarda da doğal yollarla zayıflamak daha öncelikli olduğu için bu uygulamanın yapılması sakıncalıdır.