Sinüs tedavilerinde en çok tercih edilen işlem endoskopik sinüs ameliyatıdır. İki boyutlu görüntülemeler sayesinde hem doktorların işi kolaylaşmakta hem de hastalar daha iyi bir teknikle sağlıklarına kavuşturulabilmektedir. Ancak her hasta için uygun bir ameliyat olmadığından dolayı hastanın mevcut durumu değerlendirilmeli ve doktor önerisine göre ameliyat olunmalıdır.

Sinüsler Ne İşe Yarar?

Sinüsler, burun çevresinde bulunan ve içi sinirlerle dolu olan boşluklara verilen isimdir. Buradan mukus salgılandığından dolayı nefes almak kolaylaşır ve solunum yolu pek çok bakteriden korunmuş olur. Ayrıca mukuslar havayı ısıtarak akciğerlere daha sıcak bir havanın gitmesine yardım ederler. Geriye doğru süzüldüğü zaman tutulmuş olan zararlı parçacıklar midede sindirilir.

Burun Gerisine Akıntı Nedir?

Hava kirliliği, alerji, duman ya da virüsler daha çok mukus salgılanmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle fazla mukuslar burun arkasından süzülerek mideye geçer. Mukuslar, midenin asitleriyle sindirildiği için vücuda zarar verebilecek pek çok zararlı madde yok edilmiş olur. Bu duruma mukusların burun gerisine akıntı yapması adı verilir.

Sinüzit Tehlikeli Midir?

Toplumda yaygın olarak görülen sinüzit tehlikeli bir durum değildir ve kronik olmadığı sürece tedavi edilebilmektedir. Ancak sinüslerde oluşan enfeksiyon nedeniyle oluştuğu için iltihabın başka yerlere dağılması tehlikeli olabilmektedir. Bu durum çok nadir bir biçimde görülse de sinüzit dolayısıyla astım, öksürük ya da bronşit gibi rahatsızlıklar tetiklenebilmektedir.

Sinüs Problemi Kimlerin Başına Gelmektedir?

Pek çok insan sinüs problemi yaşayabilmektedir ancak bazı bireylerin sinüsleri daha hassastır. Özellikle alerjisi olan kimselerde, soğuk algınlığı geçirilen dönemlerde ya da mukus akımının engellendiği durumlarda görülmektedir. Burun bozukluğu (kırılma, şekil, biçim vb.) yaşayan bireylerde de sinüs problemine rastlanabilmektedir.

Çeşitli bakteriler sinüslerde iltihap oluşturabileceğinden dolayı bu durumun önüne geçilmesi oldukça zordur. Sigara içen, kirli havaya maruz kalan ya da sık sık enfeksiyonel hastalık geçiren bireylerde de sinüzit oluşabilmektedir. Bu kimselerin tetikleyici durumlardan uzak durması hastalığın daha az nüksetmesine yardımcı olacaktır.

Sinüzit Tedavisi Nasıldır?

Hastaların şikayetlerini azaltmak ve sinüs bölgesini iltihaptan arındırmak için bazı ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçlar şişlik azaltmak, mukusun akışkanlığını arttırmak, burun içini temizlemek gibi amaçlar doğrultusunda belirlenir. Bazı bireylerde daha hızlı bir etki alınması açısından burun spreyi kullanımı da önerilebilmektedir. Daha enfeksiyonlu ve polip oluşan durumlardaysa cerrahi müdahalelere ihtiyaç duyulabilmektedir.

Endoskopik Sinüs Cerrahisi Nedir?

Genel anesteziyle birlikte yapılan endoskopik sinüs cerrahisi, burun içine bir kamera sokularak yapılmaktadır. Kamera sayesinde burun içi göründüğünden dolayı kesme, temizleme ya da onarım gibi çeşitli işlemler kolaylıkla tamamlanabilmektedir. Bu operasyonda mikroshaver ya da balon kullanılmaktadır. İşlem, sinüzitin durumuna bağlı olarak 1 – 2 saat içinde tamamlanabilmektedir fakat başka işlemlerle birleştirilebileceği için genel ameliyat süresi uzayabilmektedir.

Sinüs cerrahisi ameliyatı, yüz bölgesinde çok fazla doku ve sinir olduğundan dolayı incelik isteyen bir işlemdir. Ameliyat sırasında pek çok komplikasyon gelişebilmesi mümkündür. Bu nedenle hastalar güvenmedikleri doktorlara ameliyat olmamalı, mutlaka uzman hekimlere muayene olmalıdır. Ancak işlem sonunda çok fazla ağrı yaşanmamakta, hastalıksa çok nadir olarak yeniden nüksetmektedir. Ayrıca bireyler ameliyattan sonraki birkaç gün içinde eski yaşamlarına dönebilirler.

Endoskopik Sinüs Cerrahisi Ameliyatı Hangi Hastalıklarda Yapılır?

Sinüslerde oluşan rahatsızlıklar ilaçlarla tedavi edilemeyecek durumdaysa cerrahi işlemler gündeme gelir. Yapılan tetiklerde aşağıdaki bulgulara rastlanmışsa ve doktorlar gerekli görmüşse endoskopik sinüs ameliyatı yapılması mümkündür.

  • Kronik sinüzit
  • Polip oluşumu
  • İnverted papillom
  • Burun tümörleri
  • Sinüs tümörleri
  • Beyin omurilik sıvısı kaçağı tamiri (BOS fistülü)