Omurga Kırıkları Tedavisi
Omurga birbirleri ile yumuşak doku, eklemler ve arası yastıkçılar ile bağlanan 33 adet omur adı verilen kemikten oluşmaktadır. Bu omurlar vücudumuzun dik durmasını ve her yöne hareket etmemizi sağlayan destek yapıyı oluşturmaktadır.
Bazı nedenlerden dolayı omurgalarda kırılmalar da yaşanabilmektedir. Bu kırıklarda bazıları ameliyat gerektirmemektedir. Fakat bazılarında hemen tedavi başlanmalıdır.
Omurga Kırıklarının Nedenleri Nelerdir?
Vücuttaki omurgaya çarpma veya düşme gibi kuvvet uygulandığı zaman omurgadaki kemik, yükü taşıyamayabilmektedir. Bu durum omurganın ezilmesine ve kırılmasına neden olmaktadır. Omurgada sıkıştırma hafif olur ise az ağrı ve minimum deformasyon yaşanır. Trafik kazası veya yüksekten düşme gibi yüksek enerjili travmalar sonrasında da omurga kırıklıkları görülmektedir.
Omurga kırıkları kemiklerin gücünü kaybetmesine yol açan osteoporoz sorunundan kaynaklanan özel tip olarak görülmektedir. Günlük yaşamda yapılan aktiviteler de veya daha ileriki yaşlarda kemik zayıflığına bağlı olarak da omurga kırıkları görülmektedir.
Kişiler omurilik ve sinir köklerini etkileyen travmalar yaşar ise şiddetli ağrılar yaşanabilir. Bu durum kısa süre sonra kifoza neden olmaktadır. Osteoporoz hastalarında hastaların kemikleri daha zayıf olduğu için bu durum kırıkların özellikle de omurga kırıklarını yaygın risk faktörleri arasında bulunmaktadır.
Omurga Kırıklarının Belirtileri Nelerdir?
Omurga kırıklarının erken dönemde belirtisi yaralanmanın şiddetine göre değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle herkes de bu belirtiler değişebilir. Boyun, sırt ve bel ağrısı ile kas spazmı başlıca bulgular olmaktadır. Omurilik yaralanmalarında kol ve bacaklarda halsizlik, dışkı ve idrar kaçırma ve kuvvet kaybı gibi şikayetler de görülmektedir.
Sinir yaralanması olmayan hastalarda yeterli olan tedavi uygulanmaz ise omurgada kamburluk oluşumu oluşabilir. Bunun yanında şiddetli ağrı en sık görülen şikayetlerdir. Sinir yaralanması olan hastalar felç gibi önemli problemlerle de karşılaşabilirler. Omurilik kırıklarında en belirgin belirti ağrılardır. Travma geçiren veya herhangi bir bölgesinde ağrı olan hastalarda omurga kırıklığı tespit edilebilmektedir.
Omurga kırıklarında yaralanmaya bağlı olarak semptomlar da değişmektedir. Omurga kırıklarında şu belirtiler gözlemlenmektedir:
- Sırt ve boyun ağrıları
- Halsizlik
- Felç
- Uyuşma, karıncalanma ve kas spazmı
- Bağırsaklarda oluşan değişiklikler
- Kol ve bacakta hareket kayıpları ve diğer belirtilerin görülmesi durumunda doktora görünmek gerekmektedir.
Omurga Kırıklarında Tanı Yöntemleri Nelerdir?
Omurga yaralanmalarının görülmesi durumunda hasta çok fazla hareket ettirilmeden hemen ambulansa haber vermek ve hastaneye götürmek gerekir. Omurga kırıklarından şüphelenilir ise radyografi, bilgisayarlı tomografi ve MR görüntüsü istenmektedir. Omurga kırıklarında tanı konulabilmesi için şu tetkikler istenmektedir:
- Yaralanma şüphesi olan hastalara ilk yapılan tetkik direkt radyografi olmaktadır.
- Kırıkları en iyi gösteren tetkik bilgisayarlı tomografidir. Ayrıca direkt grafikte görülen kırıkların şiddetini ve tipini değerlendirmek için istenmektedir.
- Omurilik ve yumuşak dokunun değerlendirilmesi için manyetik rezonans görüntüleme istenmektedir.
- Kırık tespit edilir ise kırığın şiddeti ve yumuşak dokunun durumunu değerlendirmek için de istenmektedir.
Omurga Kırıklarının Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Omurga kırıklarında farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Omurga kırıklarında uygulanan tedavi yöntemleri şunlardır:
- Korse ve Alçı Tedavisi: Çökme kırıklarında, omurilik yaralanmalarında ve yumuşak bağ doku yaralanmalarında hastalarda korse veya alçı tedavisi uygulanır.
- Enstrümentasyon ve Füzyon: Metal parçalar kullanarak kırık omurganın tespit edilmesi ve aynı zamanda dondurulmasıdır. Bu işlem ile omurganın ön veya arka tarafından yapıldığı gibi bazen iki taraftan da dondurulması gerekmektedir.
- Vertebroplasti-Kifoplasti: Çökme kırıklarında, osteoporoz veya tümör nedeni ile oluşan kırıklarda uygulanan tedavi yöntemidir.
- Dekompresyon: Bu yöntem ile sinir hasarı giderilmektedir. Sinir dokularına baskı yapan kemik, bağlar, disk gibi doklar çıkarılmaktadır.
- Stabilizasyon: Omurgadaki kırıkların düzeltilmesi için vida ve çubukların kullanıldığı tedavi yöntemidir.
Omurga Kırığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Omurga kırığı, omurga kemiklerinin herhangi bir yerinde oluşan bir kırıktır. Bu tür kırıklar, birçok nedenle meydana gelebilir, ancak en yaygın nedenler arasında trafik kazaları, düşmeler ve spor yaralanmaları yer almaktadır. Tedavi edilmezse, omurga kırığı ciddi sonuçlara neden olabilir.
Tedavi edilmeyen omurga kırıkları, özellikle omurilik hasarına neden olabilir. Omurilik hasarı, ciddi nörolojik sorunlara neden olabilir, bu da felç, omurilik zedelenmesi ve diğer ciddi sorunlara yol açabilir. Ayrıca, tedavi edilmeyen omurga kırıkları kronik ağrıya, omurga deformasyonuna ve hareket kısıtlılığına neden olabilir.
Omurga kırıkları, tedavi edilmediği takdirde hayatı tehdit edici bir durum haline gelebilir. Bu nedenle, omurga kırıklarının mümkün olan en kısa sürede tanı ve tedavi edilmesi gerekmektedir. Tedavi seçenekleri arasında ilaçlar, fizik tedavi, cerrahi müdahale yer alır.
Tedavi planı, kırığın yerine, şiddetine ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak belirlenir. Tedavinin amacı, omurga kırığının iyileşme sürecini hızlandırmak ve omurilik hasarının önlenmesidir. Omurga kırıkları, tedavi edilmezse ciddi nörolojik sorunlara ve hayatı tehdit eden durumlara neden olabilir.