Omurga Sağlığı Tedavisi
Omurga; baş ve bacaklar arasında uzanan ve vücut ağırlığının üçte ikisini taşıma özelliğine sahip, 24’ü hareketli, toplamda 33 kemikten meydana gelen bir köprü şeklindedir. Omurgayı meydana getiren kemiklere omur adı verilir. Bu kemikler, birbirlerine bağ dokusu, eklemler ve disk denilen yastıkçıklarla bağlanmaktadır.
Omurgada bulunan kemiklerin haricinde, her birine bağlı ve kaslarla çevrili bir yapısı vardır. Omurga arka kısımdan bakıldığı zaman, düz bir sütun biçimindedir. Merkezi sinir sisteminde yer alan omurilik de omurganın içinde bulunur.
Omurga Sağlığının Önemi
Omurganın çok farklı fonksiyonu bulunur. Bunlar;
- Vücudun çatısını oluşturmak
- Hareketi sağlamak
- Doğru ve sağlıklı solunum
- Kalbin, doğru ve stabil şekilde çalışmasını sağlamak
- Kaslara, beyinden gelen emirleri taşımak ve korumak.
Bu nedenlere bağlı olarak, omurganın sağlıklı olması son derece önemlidir. Sağlıklı bir omurgada 2 unsura dikkat edilmesi gerekir. Birincisi onu çok iyi korumak ve doğru kullanmaktır. İkincisiyse önlemi gözükmeyen belirtilerin ciddiye alınması ve daha büyük sorunlara yol açmadan erken süreçte teşhis edilmesidir.
Omurga Sağlığını Korumak
Omurga sağlığında en önemli faktör, düzenli olarak yapılan egzersizlerdir. Bel ya da sırt ağrılarında günlük yapılan aktivitelerden kaçınmak ya da yatarak zaman geçirilmesi gerektiğine inanılır. Fakat bu durum yanlıştır. Özellikle akut ağrılarda ortalama düzeyde aktif bir hayat yaşamak önerilmektedir.
Yapılan aktivitelerin devamlı olması da kan akımını hızlandırmakta, inflamasyonu ve kas gerginliğini de azaltmaktadır. Bununla beraber, yürüyüş gibi basit kardio uygulamaları da kişilerin kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlamaktadır.
Aktif bir hayata sahip olmak, günlük olarak esneme, germe hareketleri yapmak, kişilerin yaşına, kilosuna ve de kondisyonuna uyum sağlayabilecek düzenli şekilde bir egzersiz yapmak da ağrıların engellenmesine veya azaltılmasına fayda sağlamaktadır.
Omurga sağlığında doğru duruş; otururken veya ayaktayken omurgada rahatlık sağlamak, bel bölgesinde olan basıncı azaltmak ve ağrıları hafifletmektedir. Ağrı hissedilmedi zamanda da doğru şekilde durmak, kişinin doğru bir postür sağlamasında oldukça önemlidir.
Doğru Yapılması Gereken Hareketler
Omuzlarınızı ya da kollarınızı düşürmek, omurganıza baskı uygular. Bu da kemiklerinizin, kaslarınızın ve bağlarınızın zorlanmasına yol açar. Uzun süreli kambur duruş da sadece iskelet sisteminizi değil iç organlarınıza da zarar vermektedir. Aynı zamandan solunumu ve sindirimi de etkiler.
Otururken tüm sırt, sandalyeye dayanmalı ve belinizdeki doğal kıvrımların koruması için küçük bir yastık kullanılmalıdır. Dizlerin de kalça ile aynı hizada olmasına dikkat edilmelidir.
Öne eğilip telefona bakarken, boyun ve omurga zorlanır. Telefonu başınızın hizasında, boynunuzu da eğmeden tutmak daha uygun bir postür sağlamanıza olanak tanır.
Araba koltuğunda, belin ufak bir yastıkla desteklenmesi, koltuğun da dizleri sıkıştırmadan direksiyona yaklaştırılması gerekir.
Topuklu ayakkabı kullanırken, omurga yapısına uygun olan modeller tercih edilmelidir.
Omurganızı destekleyebilecek sertlikte olan bir zemine doğru bir yastıkla yatmak gerekir.
Egzersiz yapmak hem kasları hem de omurgayı güçlendirir.
Duruşunuzu kontrol ederek, size en uygun olan duruşu uygulayın.
Sağlıklı beslenin ve çok kaliteli bir uyku düzeniniz olsun.
Omurga Bozukluğu Hangi Doktor Bakar?
Omurga bozukluğu, birçok farklı nedenle ortaya çıkabilen bir sağlık sorunudur. Bu nedenle, omurga bozukluğu ile ilgili tanı ve tedavi sürecinde farklı tıp uzmanlarından destek alınabilir. Omurga bozukluğu ile ilgili en yaygın uzmanlık dalları ortopedi, nöroloji ve fizik tedavi ve rehabilitasyon alanlarıdır.
Ortopedistler, kas-iskelet sistemi sorunları ile ilgilenen uzmanlardır ve omurga bozukluğu tedavisi konusunda da uzmanlaşmışlardır. Omurga kırıkları, skolyoz ve omurga tümörleri gibi ciddi durumlarda, ortopedistler tedavinin planlanmasında önemli bir role sahiptir.
Nörologlar, omurilik ve sinir sistemi ile ilgili rahatsızlıkları tedavi eden uzmanlardır. Omurga bozukluğu ile ilişkili sinir hasarı, omurilik yaralanmaları ve sinir sıkışması durumlarında, nörologlar tanı ve tedavi sürecinde önemli bir rol oynarlar.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanları ise, omurga bozukluğunun tedavisinde hareket ve egzersiz terapisi gibi yöntemleri kullanarak, hastaların fonksiyonel kapasitelerini artırmayı hedeflerler. Omurga bozukluğunun önlenmesi, erken teşhisi ve uygun tedavisi için, bu uzmanlık dallarından birine başvurmak önemlidir.