Çocukluk döneminde yoğun olarak görülen hastalıklardan biri rektal polip (juvenil polip) adı verilen rahatsızlıktır. Ortaya çıkışı en çok 5 – 15 yaş arasında görülmektedir. Boyları değişkenlik gösteren bu poliplerin oluşum nedenleri farklılık gösterse de tedavi edilebilmeleri mümkündür. Hastaların çoğunda yalnızca bir polipe rastlanılmaktadır ancak sayıları 10’a kadar değişkenlik gösterebilmektedir.

Rektal Polip (Juvenil Polip) Nedir?

Polip, saplı ya da sapsız şekilde bir yere bağlı olarak duran ur çeşididir. Rektal polip, çoğunlukla bağırsak duvarına bir sapla bağlı halde bulunmaktadır. Gaita sürtünmeleri yaşandıkça kanamaya neden olmakta ve semptomları dolayısıyla yaşam kalitesinin düşmesine neden olmaktadır.

Pek çoğu iyi huylu olsa da patolojiden alınan sonuçlara göre kötü huylu polipler de görülebilmektedir. Hekimler, tanı ve tetkikler sonrasında en uygun tedavi yöntemini uygulayarak hastalığı ortadan kaldırmak üzere çalışmalar yapmaktadır.

Rektal Polip (Juvenil Polip) Belirtileri Nelerdir?

Hastanın gaita bölgesinde kan görülmesi rektal polipin ilk belirtisidir. Bu kan gaitadan hemen sonra birkaç damla şeklinde veya çizgi formunda gaitanın hemen üzerinde görülebilmektedir. Ayrıca ilk belirtilerden biri dışkılama sırasında anüsten polip sarkması durumudur. Çocuklarda görülen şikayetlerin arasında kramp, ağrı, hafif ishal gibi belirtiler de yer almaktadır. Eğer tedavi edilmeden kendiliğinden kopan bir polip varsa kanamalar artmakta, semptomlar daha şiddetli hale gelmektedir. Rektal polip olan hastalarda sıklıkla aşağıdaki semptomlara da rastlanılmaktadır;

  • Göbek çevresinde ağrı hissedilmesi
  • Gaita renginin değişmesi
  • Çocukların tuvalet alışkanlıklarında farklılık görülmesi
  • Çocukların tuvalet yaparken zorlanması
  • Aşırı yorgunluk
  • Kabızlık sorunu
  • Halsizlik
  • Nadiren görülen kansızlık problemleri

İlerleyen dönemlerde kolon kanseri riski taşıdığından dolayı erken tanı ve tedavi çocuklar açısından oldukça önemlidir. Özellikle ergenlikte travma oluşmaması açısından fark edildiği ilk anda tedavi edilmesi gerekmektedir. Tıbbi olarak farklı bir hastalığa sahip olan çocuklarda hissedilen belirtiler daha şiddetli hale gelebileceğinden dolayı ağrı boyutları dayanılmaz olabilmektedir. Bu nedenle hastalar acil tedavilere de gereksinim duyabilmektedir.

Rektal Polip (Juvenil Polip) Tanı Yöntemleri

Hastanın şikayetleri, geçmiş ve güncel hastalıkları değerlendirilerek tanı koyulabilmesi mümkündür. Bunun için şikayetleri doğrulamak amacıyla hastanın muayene edilmesi gerekmektedir.

Çoğunlukla fizik muayene yeterli olsa da tam olarak saptanamayan durumlarda ilaçlı kalın bağırsak filmi çekilmesi istenebilmektedir. Eğer yeterli gelmediyse patolojik incelemeler yapılması açısından endoskopi de talep edilebilmektedir. Kesin teşhis konulduktan sonra polipin iyi ya da kötü huylu olma durumuna göre uygun tedaviye başlanmaktadır.

Rektal Polip (Juvenil Polip) Tedavi Yöntemleri

Rektal poliplerin tedavisi genel cerrahiyle yapılmakta ve aynı gün içinde tamamlanabilmektedir. Anal yollarla giriş yapıldıktan sonra polip olan bölge tamamen temizlenmektedir. Ayrıca oluşmuş ek problemler de ameliyat sırasında giderilmekte ya da daha sonrasında ilaçlı tedavilerle kontrol altında tutulabilmektedir.

Anal bir operasyon olduğu içinse hastaların ameliyat öncesinde ve sonrasında beslenmelerinin kontrol edilmesi beklenmektedir. Diyet listesine uyulmaması durumunda ameliyat sonrası pek çok semptomla karşı karşıya kalınabilmektedir. Yetişkin bireyler içinse aşağıdaki tedavi yöntemleri tercih edilebilmektedir.

  • Polipektomi: Bir tel yardımıyla çok kalın olmayan polipin kalın bağırsaktan çıkarılma durumudur.
  • Minimal invaziv cerrahi: Normalden büyük polipler için tercih edilen bir cerrahi işlemdir. Laparoskopiyle birlikte çıkarılan polipler hastanın yeniden sağlığına kavuşmasına yardımcı olmaktadır.
  • Kolon ve rektum çıkarılması: Oldukça nadir şekilde yapılan bu işlemlerde FAP türünde bir hastalığın oluşması gerekmektedir. Durumun kolon kanserine evrilmemesi açısından rektumun tamamen çıkarılması şarttır. Bu yöntem kanser oluşumunu kesin şekilde engellediğinden dolayı en güvenilir yöntemlerden biri olarak kabul edilmektedir.