Rektal Prolapsus Ameliyatı
Her bin kişiden birinde rektal prolapsus görülme olasılığı olduğu için bu hastalık oldukça yaygın biçimde görülmektedir. Oluşum nedeni ve semptomları hastadan hastaya değişiklik gösterse de yaşam kalitesini oldukça düşüren bir durumdur. Kendiliğinden iyileşebileceği gibi ilerlemesi ve hastanın şikayetlerinin artması da mümkündür.
Rektal Prolapsus Kimlerde Görülür?
Çoğunlukla kadınlarda görülen rektal prolapsus, erkeklerde 10 kat daha az sıklıkla yaşanan bir durumdur. Nedenleri tam olarak netleşmiş olmasa da her yaş grubunda ortaya çıkabilmesi mümkündür. Yaşlılarda daha yoğun şekilde görüldüğünden dolayı 50 yaş üzeri bireyler risk grubunda kabul edilmektedir.
Rektal Prolapsusun Nedenleri Nelerdir?
Hastalarda rektal prolapsus oluşmasındaki ana neden, pelvik taban kaslarının yetersiz olması durumudur. Bu nedenle özellikle yaşlılarda, obezlerde ve kadınlarda görülen bir rahatsızlıktır. Beraberinde farklı komplikasyonlar da oluşturabileceği için rektal prolapsusun nedenleri dikkatli bir biçimde araştırılmalıdır. Hastalığın oluşumunda en etkili olan durumlarsa aşağıda yer almaktadır.
- Kabızlık için uzun süre ilaç kullanmak
- Bazı ameliyatlardan sonra oluşan komplikasyonlar
- İshal
- Parazit
- Rektal polipler
- Sağlıksız beslenme
- Anatomik sorunlar
- Kistik fibrozis
- Menngomiyolesel
- Ekstrofia vezika
Rektal Prolapsus Belirtileri Nelerdir?
Belirtilerin şiddeti ve çeşitliliği hastadan hastaya farklılık gösterebilmektedir. Eğer başka bir hastalıkla ortak semptomlar görülüyorsa ağrıların daha yayılmış ve şiddetli biçimde görülebilmesi mümkündür. Fakat safra kesesindeki iltihap durumunun aşağıdaki gibi ayırt edici belirtileri de bulunmaktadır.
- Karnın sağ üst veya orta kısmında ağrı
- Sağ omuz ve sırtta ağrı
- Karında hassasiyet
- Mide bulantısı ve kusma
- Yüksek ateş
- Şişkinlik
- Yemek yedikten sonra kusmak
- İştahın azalması
- Baş dönmesi
- Dışkı renginde değişiklikler
- Ağrılı bölgelerde sertlik hissedilmesi
Rektal Prolapsus Tanı Yöntemleri
Çoğunlukla klinik muayenede anüsün dışarı çıktığı görülmekte ve tanı koyulabilmektedir. Bu görüntü tipik olduğundan dolayı farklı bir hastalıkla karıştırılmamaktadır. Görüntü yoksa fakat hastalıktan şüpheleniyorsa hastadan ıkınması istenebilmektedir.
Çoğunlukla çömelme vaziyetindeyken de anüs dışarı doğru çıkabilmektedir. Bu tanı sürecinin artından prognoz değerlendirme başlar ve MR gibi görüntüleme tetkikleri istenebilir. Kasın genel durumu hakkında bilgi alınması içinse anal manometre, andoanal / rektal ultrasonlar istenebilmektedir.
Rektal Prolapsus Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Anüsün kendi kendine içeri girmediği durumlarda öncelikli olarak cerrahi müdahalelere başvurulmaktadır. Bunun için farklı tekniklerden yardım alınabilmekte, abdominal ya da perineal yollardan ameliyat yapılabilmektedir. Ayrıca ameliyat öncesinde ve sonrasında diyet yapılmasına dikkat edilmeli, hekimlerin önerdiği beslenme düzeninin dışına çıkılmamalıdır.
Ameliyat sonrasındaysa bağırsak kaslarının doğru biçimde çalışması için biofeedback yöntemlerine başvurulabilmektedir. Böylelikle hastaya tuvalet alışkanlığı kazandırılabilmekte ve tuvalet kaçırma durumları ortadan kaldırılabilmektedir. Oluşabilecek komplikasyonların engellenmesi, kişinin daha acısız ve hızlı bir iyileşme göstermesi için ilaç tedavisi de yapılabilmektedir. Bunun için antibiyotik, ağrı kesici ve bağırsak çalışmasıyla ilgili diğer ilaçlardan yardım alınabilmektedir.
Rektal Prolapsus Nasıl Tedavi Edilir?
Rektal prolapsus, kalın bağırsak veya rektumun rektal açıdan yer değiştirmesi veya dışarı çıkması durumudur. Bu durum, genellikle 50 yaşın üzerindeki yaşlılarda ve kadınlarda daha sık görülür. Rektal prolapsus tedavisi, semptomların şiddetine ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak değişebilir. Ancak, tedavi seçenekleri arasında konservatif yöntemler, ilaç tedavisi, cerrahi ve botoks enjeksiyonu yer almaktadır.
Konservatif tedavi seçenekleri arasında, yeterli lif alımı, düzenli egzersiz ve kabızlıkla mücadele etmek için sıvı alımını artırmak yer alır. İlaç tedavisi genellikle kabızlık, ishal ve gaz problemleri ile ilişkili semptomları yönetmek için kullanılır. Botoks enjeksiyonları, anüs kaslarının gevşemesine yardımcı olarak prolapsusun tekrar oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir.
Cerrahi tedavi, daha şiddetli prolapsus vakaları için gereklidir. Cerrahi seçenekler arasında rektal prolapsusun yeniden düzeltilmesi ve bağırsak duvarının güçlendirilmesi gibi prosedürler bulunmaktadır. Hangi tedavinin en uygun olduğu, hastanın genel sağlık durumuna, yaşına, semptomlarının şiddetine ve prolapsusun ciddiyetine bağlıdır. Hastaların tedavi seçenekleri hakkında uzman bir doktorla görüşmeleri önemlidir.
Rektal Prolapsusta Görülen Semptomlar Nelerdir?
Kalın bağırsak sarkması olarak tanımlanan rektal prolapsus başlıca kabızlığa neden olmaktadır. Kişide sürekli ıkınma isteği oluşturarak kendini belli ettiğinden dolayı diğer hastalıklardan kolayca ayırt edilebilmektedir. Ayrıca bu hastalığa sahip olan bireylerde aşağıdaki semptomlar farklı şiddetlerde ortaya çıkabilmekte, bazılarıysa kronik hale gelebilmektedir.
- İdrar kaçırma
- Dışkı kaçırma
- Dışkılarken zorlanma
- Sürekli olarak makatta ıslaklık hissi
- Makatta şişlik ve dolgunluk hissi
- Şiddetli ağrı
- Kanama ve kötü koku
- Apse
- Mesane sarkması
- Rahim sarkması
Rektumun dışarı çıkma durumu bazı hastalarda kendiliğinden gerçekleşmektedir. Hastanın tuvalet ihtiyacını gidermezken de görülebilmesi mümkündür. İlerleyen evrelerde bireyin kendisi çıkan bölgeyi eliyle itmek zorunda kalabilmektedir. Bu nedenle en kısa sürede tedavi edilmesi ve kontrol altına alınması gerekmektedir.