Ağırlıklı olarak kadınlarda gelişen Rozasea, orta yaşlarda karşılaşılan bir cilt rahatsızlığıdır. Yüz gibi görünen alanlarda oluşması sebebiyle hastanın estetik açısından huzursuz olmasına neden olmaktadır.

Mevsimsel olarak tetiklenme özelliğine sahip olan gül hastalığı, bulaşıcı olmamakla birlikte tedavi edilebilir bir yapıya sahiptir.

Rozasea (Gül Hastalığı) Nedir?

Halk arasında gül hastalığı olarak ifade edilen Rozasea, ciltte sivilce ve kızarıklığa neden olmaktadır. Hastalığın oluşum bölgesi genelde yüz hattı olarak tespit edilmektedir. Vücudun geri kalan kısmında da gül hastalığı nedeniyle kızarıklık oluşabilir.

Hastalık, kan damarlarının daha belirgin olmasına ve lekelenmenin gül tipinde olmasına sebep olmaktadır. Gül tipindeki lekelenmeler zaman içerisinde bölgesel olarak kepeklenmeye de sebebiyet vermektedir.

Rozasea (Gül Hastalığı) Nedenleri Nelerdir?

Rozasea (Gül Hastalığı) nedenleri tıbbi olarak kanıtlanmış durumda değildir. Ancak bazı çevresel faktörler sebebiyle gül hastalığının tetiklendiği düşünülmektedir. Cilt yüzeyindeki lekelenme kızarıklığın alttaki bağ dokuların bozulmasıyla ilişkisi olabilir. Rozasea’nın diğer olası oluşum nedenleri aşağıdaki gibi listelenebilir.

  • Aşırı sıcak havalar
  • Sıcak yiyecek – içecek tüketimi
  • Alkol tüketimi
  • Kozmetik ürünleri kullanımı
  • Güneş ışığına maruz kalmak
  • Stres ve yoğun baskı hissi
  • Rüzgâra maruz kalmak
  • Psikolojik faktörler
  • Mantar enfeksiyonları
  • Egzersiz

Rozasea (Gül Hastalığı) Belirtileri Nelerdir?

Gül hastalığının en büyük belirtisi yüzde güneş yanığı ve güle benzer lekelerin meydana gelmesidir. Bu durum ağırlıklı olarak kızarıklık şeklinde ifade edilmektedir. Bölgedeki oluşuma kimi zaman sivilceler de eşlik eder.

Hastalar yanma ve batma gibi hislerden şikâyet etmektedir. Rozasea’nın belirtilerini aşağıdaki gibi çoğaltmak mümkündür. Ancak diğer hastalıklarda da olduğu gibi gül hastalığı belirtilerinin de kişiden kişiye göre değişiklik gösterdiği unutulmamalıdır.

  • Oluşum bölgesinde yatma hissi
  • Cilt kuruluğu, bazen kepeklenme
  • Yağ kanallarında anormal büyüme – genişleme
  • Üst deride hissedilebilir kalınlaşma
  • Bölgesel ödem ve şişlik oluşumu
  • Sivilce benzeri iltihaplı oluşumlar
  • Cilt altındaki damarların belirginleşmesi
  • Cilt tonunun değişmesi

Gül hastalığının sık karşılaşılan bir belirtisi de deri yüzeyinde gözlenen döküntülerdir. Bu döküntüler hem hastalığın oluştuğu yüz bölgesinde hem de kafa derisi, boyun ve göğüs gibi vücudun diğer alanlarında olabilir.

Rozasea İlerlerse Ne Olur?

Rozasea, kronik bir inflamatuar cilt hastalığıdır. Genellikle yüz bölgesindeki kızarıklık, şişlik ve sivilcelerle kendini gösteren bir hastalıktır. Hastalığın ilerlemesi durumunda, semptomlar daha da kötüleşebilir ve yüzde kalıcı lezyonlar meydana gelebilir. Bu nedenler bölgeye herhangi bir elle dokunmamaya özen gösterilmelidir.

Rozaseanın ilerlemesi, genellikle kronik inflamasyon ve kılcal damarların genişlemesi ile ilişkilidir. Bu, yüz bölgesindeki kılcal damarların genişlemesi ve daha belirgin hale gelmesine neden olabilir. Ayrıca, tedavi edilmeyen rozasea vakaları, cilt kalitesinde kalıcı hasara neden olabilir ve hastalık ilerlerse lenf kanserine sebebiyet verebilir.

Rozaseanın ilerlemesi önlemek için, hastalığın ilk belirtilerini fark etmek ve hemen tedaviye başlamak önemlidir. Tedavi, semptomların hafifletilmesine ve hastalığın ilerlemesinin engellenmesine yardımcı olabilir. Bu nedenle, rozasea semptomları gösteren kişilerin, bir dermatolog ile görüşerek uygun tedavi seçeneklerini araştırmaları önerilir.

Rozasea hastalığı, özellikle yüz bölgesindeki semptomları nedeniyle sosyal ve psikolojik etkileri de beraberinde getirebilir. Bu nedenle, hastaların bu durumda psikolojik destek alması da önemlidir.

Rozasea (Gül Hastalığı) Tanı Yöntemleri

Gül hastalığı; sedef, apotit dermatit, sivilce ve benzeri diğe cilt rahatsızlıklarıyla benzer belirtiler göstermektedir. Bu hastalığın tanısı için kullanılabilecek özel bir test bulunmaz. Dolayısıyla rozasea tanısı fizik muayene ve hekim değerlendirmesiyle yapılmaktadır.

Doğru teşhis için hasta şikayetlerinin göz önüne alınması ve uzman bir dermatologdan destek alınması son derece önemlidir. Fizik muayeneden net bir değerlendirme çıkmaması durumunda hastadan bazı kan tahlillerinin istenmesi mümkündür. Bu şekilde diğer cilt rahatsızlıklarının yokluğundan emin olmak mümkün olabilir.

Rozasea (Gül Hastalığı) Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Gül hastalığının tedavisinde kullanılacak yöntem, hastada var olan belirtiler göz önüne alınarak seçilmektedir. Tedavi sırasında ağırlıklı olarak ilaçlar tercih edilse de hastalığın ilerlemesine bağlı olarak lazer ve cerrahi işlemlerden de yararlanılması mümkündür.

Tedavinin, hasta tarafından desteklenmesi de son derede önemlidir. Gül hastalığının altında yatabilecek neden belirlenerek, tetikleyici unsur ortadan kaldırılmalıdır.

Gül hastalığını tetiklediğinden şüphelenilen başlıca faktörler; güneşe maruz kalmak, sıcakta bulunmak ve diğer beslenme alışkanlıklarıdır. Hastalara sıcak ortamlarda bulunmamaları ve cildi tahriş edebilecek ürünleri kullanmamaları tavsiye edilmektedir. Aşırı sıcak yiyecek ve içecekleri tüketmemek de alınabilecek diğer önlemler arasındadır.

Lazer, gül hastalığı tedavisinde başarılı sonuçlar vermektedir. Özellikle genç hasatlarda birkaç seansta cevap alınabilmesi mümkündür. Tedavi mezoterapiyle desteklenmekte ve cildin nemlendirilmesi, damarların güçlendirilmesi gibi konularda iyileştirme yapılmaktadır.