Saman Nezlesi (Alerjik Rinit) Tedavisi
Bahar aylarının gelmesi, alerjik reaksiyonların da ortaya çıkması anlamına gelmektedir. Alerjik rinit olarak bilinen saman nezlesi de bu zaman diliminde ortaya çıkan şikayetlerden biridir.
Genellikle mevsimsel olarak görünüp kaybolmaktadır. Yılın farklı dönemlerinde de aynı şikayetler yaşanıyorsa rahatsızlık “uzun süreli” olarak nitelendirilmektedir.
Saman Nezlesi Nedir?
Saman nezlesi, vücudun bir kısmında ya da tamamında; polen, tüy ve benzeri alerjenler karşı oluşturulan alerjik tepkidir. Kaşıntı, ciltte kızarıklık, hapşırma atakları, burun ve göz akıntısı gibi sık karşılaşılan alerjik reaksiyonlara neden olmaktadır.
Alerji, vücutta oluştuğu alana göre isimlendirilmektedir. Buna göre; gözlerde oluşana konjonktivit, akciğerlerde oluşana astım, ciltte oluşana ürtiker ya da egzama, üst solunum yolunda meydana gelene de saman nezlesi denmektedir.
Saman Nezlesi Daha Çok Şu Kişilerde Görülür
Saman nezlesi cinsiyetten bağımsız olarak her yaş grubundaki insanda meydana gelebilir. Ancak ağırlıklı olarak 18 ile 25 yaş aralığındaki kişilerde oluştuğu görülmektedir. Aile öyküsünde saman nezlesi olanlar, alerjinin gelişmesi açısından genetik yatkınlığa sahiptir. Bu kişiler tüm saman nezlesi vakalarının neredeyse yarısını oluşturmaktadır.
Saman Nezlesi Nedenleri Nelerdir?
Diğer alerjilerde olduğu gibi, saman nezlesinde de vücudun bağışıklık sistemi zararsız bir maddeyi (polen, kedi tüyü, küf, vb.) zararlı kabul eder. Buna bağlı olarak da vücutta antikor üretimi başlar. Söz konusu maddeyle gerçekleşen sonraki bir temasta antikorlar vücuda kimyasal salgı başlatması için sinyal gönderir. Neticede de vücutta saman nezlesi belirtileri oluşmaya başlar.
Saman Nezlesi Risk Faktörleri Nelerdir?
- Genetik yatkınlık (aile bireylerinde alerji öyküsü bulunması)
- Hayvan tüylerinin bulunduğu bir ortamda yaşamak ya da çalışmak
- Çok tozlu alanlarda yaşamak ya da çalışmak
- Evde sigara içilmesi ya da bebeğin sigara kullanan bir anneyle büyümesi
- Hava kirliliğine maruz kalmak
- Ailenin ilk çocuğu olmak
Saman Nezlesiyle Gelişen Komplikasyonlar
Saman nezlesi birtakım komplikasyonları beraberinde getirmektedir. Alerjiye bağlı belirtiler, hastanın uykuya dalmasını zorlaştırır. Özellikle gece atakları nedeniyle uyku alınamaz ve kişinin yorgunluğu gün içerisinde devam eder.
Astım ve sinüzit belirtileri, saman nezlesiyle daha kötü bir hale gelebilir. Hatta, sinüslerin saman nezlesi nedeniyle tıkandığı da sık karşılaşılan bir komplikasyondur. Orta kulak enfeksiyonu da alerjinin neden olduğu bir diğer sağlık sorunudur.
Saman Nezlesi Belirtileri Nelerdir?
- Mevsimsel olarak gelişen alerji atakları
- Burun akıntısı ve tıkanıklığı
- Gözlerde sulanma
- Ciltte kaşıntı
- Öksürük krizleri
- Halsizlik
- Gözlerde kaşıntı ve şişlik
- Yutkunma güçlüğü
- Geniz akıntısı
Saman nezlesinin en büyük özelliği mevsim aylarında ortaya çıkıp, sonrasında kaybolmasıdır. Rahatsızlık yılın farklı dönemlerinde görülüyorsa, uzun süreli olarak isimlendirilir. Bu durumda karşılaşılan belirtiler de yukarıdakilerle aynıdır. Yalnız uzun süreli alerjik rinit; polen, mantar, hayvan tüyü ve benzeri alerjenlerle tetiklenmektedir.
Saman Nezlesi Nasıl Tedavi Edilir?
Saman nezlesi deri testi ve kan tahlili yardımıyla kolayca teşhis edilebilmektedir. Tedaviye başlamadan önce hastalara alerjenlerden olabildiğince uzak durması tavsiye edilmektedir. Belirtilerin ciddiye gitmesi sonucunda reçetesiz ilaçlardan destek almak mümkündür.
İlaçların yetersiz kaldığı durumlarda, hekim tarafından immünoterapiye başlanır. Bu esnada vücuda yıllar içerisinde alerjen transferi yapılarak, bağışıklık sisteminin hastalığa neden olan alerjeni tanıması sağlanır.
Dil altı tabletleri ve sinüsleri boşaltmak da tedavi esnasında başvurulan yöntemlerdir. Saman nezlesinin varlığı mutlaka uzman bir hekim tarafından değerlendirilmeli ve uygun tedavi yöntemlerinden birine başlanmalıdır.
Saman nezlesi tedavi edilmezse; burun tıkanıklığı, yutkunma güçlüğü, horlama, anksiyete ve depresyona neden olabilir. Çocuklarda dikkat dağınıklığı problemi de yine saman nezlesi kaynaklı olabilir.