Seboreik Dermatit Tedavisi
Halkın büyük bir bölümünde seboreik dermatit görülmektedir. Genelde kafa bölgesinde oluşsa da vücudun farklı kısımlarında da bu rahatsızlığa rastlanabilir. İnatçı bir hastalık olduğundan dolayı sık sık tekrarlaması mümkündür. Bireyin cilt yapısına göre tedavi görülmemesine rağmen kendiliğinden iyileşme ihtimali de bulunmaktadır.
Seboreik Dermatit Neden Oluşur?
Seboreik Dermatit, özellikle kafa derisini etkileyen bir hastalık olmasına rağmen yüzde de görülebilen bir cilt rahatsızlığıdır. Kepek, seboreik egzama veya sedef gibi isimlerle adlandırılabilmektedir.
Oluşum nedeni henüz tam olarak bilinmese bile çoğunlukla bağışıklık sistemindeki anormalliklerden meydana geldiği düşünülür. Seboreik dermatit oluşturabilecek bir diğer durumsa malassezia adıyla bilinen mantar çeşididir.
Parkinson, depresyon, organ nakli, ilaçların yan etkileri gibi durumlar Seboreik dermatit görülme riskini arttırır. Bağışıklığı düşüren hastalıklar, bazı kanser türleri, kalp krizi, stres ve nörolojik durumlar da hastalığın oluşmasına neden olabilmektedir. Ayrıca kafa bölgesinin yeterince temiz olmaması seboreik dermatit oluşmasını sağlayabilmektedir.
Seboreik Dermatit Belirtileri Nelerdir?
Saç, sakal, kaş gibi bölgelerde pullanma oluşmasıyla başlamaktadır. Yaygın olarak kafa derisinde görüldüğünden dolayı çoğunlukla saçlarda çok fazla kepek oluşmasıyla kendini göstermektedir.
Deride kızarıklık, kaşıntı ve kabukla bağlanan yağlı ciltler de hastalığın belirtileri arasında yer almaktadır. Bu belirtiler özellikle bireyin stresli olduğu dönemlerde ortaya çıkar ve mevsim geçişlerinde nükseder. Ayrıca aşağıda yer alan psikolojik semptomlar da seboreik dermatit hastalarında sıklıkla görülmektedir.
- Uyku düzeninin bozulması
- Utanç
- Endişe
- Stres
- Özgüven kırılması
- Sürekli rahatsız hissetmek
Kişisel bakıma dikkat edildiği halde belirtiler devam ettiğinde bir cilt doktoruna gidilmesi gerekir. Semptomların uzun süre devam etmesi ve diğer bölgelere yayılması ciltte enfeksiyon olduğunu gösterebilir. Bu nedenle en kısa sürede doktora müracaat edilerek uygun tedavi yöntemine başlanmalıdır.
Seboreik Dermatit Tanı Yöntemleri Nelerdir?
Fizik muayene ve hastanın öyküsü, seboreik dermatit tanısında oldukça önemli bir yer tutar. Birey hastalıkla ilgili tüm bilgileri paylaştığında doktorun tanı koyması daha kolay bir hale gelir. Genellikle fizik muayene esnasında tanı koyulmaktadır ancak bazı durumlarda hastalardan test istenebilmektedir. Bunun için cilt hücreleri kazınır ve biyopsi örneği alınır.
Seboreik dermatit; sedef, atopik dermatit, gül hastalığı, tinea versicolor gibi pek çok rahatsızlıkla karıştırılabilmektedir. Semptomlar birbirine benzediğinden dolayı biyopsi örneğinin alınması kesin bir tanı koyulabilmesi açısından oldukça faydalıdır. Laboratuvardan alınan sonuçlara göre uygun tedavi yöntemi uygulanmaya başlanır.
Seboreik Dermatit Nasıl Tedavi Edilir?
Pek çok cilt hastalığında olduğu gibi seboreik dermatitte de ilaçlı şampuanlardan, losyonlardan ve kremlerden yardım alınır. Hastalığın ilerlememesi ve geri çekilmesi için reçetesiz satılan kepek şampuanları gibi ürünlerden de yardım alınabilmektedir. Ancak bu tür bir tedaviye yanıt vermeyen hastalarda reçeteli şekilde satılan ve enflamasyonu kontrol eden kremler kullanılır.
Doktorun vermiş olduğu ilaçların uzun süre bilinçsizce kullanılması sakıncalıdır. Hidrokortizon, fluosinolon, klobetasol ve desonid gibi maddeler çok fazla kullanıldığında deriyi inceltebilir. Ayrıca kırışıklık oluşumunu arttırmak gibi farklı yan etkiler gösterebilir.
Hastalığın tedavisinde kalsinörin inhibitörleri takrolimus ve pimekrolimus etken maddelerini içeren kremler de kullanılabilmektedir. Fakat yan etkileri daha ağır olduğundan dolayı bu maddeleri içeren ürünler genellikle tercih edilmezler.
Hastalığa iyi gelmesi için yaşam şartlarını iyileştirmek de oldukça etkili bir tedavi yöntemidir. Bu nedenle düzenli olarak saçları yıkamak ve temiz kalmalarına dikkat etmek gerekir.
Şampuanlar ayrıca yüze nazik bir biçimde uygulanabilmektedir. İlerleme kaydedildiğinde her gün yerine haftada birkaç kez yıkamak yeterli olacaktır. Kepekleri temizlemek için zeytinyağından ve çeşitli nemlendiricilerden yardım alınabilir.
Seboreik Dermatit Olan Ne Yememeli?
Seboreik dermatit, ciltte pullu lekelere, kızarıklığa ve iltihaplanmaya neden olan kronik bir cilt rahatsızlığıdır. Kesin nedeni bilinmemekle birlikte, araştırmalar bazı gıdaların semptomları tetikleyebileceğini veya kötüleştirebileceğini düşündürmektedir.
İlk olarak, seboreik dermatiti olan kişiler, kızarmış yiyecekler, işlenmiş atıştırmalıklar ve yağlı etler gibi doymuş ve trans yağ oranı yüksek yiyeceklerden kaçınmalıdır. Bu gıdalar vücutta iltihaplanmayı tetikleyerek semptomların alevlenmesine neden olabilir.
İkincisi, seboreik dermatiti olan kişiler, akne ve diğer cilt rahatsızlıklarının gelişimine katkıda bulunabilecekleri için süt ürünleri alımını sınırlandırmalıdır. Badem, soya sütü gibi süt ürünü olmayan alternatiflere geçilmesi önerilir.
Üçüncüsü, alkol ve kafeinden kaçınılmalıdır, çünkü bunlar dehidrasyona yol açabilir ve cilt iltihabını şiddetlendirerek semptomları daha da kötüleştirebilir. Ek olarak, şekerli yiyecek ve içecekler seboreik dermatiti tetikleyebilen maya enfeksiyonlarının gelişmesine katkıda bulunabilir.
Genel olarak, genel sağlığı desteklemek ve seboreik dermatit semptomlarını tetikleme riskini azaltmak için meyveler, sebzeler ve kepekli tahıllar açısından zengin, dengeli ve besleyici bir diyet yemeniz önerilir.