Bebeğin ve annenin sağlığı söz konusu olduğunda daha çok sezaryen doğum yöntemi uygulanmaktadır. Oldukça yaygın şekilde yapılan bu işlem hem planlı hem acil olarak gerçekleştirilebilmektedir. Genellikle normal doğumun gerçekleştirilmesi mümkün olmayan hastalara uygulanmakta ve başka bir sorun söz konusu değilse başarıyla tamamlanmaktadır.

Sezaryen Doğum Nedir?

Ameliyathanede ve anestezi altında gerçekleştirilen doğum yöntemi sezaryen doğumdur. Hastanın normal doğum yapmakta zorlanması durumunda acil olarak ya da daha öncesinden planlanarak yapılabilmesi mümkündür. Bu işlem temel olarak anne karnına kesik atılarak bebeğin çıkarılmasıdır.

Dikişin kapatılmasıyla birlikte doğum da tamamlanmış olmaktadır. Bazı hastalarda isteğe bağlı olarak da sezaryen doğum uygulanması mümkündür ancak hastanın genel durumu doktor tarafından değerlendirileceği için hekimlerin önerisi de oldukça önemlidir.

Sezaryen doğum farklı bir tıbbi durum söz konusu değilse 1 saatten daha kısa sürmektedir. Sonrasında anne ve bebek hemen taburcu edilmemekte, bir süre gözetim altında tutulmaya devam edilmektedir. Bu işlem doğum suyu erken gelmediyse çoğunlukla hamileliğin 39. haftasında uygulanmakta ve tarih belirlenirken anne adayına tercih hakkı sunulmaktadır.

Sezaryen Esnasında Neler Olur?

Doğum; doktor, hemşireler, çocuk doktoru, anestezist, yardımcı sağlık personelleriyle birlikte ameliyathanede gerçekleştirilmektedir. İşlemde spinal ya da epidural anestezi tercih edilse de tıbbi durumlarda genel anesteziye de başvurulabilmektedir. Genel anestezinin uygulanmadığı durumlarda kişinin eşi de ameliyathanede bulunabilmektedir.

Anne adayı ilk olarak kolundan damar yolu açılarak anesteziye hazırlanır ve uygun görülen ilaçlar enjekte edilir. Daha sonra bel bölgesinden anestezi uygulanır ve idrar sondası yerleştirilir. Karın bölgesi antiseptik solüsyonlarla dezenfekte edilerek kapatıldıktan sonra işleme başlanır. Alt karın bölgesinden 11 – 15 cm uzunluğunda kesi atılarak birkaç saniye içinde bebek, anne karnından çıkarılmış olur.

Bebeğin göbek kordonu kesildikten sonra bebek ilk muayene için bebek hemşiresi ve çocuk doktoruna teslim edilir. İlk muayenede bir sorun yoksa bebek hazırlanır ve odasına çıkarılır. Annenin karnından bebeğin eşi çıkarılmış ve dikişler hızlı şekilde atılmışsa bebeğin anneyle birlikte odaya gitmesi de muhtemeldir. Ancak şüpheli bir durumda bebek ilk olarak bebek bakım ünitesine alınır ve çocuk doktoru uzmanı tarafından gerekli bilgilendirmeler yapılır.

Sezaryen Ameliyat Kaç Saat Sürer?

Sezaryen ameliyatı, anne veya bebeğin sağlığı için normal doğumun mümkün olmadığı durumlarda tercih edilen bir doğum yöntemidir. Sezaryen ameliyatı, anne karnındaki bebeğin karın bölgesi veya rahim ağzı üzerinden çıkarılması işlemidir. Ameliyat sırasında bir kesik açılır ve bebeğin çıkması sağlanır. Sezaryen ameliyatı genellikle 30 ila 60 dakika sürer. Ancak, bazı durumlarda süre daha uzun olabilir.

Sezaryen ameliyatı süresi, bebeğin konumuna, annenin sağlık durumuna ve ameliyatı gerçekleştiren doktorun tecrübesine göre değişebilir. Bazı durumlarda, ameliyat sırasında beklenmedik komplikasyonlar ortaya çıkabilir, bu da ameliyat süresini uzatabilir. Ayrıca, eğer bebeğin konumuna göre karın bölgesinde ek bir kesik açılması gerekiyorsa, ameliyat süresi de uzayabilir.

Sezaryen ameliyatı sonrasında, annenin iyileşme süreci değişebilir. Ancak, ameliyatın süresi iyileşme sürecini etkilemez. Ameliyat sonrası annenin dinlenmesi, beslenmesi ve ameliyat bölgesinin doğru şekilde bakımı gibi faktörler iyileşme sürecini etkileyen önemli faktörlerdir. Sezaryen ameliyatı, ciddi bir operasyondur ve dikkatli bir yaklaşım gerektirir. Ameliyatın süresi, bebeğin ve annenin sağlığı için uygun olan doğru bir doğum yöntemi seçilmesiyle belirlenir.

Sezaryen Doğum Tercih Edilmesinin Sebepleri Nelerdir?

Eğer anne ve bebeğin sağlığı tehdit altındaysa sezaryen doğum tercih edilmektedir. Sorun hem anneden hem de bebekten kaynaklanabileceğinden dolayı pek çok nedene bağlı olarak bu durumun gerçekleşmesi mümkündür. Genel olarak doktorların sezaryen doğum uygulama nedenleri aşağıda yer almaktadır.

  • Bebeğin doğum yoluna giriş şekli
  • Doğum süresinin çok uzaması
  • Normal doğumun gerçekleşememesi
  • Doğum kanalında bebeğin çıkışına engel bir durum olması (miyom gibi)
  • Genital bölgede enfeksiyon görülmesi
  • Çoklu bebek durumu (İkiz, üçüz vb.)
  • Anneye ait sistemik hastalıklar
  • Göbek bağının bebeğe dolanması
  • Kalça kemiğinin dar olması
  • Annenin doğuma psikolojik olarak hazır hissetmemesi
  • Normal doğumda bebekte sıkıntı görülmesi (Fetal distres)
  • Rahim ameliyatı geçmişi olması
  • Büyük bebekler (genellikle 4 kg’dan fazla olmaları)
  • Plasentanın doğum yolunu kapatması
  • Bebeğin plasentadan erken ayrılması

Sezaryen Doğumdan Sonra Günlük Yaşama Nasıl Dönülür?

Ameliyat karın bölgesinde gerçekleştiğinden dolayı hastanın günlük yaşama dönüş süresi farklılık göstermektedir. Birkaç gün boyunca hastanın her hareketinde dikkatli olması oldukça önemlidir. Bu dönemde ağrı kesici ihtiyacı faza olabilmektedir.

Günlük yaşama tam olarak dönülmeden önce anne özel ürünlerle 1 gün sonra, ürün kullanılmazsa 3 gün sonra duş alabilmektedir. Ortalama 1 haftanın sonunda dikişler büyük oranda iyileşmiş olacağı için hareketler daha rahat bir biçimde yapılabilmektedir.