Sinir sıkışması genellikle vücuttaki sinir lifinin baskı altında kalması nedeniyle oluşur. Vücutta tek bir bölgenin etkilendiği bu durum, kollar ve bacaklarda daha sık yaşanır. Sinir sıkışması gerçekleşen bölgede ağrı, uyuşma ve kas güçsüzleşmesi gibi bazı belirtiler görülür.

Sinir sıkışmasının çok sık yaşandığı durumda bu rahatsızlığın altında yatan nedenlere bakılmalıdır. Sık sık tekrarlayan travmalar, vücutta sinir sıkışmalarına neden olabilir. Genellikle şeker hastalığı, tiroid bezi, hipotiroidizm gibi hastalığı bulunan kişilerde sinir sıkışması daha sık görülmektedir.

Sinir Sıkışması Nedir?

Bir sinirin etrafında yer alan kıkırdak, kas, tendon ve kemik gibi dokular nedeniyle basınç uygulanmasının ardından meydana gelen duruma sinir sıkışması denilmektedir. Ortaya çıkan baskı nedeniyle sinir fonksiyonlarında olumsuz etkiler görülür. Sinir sıkışması görülen yerde uyuşma, güçsüzlük ve karıncalanma hissi meydana gelir. Diğer bazı sendromlar da sinir sıkışmasına neden olabilir.

Karpal Tünel Sendromu, kolun üst bölümünde başlayan sinir sıkışmalarının nedenlerinden olabilir. El bileğindeki önemler zamanla geçmezse Karpal Tünel Sendromu’na dönüşebilir. Uyluk bölgesinde bulunan duyu sinirinin baskıya maruz kalmasıyla meraljia parestetika da ortaya çıkabilir.

Sinir Sıkışmasının Belirtileri Nelerdir?

Vücudun çeşitli bölgelerinde ortaya çıkan sinir sıkışmalarının belirtileri farklılık gösterebilir. Sinir sıkışması çoğu zaman omuz bölgesinde ortaya çıkar. Omuz ve kollarda yanma hissi oluşur. Baş hareketleri kısıtlanırken boyun bölgesinde şiddetli ağrı da görülebilir. Bazen el bileğinde ve parmaklarda karıncalanmalar oluşur. Kol ve omuz bölgelerindeki kaslarda his kaybı meydana gelebilir.

El ve bilek kısmındaki güç kayıplarında bir nesneyi almak ve tutmak bile oldukça zorlaşır. Ağrıya ek olarak elektriklenmeler de görülebilir. Bacaklarda sinir sıkışması olduğunda yürürken zorluk yaşanabilir.

Sinir Sıkışmasının Nedenleri Nelerdir?

Sinir sıkışmasının en önemli nedenleri kişinin yaşam tarzına bağlı ortaya çıkar. Uzun süre bilgisayar başında çalışmak bilek bölgesinde ve elde sinir sıkışması oluşabilmektedir. Zorlama ve kemik kırığı nedeniyle basınç oluşan durumlarda da sinir sıkışmaları görülmektedir. Tekrarlayan travmalar nedeniyle ya da yaşanan kazaların ardından sinir sıkışması meydana gelebilir. Travma ve kazalara ek olarak şeker hastalığı, obezite, tümör ya da kistler de sinir sıkışmasının nedenleri arasında sayılabilir. Kadınlarda gebelik ve menopoz nedeniyle de sinir sıkışmaları meydana gelebilir.

Sinir Sıkışması Ne Zaman Tehlikeli?

Sinir sıkışması, vücuttaki bir sinir sıkıştığında meydana gelir ve genellikle ağrı, uyuşma, karıncalanma veya güçsüzlükle sonuçlanır. Birçok sinir sıkışması vakası tehlikeli olmasa da sinir sıkışmasının ciddi bir sağlık sorunu olabileceği bazı durumlar vardır.

Böyle bir durum, omurilikte sinir sıkışmasının meydana gelmesidir. Omurilikteki bir sinir sıkıştığında felç, duyu kaybı ve mesane ve bağırsak kontrolünün kaybı gibi ciddi nörolojik sorunlara yol açabilir. Bu tür sinir sıkışması, kalıcı hasarı önlemek için acil tıbbi müdahale gerektirir.

Sinir sıkışması, bir tümör veya başka bir büyümeden kaynaklandığında da tehlikeli olabilir. Büyüme sinire baskı yaptığı için şiddetli ağrıya neden olabilir ve kalıcı sinir hasarına yol açabilir. Bazı durumlarda, bir tümörün neden olduğu sinir sıkışması kanserin erken bir belirtisi olabilir ve bu da mümkün olan en kısa sürede tıbbi yardım alınmasını çok önemli hale getirir.

Son olarak, sinir sıkışması bilekte meydana geldiğinde karpal tünel sendromuna neden olarak tehlikeli olabilir. Tedavi edilmediği takdirde, karpal tünel sendromu kalıcı sinir hasarına ve el fonksiyon kaybına neden olabilir.

Sinir Sıkışması Tanısı Nasıl Konulur?

Belirtilerin görülmesi üzerine mutlaka en kısa zamanda uzman bir hekime görünmek gerekmektedir. Uzman hekim tarafından fiziksel muayene yapılırken hastalığın öyküsü dinlenir. Sinir sıkışmasının görüldüğü bölgeye hareket testleri uygulanır. Fiziki muayene sonrasında sinir iletim çalışmaları, elektromiyografi ve manyetik rezonans görüntüleme yöntemleri de kullanılır.

Sinir iletişim çalışmalarında sinirler üzerinde düşük miktarda akım verilir. Elektriksel yanıt sonrasında hasar olup olmadığı tespit edilir. EMG ise iğneye benzer elektrotların kasların üzerine yerleştirilmesi sonucu tetkik yapılır. Manyetik rezonans görüntüleme sırasında radyo dalgaları üretilerek detaylı görüntüleme sağlanır.

Sinir Sıkışması Tedavisi Nasıl Olur?

Sinir sıkışması tanısı konulduktan sonra tedaviye başlanır. Sinir sıkışması rahatsızlığında iki ayrı tedavi yöntemi kullanılır. Tedavi yöntemleri cerrahi ve cerrahi olmayan şeklinde ikiye ayrılmaktadır. Cerrahi olmayan tedavide hastanın yaşam tarzını değiştirmesi beklenir. Fizik tedavi uygulamalarıyla cerrahi müdahale olmaksızın iyileşme görülebilir. Sinir sıkışması yaşayan kişi ağrıyı tetikleyen hareketlerden uzak durmalıdır.

Obezite hastalarında sinir sıkışması meydana geldiyse, hızlı bir şekilde kilo verilmesi önerilir. Kilo verildikçe ağrılarda azalma görülür. Cerrahi dışı uygulamalardan sonuç alınamayan ilerlemiş durumlarda ameliyat gerekebilir. Ameliyat sırasında sinirler ve etkilenen bölge tespit edilir. Bağ dokunun bir kısmı çıkartılarak sinirler üzerindeki baskının giderilmesi sağlanır.