Testis Kanseri
Testis kanserinde en önemli unsurlardan biri aile faktörüdür ve aile geçmişinde böyle bir kanser varsa kişilerin daha dikkatli olmaları gerekir. Tedavisi mümkün bir organ kanseri olduğundan erken teşhis önem taşır.
Testis Kanseri Nedir?
Testislerin başlıca görevlerinden biri de üreme için semen üretmek ve erkeklik hormonunu salgılamaktır. Testis kanseri her ne kadar erkeklerin yalnızca %1’inde görülse de 35 yaş altındaki erkeklerde sıkça görülen bir organ kanseridir. Testis kanserinde aile öyküsü çok önemlidir. Eğer baba, dede ya da erkek kardeşlerde testis kanseri teşhisi varsa kişilerin daha dikkatli olmaları gerekir.
Bu gibi durumlarda erken tanı ve tedavi oldukça önemlidir. Çoğu testis kanseri cerrahi veya kemoterapi tedavisi ile iyileşir ve iyileşme oranı yüksek kanser türlerinden biridir. Bu nedenle kişilerin kendilerini kontrol etmeleri ve testislerde herhangi bir sertlik olması durumunda da kontrole gitmeleri gerekir. Tedavisi olan bir hastalık olsa da henüz teşhis için bir tarama yöntemi geliştirilmediğinden ultrason veya kan testleri ile testis kanseri anlaşılır.
Testis Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Testis kanseri olan erkeklerin aile öyküleri çok önemlidir. Eğer ailede baba ya da kardeşte öncesinde kanser öyküsü varsa bu süreçte daha dikkatli olunması ve testlerin de ihmal edilmeden yapılması gerekir. Genelde testis kanseri cerrahi ya da kemoterapi ile tedavi edilmektedir ve iyileşme olasılığı da oldukça yüksektir. Testis kanseri genellikle sperm üretimindeki germ hücrelerinden meydana gelmektedir.
Çoğu testis kanseri ağrıya sebep olmaz fakat ağrı ile kendini belli eden kanserler de mümkündür. Eğer herhangi bir testis sertliği hissediyorsanız mutlaka bir uzmana görünmeniz gerekir. Testis kanserinin diğer belirtileri arasında memelerde büyüme, ağrı, istemsiz bir zayıflama ve halsizlik, boyun ağrısı ya da kitle ve sırt ağrısı vardır. Testis kanserinin nedeni bilinmemek ile beraber bazı risk faktörleri de vardır.
Testis kanseri belirtileri arasında inmemiş testis, testis kanseri öyküsü, genetik faktörler, yaş, esrar kullanımı ve aile öyküsü vardır. Testis kanseri için henüz bir tarama yöntemi geliştirilemediğinden kişilerin kendi muayenelerini aksatmamaları gerekir. Muayene esnasında testislerde kitle fark edilirse mutlaka bir uzman hekime başvurmak gerekir.
Testis Kanseri Tanısı Nasıl Konur?
Testis kanseri olduğu düşünülen kişilere tanı konulması için skrotal ultrasyon, kan testi ya da bilgisayarlı tomografi yapılır. Skrotal ultrason ele gelen kitle testisin kendisinden mi yoksa çevre dokulardan mı geldiğini ayırt etmek için kullanılan bir tanı yöntemidir. Kan testi de yüksek düzeyde olan testis kanseri tümörlerinin değerlendirilmesi için yapılmaktadır.
Eğer belirteçler yoksa kanserin göz ardı edilmemesi adına kan testinin yapılması önemlidir. Testis kanserinin tespit edildiği hastalarda kanserin uzak ya da çevre dokulara yayılıp yayılmadığını kontrol etmek için bilgisayarlı tomografi yapılır. Yapılan muayeneden sonra tetkikler ile testis kanseri şüphesi oluşursa tanının kesin olması için testisin çıkarılması gerekir.
Testis kanseri kimlerde görülür?
Testis kanseri, sperm ve testosteron üretiminden sorumlu erkek üreme organları olan testislerde veya testislerde meydana gelen nadir bir kanser türüdür. Testis kanseri her yaştaki erkeği etkileyebilmesine rağmen, genç ve orta yaşlı erkeklerde, tipik olarak 15 ila 35 yaşları arasında daha sık görülür.
Bir erkeğin testis kanseri geliştirme şansını artırabilecek bazı risk faktörleri vardır. Ana risk faktörlerinden biri, ailede hastalık öyküsünün olmasıdır. Testis kanseri olan bir erkek kardeşi veya babası olan erkeklerde, hastalığa yakalanma riski daha yüksektir.
Diğer bir risk faktörü de inmemiş testistir, yani fetal gelişim sırasında testislerden biri veya her ikisi karından skrotuma inmemiştir. Diğer risk faktörleri arasında, Klinefelter sendromu adı verilen bir durum gibi anormal testis gelişimine sahip olmak ve kişisel bir testis kanseri geçmişine sahip olmak yer alır.
Ek olarak, bazı yaşam tarzı seçimleri de erkeğin testis kanseri geliştirme riskini artırabilir. Örneğin, sigara içen veya tütün ürünleri kullanan erkeklerin hastalığa yakalanma riski daha yüksektir. Aşırı alkol kullanım öyküsü olan veya obez olan erkekler de risk altında olabilir.
Testis Kanseri Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Testis kanserinde hem tanı hem de tedavi kasık üzerinden yapılacak olan cerrahi işlem ile mümkündür. Cerrahi tedavi genelde ileri ya da yüksek riskli kanserli erkeklerde tercih edilir. Abdominal lenf nodlarının çıkarılması için uzman cerrahlar tarafından cerrahi tedavi önerilir. Kanser eğer testis dışına yayılmışsa bunun için de kemoterapi ilaçları ile tedavi yoluna gidilir.
Bunun dışında kemoterapi tedavisi cerrahi işlem gören hastalarda da ameliyat sonrasındaki ek tedavi olarak tercih edilebilir. Bazı testis kanseri olan hastalarda ise radyoterapi ile tedavi cerrahi operasyona ya da kemoterapiye ek olarak seçilebilir. Aynı zamanda cerrahi tedavi için uygun olmayan testis kanseri hastalarında radyoterapi kemoterapi ile beraber uygulanabilir.