Üst Solunum Yolu Hastalıkları
Özellikle soğuk havalarda ve mevsim geçişlerinde mikroplardan kaynaklanan hastalıklarda artış görülür. İnsanlar sıcak olması için daha kapalı mekanlarda vakit geçirdiklerinden dolayı hastalıkların yayılım hızı artar.
Özellikle çocuklarda ortaya çıkan bu tür hastalıklar kimi zaman kendiliğinden geçerken kimi zaman ciddi boyutlara ulaşabilir. Üst solunum yolu hastalıkları daha çok bebeklerde ağır şekilde atlatılırken yetişkinlerde hafif düzeylerde seyretmektedir.
Üst Solunum Yolu Hastalıkları Nelerdir?
Solunum yolu hastalıkları üst ve alt olmak üzere iki kategoride incelenmektedir. Üst solunum yolu hastalıkları daha çok virüsler sebebiyle oluşmakta ve kısa sürede yayılım göstererek çevredeki insanları da etkilemektedir. Virüsler, cansız yüzeylerde bile 72 saate kadar hayatta kalabildiklerinden dolayı vücutta kısa sürede üremekte ve ağır tablolar görülmesine neden olabilmektedir.
Bebekler ve küçük çocuklar, bağışıklık sistemleri tam olarak güçlenemediğinden dolayı bu hastalıkları zor biçimde atlatmaktadır. Hastalıkların yayılımı damlacık yoluyla, yani öksürük ve hapşırıkla, olduğu için hasta kimselerden mümkün olduğunca uzak kalınması gerekmektedir. Ayrıca hastalığın kendi kendine geçmesi beklenirse bu yaş grubunda daha ciddi komplikasyonlar oluşabileceği için ebeveynlerin duyarlı olması oldukça önemlidir.
En Sık Görülen Üst Solunum Yolu Hastalıkları
Birbirinden farklı üst solunum yolu hastalıkları olsa da çoğunlukla belirtileri aynıdır. Bu nedenle hastalıkların birbirine karıştırılması ve yalnızca uzmanlar tarafından ayırt edilmesi mümkündür. Halk içinde daha çok nezle ve grip bilinse de aşağıdaki hastalıklar da hemen hemen her kış ayında önemli bir sıklıkta yaşanmaktadır.
- Orta kulak iltihabı
- Bronşit
- Sinüzit
- Larenjit
- Farenjit
- Bronşiyolit
- Akut Farenjit (Tonsilit)
- Pnömoni (Zatürre)
Özellikle çocukların bulaşıcı hastalıklardan korunması için bol sıvı tüketmeleri ve bağışıklık sistemini güçlendirecek gıdalarla beslenmeleri gerekmektedir. Mümkün olduğunca ortam havalandırılmalı, sigara tüketimi durdurulmalı ve çocuklar pasif içici konumuna getirilmemelidir. Hasta öğrencilerin okula ya da oyun oynamaya gönderilmemesi de hastalığın yayılmaması açısından oldukça önemlidir.
Üst Solunum Yolu Hastalıkları Belirtileri Nelerdir?
Hastalık türüne ve oluşum nedenine göre herkeste farklı semptomlar görülebilmektedir. Ayrıca bağışıklık sistemi, sigara kullanımı, yaşam koşulları ya da yaş grubu da belirtilerin şiddetini değiştirebilmektedir. Ancak üst solunum yolu hastalığı geçiren kimselerde genel olarak aşağıdaki belirtilerin birden fazlası yoğun biçimde yaşanmaktadır.
- Burun akıntısı ve tıkanıklığı
- Öksürük
- Halsizlik
- Ateş
- Kas ağrıları
- Titreme
- Boğazda yanma veya kaşıntı
- Baş ve boğaz ağrısı
- Ses tonunda değişiklik
- Yutkunma güçlüğü
- Halsizlik ve yorgunluk
- Ses kısıklığı
- Ağız kokusu
- İştahsızlık
- Yemek yerken zorlanma
- Bademciklerin şişmesi ve kızarması
- Boyundaki lenf bezlerinin şişmesi
- Mide bulantısı ve kusma
- Solunumun hırıltılı hale gelmesi
- Nefes alırken zorlanma
- Balgam
Üst Solunum Yolu Hastalıkları Tedavi Yöntemleri
Hastalıkların belirtileri birbirine benzese de oluşum nedenleri farklı olduğu için her insanda çeşitli semptomlar ortaya çıkabilmektedir. Bu semptomları azaltmak için ağrı kesici, ateş düşürücü, mide koruyucu, bulantı engelleyici, burun açıcı gibi pek çok ilaç tedavisine başlanabilir.
Bakteriyel enfeksiyonlarda antibiyotik tedavisi uygulanabilir ancak virüs kaynaklı hastalıklarda bu tedavinin yapılması hastalığın ilerlemesine neden olur. Zaman zaman aşı yaptırılarak da üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunabilmektedir.
Uzun süre devam eden semptomlar, vücuttaki başka doku ve organların da olumsuz etkilenmesine neden olabilmektedir. Bundan dolayı hastalıkların en kısa sürede tedavi edilmesi ve hastaların tedaviyi olumsuz etkileyecek her türlü durumdan kaçınması gerekmektedir.
Bilinç kaybı, solunum yetmezliği, bayılma, titreme ve çok yüksek ateş gibi belirtilerde acil müdahale edilmesi oldukça önemlidir. Küçük çocuklarda ve bebeklerde de erken teşhis koyulabilmesi açısından belirtiler görülür görülmez bir sağlık kuruluşuna başvurulması tavsiye edilmektedir.