Vücut kitle endeksi hesaplaması, ağırlığın boyun karesine bölünmesi ile hesaplanır. Burada ağırlık kilogram, boy ise metre cinsinden ele alınmaktadır. Bu şekilde kişiler ideal kilolarını daha net bir şekilde öğrenebilmektedir.

Vücut Kitle İndeksi Nedir?

Vücut kitle indeksi diğer adıyla boy kilo indeksi olarak da bilinir. Bu yöntem kişilerin boy ve kiloları esas alır. Sonuca göre kişinin mevcut kilosunun ideal kilo ağrılığına yakınlığı veya uzaklığı hesaplanır.

Fakat bu hesaplama yöntemi vücut yağ ve kas kütlesi hakkında detaylı bilgileri vermeyebilir. Bu nedenle özellikle vücut geliştirme ile ilgilenen kişiler için çok tatmin edici bir hesaplama yöntemi değildir. Vücut geliştiriciler yoğun kas kütlesine sahip oldukları için sadece boy ve ağırlık ile yapılan hesaplama sonucunda BMI değerleri yüksek çıkar ve kesin doğruluğu göstermeyebilir.

Vücut Kitle İndeksi Nasıl Hesaplanır?

Vücut kitle indeksi kilonun boyun karesine bölünmesi ile hesaplanır. Ağırlık boyun karesine bölündüğü zaman çıkan sonuç Dünya Sağlık Örgütünün referans aralığında hesaplanmaktadır. Bu hesaplamaya göre çıkan sonuç 30 üzerinde ise obez, 40 üzerinde ise morbid obez, 50 üzerinde ise süper obez olarak tanımlanmaktadır. Vücut kitle indeksi sonuçlarına göre şu şekilde bir sınıflandırma yapılabilir;

  • 18,5 kg/m² altında ise kişi ideal kilonun altındadır.
  • 18,5 kg/m² ile 24,9 kg/m² arasında ise kişi ideal kilodadır.
  • 25 kg/m² ile 29,9 kg/m² arasında ise kişi ideal kilosunun üstündedir.
  • 30 kg/m² ile 39,9 kg/m² arasında ise kişi obez olmaktadır.
  • 40 kg/m² üzerinde ise kişi mobid obez olarak kabul edilmektedir.

Vücut Kitle İndeksi Sonuçları Hangi Anlamlara Gelmektedir?

Yağ oranı, vücut tipi, yağ ve kas dokusu gibi etmenler vücut kitle indeksinde yer almaz. Bu sebeple ideal kilo hesaplamalarında beden kitle indeksi ve bel ölçümü dışında metabolizma hızının ölçümü ve detaylı vücut analizleri de kişinin kilo sorunu hakkında detaylı bilgiler verebilir. Kişinin ideal kilosunun altında veya üstünde olması durumunda diğer etmenler doktor kontrolü ile değerlendirilir. Var olan sağlık sorunlarını gidermek için de doktorunuzla beraber hareket edilmelidir.

Erkeklerde bel çevresi 94 santimetreyi geçerse riskli, 102 santimetreyi geçerse yüksek risk kabul olarak edilmektedir. Bu oran kadınlarda biraz daha farklıdır. Kadınlarda 80 santimetreyi geçer ise risk, 88 santimetreyi geçerse yüksek risk olarak kabul edilmektedir.

Vücut Kitle İndeksi Dışında Neler Dikkate Alınmalıdır?

Detaylı vücut kitle indeksi ile obezite hesaplamaları yapılabilir. Burada yaş ve cinsiyet de dikkate alınarak kilonun, vücut yağ yüzdesinin ve bel çevre ölçünün normal değerde olup olmadığı öğrenilebilir. Yağ dokusunun vücudun neresinde toplandığını bilmek obezite tanısının net bir şekilde konulabilmesi için önemlidir. Yağ dokusunun birikme şekli armut ve elma tip olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

Vücutta biriken yağlar vücut için zararlı hormonlar üretebilir. Özellikle bel çevresinde birikmesi, sağlık problemlerine de yol açabilir. Vücut kitle indeksi değerinin yanı sıra bel çevresinin değeri de obezite derecesinin konusu ile ilgili olabilir. Sağlıklı kas dokusunun zararlı yağ dokusuna oranı obezite hesaplamalarında önemlidir. Yetişkin bir erkeğin yağ oranı ile %10 ile %18 arasında olmalıdır. Kadınlarda ise bu oran %20 ile 28’dir.