Hiperaktivite İçin Hangi Bölüme/Doktora Gidilmeli?

Hiperaktivite İçin Hangi Bölüme/Doktora Gidilmeli?

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) olarak da bilinen hiperaktivite, hem çocukları hem de yetişkinleri etkileyen nörogelişimsel bir bozukluktur. DEHB olan bireyler genellikle dikkat, dürtü kontrolü ve hiperaktivite ile ilgili zorluklar yaşarlar. Sizde veya sevdiklerinizde DEHB olabileceğinden şüpheleniyorsanız, tıbbi yardım almanız önemlidir. Bir aile hekimi başlamak için iyi bir yerdir, ancak daha ileri değerlendirme ve tedavi için sizi bir uzmana yönlendirebilirler.

  • Psikiyatrist veya Nörolog

Bir psikiyatrist veya nörolog, DEHB’yi teşhis edebilir ve ilaç ve terapi dahil olmak üzere tedavi seçenekleri sağlayabilir. Ayrıca ek destek için sizi bir psikoloğa veya danışmana yönlendirebilirler.

  • Psikolog veya Danışman

Bir psikolog veya danışman, DEHB’si olan bireylere ve ailelerine terapi ve destek sağlayabilir. Başa çıkma stratejileri geliştirmeye, sosyal becerileri geliştirmeye ve birlikte var olan zihinsel sağlık koşullarını yönetmeye yardımcı olabilirler.

  • Çocuk Doktoru

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) olan çocuklar için, danışılan ilk tıp uzmanı bir çocuk doktoru olabilir. İlk değerlendirme ve tedavi seçeneklerini sunabilir ve gerekirse çocuğu bir uzmana yönlendirebilirler.

  • Eğitim Psikoloğu veya Özel Eğitim Öğretmeni

Bir eğitim psikoloğu veya özel eğitim öğretmeni, eğitim ortamlarında DEHB olan bireylere yardımcı olabilir. DEHB’si olan öğrencilerin akademik olarak başarılı olmalarına yardımcı olmak için sınavlarda daha uzun süre kalma veya tercihli oturma gibi kolaylıklar sağlayabilirler. Ayrıca öğrenmeyi destekleyen stratejiler geliştirmek ve sınıftaki rahatsız edici davranışları yönetmek için öğretmenler ve velilerle birlikte çalışabilirler.

  • Mesleki Terapist

Bir meslek terapisti, zaman yönetimi, organizasyon ve görev tamamlama gibi günlük yaşam için gerekli becerileri geliştirmek için DEHB olan bireylerle çalışabilir. Ayrıca, DEHB’den etkilenebilecek ince motor becerilerini, koordinasyonu ve duyusal işlemeyi geliştirmeye yardımcı olabilirler. Bu becerileri geliştirerek, DEHB’si olan bireyler genel işlevlerini ve bağımsızlıklarını geliştirebilirler.

  • Uyku Uzmanı

Uykusuzluk veya uyku apnesi gibi uyku bozuklukları, DEHB olan kişilerde sık görülür. Bir uyku uzmanı, dikkatsizlik ve dürtüsellik gibi DEHB semptomlarını iyileştirebilen bu uyku bozukluklarını değerlendirebilir ve tedavi edebilir. Ayrıca, iyi uyku hijyeni için önerilerde bulunabilir ve DEHB semptomlarını ve genel refahı daha da iyileştirebilen düzenli bir uyku rutini oluşturabilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir