Fil Hastalığı (Lenfödem) Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Fil Hastalığı (Lenfödem) Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Lenfödem genellikle kol ve bacaklarda şişme ile kendini gösteren, proteinden zengin lenf sıvısının hücreler arası alanda birikmesidir. Halk arasında fil hastalığı olarak bilinmektedir.

Fil Hastalığı (Lenfödem) Neden Meydana Gelir?

Lenfödem oluşma sebeplerine göre ikiye ayrılır: Primer ve sekonder lenfödem. Lenfatik sisteme ilişkin anomaliler ve hastalıklara bağlı olarak gelişen primer lenfödem doğumsal ya da sonradan oluşabilir ve sık görülmez. Sekonder lenfödem oluşumuna yol açan etmenler ise oldukça çeşitlidir. Çevresel lenf nodlarının çıkarılmasını ve lenfatik damarların kesilmesini gerektiren ameliyatlar lenfödem oluşumuna neden olabilir.

Örneğin melanoma, meme kanseri, jinekolojik kanserler, metastatik over kanseri, testis, prostat, boyun ve kolon kanserleri gibi. Ayrıca radyoterapi lenf nodlarına zarar vermekte ve hasarlı dokuda yeni lenfatik damarların gelişmesine engel olmaktadır. Travma nedeniyle bölgesel lenf nodlarının hasara uğraması, tümör ve enfeksiyonlar da lenfödeme sebep olabilir.

Fil Hastalığı (Lenfödem) Belirtileri Nelerdir?

Kol ve bacakların bir kısmının veya tamamının şişmesi, ağrı, hareket etmede zorlanma, derinin sertleşmesi ve kalınlaşması, siğil benzeri oluşumlar, deriden sıvı sızması, iyileşmeyen enfeksiyonlar lenfödemin en önemli belirtileridir.

Fil Hastalığı (Lenfödem) Tanısı Nasıl Konur?

Hasta hikayesinin dinlenmesi ve fiziki muayene ile genellikle hastalığın tanısı konulur. Bazı durumlarda kan testleri gerekebilir.

Fil Hastalığı (Lenfödem) Nasıl Tedavi Edilir?

Lenfödem için etkinliği kabul edilen bir ilaç tedavisi yoktur. Mikrocerrahi günümüzde her ne kadar umut verici görünse de yüz güldüren sonuçlar oldukça azdır. Tüm dünyada en etkin olarak kabul edilen yöntem kompleks dekonjestif tedavidir. Bu tedavide şişliğin indirilmesi ve tekrar oluşmasının önlemesi amaçlanır.

Kompleks Dekonjestif Tedavi Nasıl Uygulanır?

Bu konuda eğitim almış fizyoterapistler tarafından uygulanan kompleks dekonjestif tedavisinde ilk olarak lenf akışının sağlanması için manuel lenf drenajı yapılır. Daha sonra cilt bakımı, bandaj uygulaması ve egzersizlerle tedavi tamamlanır.

Tedavi sonunda ise hastanın ölçüsü alınarak özel bası giysileri tasarlanır. Bu aşama tamamlandıktan sonra hastaya kendi kendine yapacağı drenaj (self drenaj), cilt bakımı, egzersizler ve bası giysisi kullanımı hakkında eğitim verilir. Lenfödem kronik bir hastalık olduğu için düzenli bası giysisi kullanımı ve altı ya da en geç yılda bir kez tedavinin tekrarlanması tavsiye edilir.

Uzm. Dr. Tufan ÖZDEM

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir