Ozon Tedavisi Nedir? Hangi Hastalıklarda Uygulanır?

Ozon Tedavisi Nedir? Hangi Hastalıklarda Uygulanır?

Ozon (O³), 3 atomlu bir moleküldür ve oksijenin (O²) çok yüksek enerji taşıyan bir şeklidir. Atmosferde stratosfer tabakasında bulunur ve canlıları UV ışınlarının zararlı etkisinden korur. Tıpta, içinden yüksek gerilim geçen özel jeneratörler vasıtasıyla oksijen gazının ozona çevrilmesiyle kullanılır. Ozon gazı ilk olarak içme sularının dezenfeksiyonunda kullanılmış daha sonra farklı alanlarda yaygınlaşmıştır.

Ozon gazı vücutta nasıl bir etki yaratır?

Ozon güçlü bir oksitleyicidir. Okside edici özelliğinden dolayı mikroorganizmaları öldürmenin yanında tüm toksinleri de nötralize edebilir. Ozon gazı vücuda girdikten sonra oksijen ve serbest oksijen radikallerine ayrışarak vücudun düşük dozlarda oksidatif stres mekanizmasını tetikler.

Vücuttaki olumlu etkileri nelerdir?

Ozonun stres mekanizmasını tetiklemesiyle bir sıra reaksiyon birbirini etkiler ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Vücuttaki kan akışını ve dolaşımını olumlu yönde etkiler, vücudun hücreleri tarafından oksijen alımını ve kullanımını uyarır. Hücre tamiri ve kan akışını hızlandırır, dokuların oksijen kapasitesini arttırır, hücrelerin yenilenmesini sağlar. Bu nedenle yara iyileşmesi, iskemik, romatizmal ve infeksiyöz hastalıklarda sık kullanılır. Yağ hücreleriyle doğrudan etkileşime girerek kolesterolde azalmaya ve bölgesel yağ yıkımına neden olur.

Fizik tedavide nasıl kullanılır?

Fizik tedavide uygulanan ozon, kireçlenmelerde kıkırdak kaybını azaltarak ve eklem içi sıvıları ile kıkırdak yapımını uyararak eklem ağrılarında azalma ve hareket kabiliyetinde artma sağlar. Ağrıyan eklemler, sırt ağrıları, yırtılmış bağlar ve benzerleri rahatsızlıklar için iyi bir tedavi alternatifidir. Eklem enjeksiyonları, eklem boşluğuna ozon gazının enjeksiyonu şeklinde yapılır. En sık omuz ve diz eklemine uygulanır. Ozon gazıyla beraber eklem içine uygulanacak diğer ilaçlar da etkinliği artırır. 8-10 hafta boyunca 3-5 enjeksiyonluk bir tedavi planlanır. Her seansta % 15 -% 25 oranında iyileşme beklenir.

Hangi rahatsızlıkların tedavisinde etkilidir?

Kronik yorgunluk sendromu ve fibromiyaljide kullanılır. Yumuşak dokulara yapılan ozon enjeksiyonlarıyla tetik nokta, kulunç, tenisçi dirseği vb. hastalıklar tedavi edilebilir. Uzun süre yatağa bağımlı felçli hastalarda oluşan bası yaralarının tedavisinde etkilidir. Kaslarda biriken toksini gidererek kasları gevşetir ve yumuşatır, esnekliğini artırır, eklem ağrılarını ve kas rahatsızlıklarını iyileştirir. Otoimmün ve kronik romatizmal hastalıkların tedavisinde kullanılır.

Uygulama teknikleri nelerdir?

Değişik uygulama teknikleri mevcuttur. En önemlileri major yöntem (otohematerapi), minor yöntem, eklem ve kas içine ozon gazı verilmesi, ozon torbası ve vücut boşluklarına ozon verilmesi şeklindedir. Ozonlanmış su ve krem şeklinde de uygulanabilir.

Yan etkisi var mıdır?

Ozon tedavisinin yan etkisi çok azdır. Tedaviye düşük dozla başlayıp kademeli şekilde artırılarak ilerleyici tarzda uygulamalarla yan etki oluşumu gözlenmelidir.

Kimlere uygulanamaz?

Uygulama glukoz 6 fosfat dehidrogenaz enzim eksikliği, erken dönem olmak üzere hamilelik, kanama bozukluğu gibi durumların yanı sıra anjiotensin çevirici enzim (ACE) inhibitörü tedavisi görenlere, hipertiroidi, kontrol altına alınamayan kalp hastalıkları ve ozona reaksiyon gösteren astım hastalarına tavsiye edilmez.

Ozon tedavisi sırasında nelere dikkat etmek gerekir?

Tedavi sırasında C ve E vitamini içeren tüm antioksidan takviyelerinin bırakılması gerekir. Ozon uygulanmadan önce tansiyon ve şeker ilaçları en az iki saat önceden alınmalıdır ve tedaviye tok olarak girilmelidir.

Uzm. Dr. Tufan ÖZDEM

Fizik Tedavi Rehabilitasyon

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir