Covid-19 enfeksiyonu, yaşlı ve erkekler ile hipertansiyon, şeker (diyabet), kalp yetmezliği, kalp damar hastalığı olan, sigara içen, kilolu kişilerde daha ağır seyretmektedir. Bu risklere sahip kişilerin enfeksiyona yakalanma olasılığı da daha yüksektir. Enfeksiyon, kalp hastalarında kronik akciğer hastalığı olanlara göre daha ağır seyretmektedir. Covid-19 pnömonisi olan hastaların %20-40’ında kalp tutulumu olduğu gözlenmektedir. Kalp tutulumu olan hastaların ölüm oranları %40’a ulaşırken, kalp tutulumu olmayanlarda ölüm oranı %4,5 seviyesindedir.
Covid-19 vakalarında kalp ve damar hastalarının ölüm oranı nedir?
Kronik hastalıklar içinde Covid-19’a bağlı ölüm oranlarına bakıldığında ilk sırada % 10,5’la kalp ve damar hastalıklarının yer aldığı görülmektedir. Kalp ve damar hastalıklarını % 7,3’le şeker hastalığı, % 6,3’le kronik akciğer hastalığı, % 6’yla hipertansiyon ve % 5,6’yla kanser takip etmektedir.
Covid-19’un kalp damar sistemi üzerindeki etkilerinin sonucu nedir?
Covid-19 enfeksiyonunun kalp damar sistemi üzerinde çok yönlü etkileri gözlenmektedir. Bu etkiler sonucu hastalarda;
- Kalbin pompalama gücünü azaltan ve kalp yetmezliğine neden olan kalp kası hastalığı miyokardit,
- Kanın pıhtılaşma eğilimindeki artışla tetiklenen kalp krizi, inme,
- Toplardamar sisteminde oluşan pıhtılaşma sonucu akciğer embolisi ve akciğer hipertansiyonu,
- Şiddetli sağ kalp yetmezliği bulguları, şok,
- Tedavide kullanılan hidroksiklorokin gibi ilaçların etkisiyle ritm bozuklukları, kalp durması gözlenmektedir.
Kalp hastalarında uzun dönem etkisi var mıdır?
Covid-19’un uzun dönem kardiyak etkileri de gözlenmeye başlamıştır. Virüse yakalanan ve iyileşen hastalarda uzun dönemde kalp hastalığı gelişme riski ve kalbin pompalama gücünde azalma meydana geldiği görülmüştür. Ayrıca kanın pıhtılaşma eğiliminde artış ve enflamatuar sürecinin (yangı) hastalık iyileştikten sonra da uzun süre devam ettiği ortaya konulmuştur. Bu da kalp krizi, kalp yetmezliği ve ani ölüm gibi risklerin artışına yol açmaktadır. Hastanın, Covid-19’dan iyileşse bile kalp damar hastalıkları riski devam etmektedir.
Kalp hastalığı, özellikle kalp yetmezliği ve kalp damar hastalığı bulunan Covid-19 hastalarının kardiyoloji uzmanı tarafından mutlaka düzenli olarak takip edilmesi, kan sulandırıcı ilaçlar başta olmak üzere kalp yetmezliği ve ritm bozukluğu tedavilerine devam etmeleri gerekmektedir.
Uz. Dr. Işık ERDOĞAN

Egepol Hastanesi, İzmir’de özellikle tercih edilen, güvenilir ve saygın sağlık kurumlarındandır. Profesyonel kadrosu ve modern medikal ekipmanlarıyla hastalarına güvenilir tedavi seçenekleri sunar. Hasta bakımı ve takibinde de ön plana çıkan Egepol hastanesi, hasta odaklı yaklaşımı ve etik değerlere bağlılığı ile de tanınmaktadır. Sağlık sorunlarınıza çözüm bulmak ve uzman bir bakım almak için Egepol Hastanesi her zaman yanınızda. Size en iyi sağlık hizmetini sunmak için buradayız.