El ve El Bileği Ağrılarına Yol Açan Hastalıklar ve Tedavisi

El ve El Bileği Ağrılarına Yol Açan Hastalıklar ve Tedavisi

Osteoartroz (Kireçlenme)

Genellikle ilerleyen yaşlarda ya da el bileği kırıklarının ardından alçılama döneminde eklemin hareketsiz kalmasıyla ortaya çıkar. Parmaklarda, elini yoğun kullanan kişilerde ise ağırlıklı olarak baş parmakta görülür. Parafin (sıcak) uygulaması ve egzersizlerle hastalar rahatlar.

De Quervain hastalığı

Başparmak hareketleri sırasında ağrı meydana getiren bir tenosinovit olarak da tanımlanmaktadır. En önemli belirtisi, ön kola ve başparmağa yayılan ağrıdır. Ağrı en çok başparmağın abdüksiyon (yatay hareket), ekstansiyon (esnetme) ve aynı zamanda kavrama hareketleri sırasında ortaya çıkar. Şikayetler genellikle ilerleyici olup zamanla kavrama gücü azalır.

Karpal tünel sendromu

Bilekteki karpal tünelden geçen median sinirin sıkışması sonucu ortaya çıkar. Karpal tünel sendromu kadınlarda daha sık görülür, Hasta çoğunlukla ilk üç veya dört parmağında meydana gelen ağrı, uyuşma ve karıncalanmadan yakınır. Semptomlar karakteristik olarak gece, sabahın erken saatlerinde artar ve hastayı uyandırır. Hasta çoğunlukla ellerini sallayarak ağrı ve paresteziyi (uyuşma ve yanma hissi) gidermeye çalışır. EMG, tanı ve hastalığın izlenmesinde değerli bir tetkiktir. Atel kullanımı, elektrik ajanları, parafin (sıcak) uygulaması ve egzersiz programlarıyla tedavi edilir.

El bileğinde ulnar sinir kompresyonu (Kubital tünel sendromu)

Dirsekte yaşanan herhangi bir travma ya da kırıktan sonra oluşan ödem nedeniyle ulnar sinirin kubital tünelde sıkışmasıdır. Tedavisinde fiziksel ajanların yanı sıra ulnar sinir germe egzersizleri uygulanır.

Tetik parmak

Eldeki tarak kemikleriyle parmakların eklem yaptığı bölgede bulunan ve “pulley” adı verilen halkanın kalınlaşarak tendonu sıkıştırması, serbest kayma hareketini önlemesi sonucu oluşur. Tendonların üzerinde oluşan nodüllerin veya aşırı hareketin yıprattığı tendon kılıfının bu duruma verdiği yangısal cevap ve şişliktir.

Dupuytren kontraktürü

Deri altındaki fasya denilen yapının anormal kalınlaşmasıdır. Kalınlaşma avuç içinde başlar ve parmaklara doğru yayılır. Bu rahatsızlıkta sert kordan ve şişlikler oluşur, bununla birlikte parmaklar avuç içine doğru bükülür.

Sudeck atrofisi

Refleks sempatetik distrofi sendromu (RSDS) ya da kompleks rejional ağrı sendromu olarak da bilinir. En çok el ve ayak bölgesinde görülür. Uzuvlarda artan ağrı ve artan hareket kısıtlılığına yol açar. Hastalığın üç evresi vardır:

  • Akut evre: Travmadan sonra başlayan bu evrede ağrı vücudun uç kısmında görülür, ağrı yanıcı ve sızlayıcıdır. Ödem, ciltte gerginlik, deride incelme ve renk değişimleri meydana gelir. Morarmış bir görünüm vardır.
  • Distrofik evre: Ağrıya duyarlılık devam eder ve süreklidir. Ödem sertleşir. Hareket kısıtlılığı vardır, cilt soluk görünüm alır ve soğuktur.
  • Atrofik evre: Ağrı daha da şiddetli bir hal alır ve uç kısımlardan yukarıya doğru yayılmaya başlar. Cilt soğuk ve kurudur. Şiddetli hareket kısıtlılığı vardır.

Gangliyon kistleri

Bir eklemin üzerinde oluşan, eklemle bağlantılı olarak ortaya çıkan içi şeffaf ve jel kıvamında sıvı ile dolu şişlikler olarak tanımlanabilir.

Raynaud hastalığı

El ve ayak parmaklarını etkileyen bir kan dolaşımı bozukluğudur. Parmaklarda kangrene kadar gidebilir.

Uzm. Dr. Tufan ÖZDEM

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir