Burun Estetiği (Rinoplasti) Nedir? Kimlere Yapılabilir?

Burun Estetiği (Rinoplasti) Nedir? Kimlere Yapılabilir?

Burun ameliyatları (Rinoplasti) travma sonucu oluşan şekil bozukluğunun düzeltilmesi ya da doğuştan kaynaklı yapının daha güzel hale getirilmesi amacıyla yapılır. Burun ameliyatları Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi uzmanı hekimler tarafından gerçekleştirilir.

Rinoplasti kimlere yapılır?

Rinoplasti ameliyatları en sık, kemerli burun, ucu düşük ve kalın burun, yüze göre daha geniş burun gibi şikâyetlere sahip kişilere uygulanmaktadır. Burun orta duvarının orta hattan kayması sonucu oluşan ve nefes alma zorluklarına yol açan deviasyon da burun ameliyatlarının en önemli sebepleri arasında yer almaktadır. Aynı ameliyatta hem deviasyon hem de şekilsel bozukluk sorunları düzeltilebilmektedir. Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi uzmanı hekimler rinoplasti ameliyatlarının, kişilerde kemik ve kıkırdak yapısının gelişimi tamamlandıktan sonra yapılmasını tavsiye etmektedir.

Ameliyat için en uygun dönem ne zamandır?

Rinoplasti ameliyatları yılın her dönemi gerçekleştirilebilir. Ancak ameliyat sonrası öksürme ve hapşırma gibi eylemlerden kaçınmak gerektiğinden özellikle alerji hastalarının yaz başını tercih etmesi daha uygundur.

Ameliyat öncesi nelere dikkat etmek gerekir?

  • Ameliyat öncesi nezle ve grip olmanız halinde hekiminizi mutlaka bilgilendirin.
  • Kullandığınız ilaçlar konusunda hekiminize bilgi verin.
  • Ameliyatın iki hafta öncesinden itibaren alkol ve sigara kullanımı bırakın.
  • Aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçların kullanımı ameliyattan 1 hafta önce kesin.
  • Ameliyat günü kesinlikle makyaj yapmayın, yüzünüzü iyice temizleyin.
  • Ameliyata gelirken önden açılabilen bir üst giyin.

Ameliyat nasıl gerçekleştirilir?

Rinoplasti ameliyatları genel anestezinin yanı sıra lokal anesteziyle de gerçekleştirilebilir. Ancak hem hastanın hem de cerrahın konforu açısından genel anestezi tavsiye edilir. Ameliyat esnasında kemik ve kıkırdakta farklı işlemler yapılarak şekillendirme gerçekleştirilir. Bu şekillendirme kapsamında büyütme ya da küçültme gibi işlemler yapılır.

Rinoplasti ameliyatları açık ve kapalı olmak üzere iki şekilde gerçekleştirilir. Açık rinoplasti ameliyatında, burun delikleri arasının alt kısımdan küçük bir kesi ile açılır. Cerraha geniş görüş açısı sağlaması sebebiyle özellikle ileri seviyede deformasyonu olan kişilerde açık rinoplasti uygulanır. Kapalı rinoplasti ise kesi açılmadan, burun deliklerinin içerisinden yapılır. Cerraha daha az görüş açısı sağlasa da burnun içinin gözlemlenmesini sağlayan mikro kameralar sayesinde ameliyat konforlu bir şekilde gerçekleştirilir. Açık rinoplastiye göre avantajı, kesi izi kalma ihtimalinin bulunmaması ve iyileşme süresinin daha kısa olmasıdır. Ameliyat türüne cerrah karar verir.

Ameliyat ne kadar sürer?

Ameliyatın süresi yapılacak işleme göre değişir. En kısa 30 dakika, en uzun 2,5 saat sürer. Komplike ameliyatlarda ise süre daha uzundur. Hasta, bir komplikasyon olmaması durumunda takip amacıyla genellikle bir gece hastanede yatar.

Ağrılı bir ameliyat mıdır?

Rinoplasti ameliyatları bilinenin aksine sanıldığı kadar ağrılı değildir. Ağrılı ameliyat olarak bilinmesinin sebebi uygulanan eski tekniklerdir. Ağrı ve kanamaya yol açan pamuk tamponların yerini silikon tamponlara bırakmasıyla artık ameliyat sonrası hasta açısından çok daha konforlu geçmektedir. Ameliyat sonrası verilen ilaçlar sayesinde ağrılar en aza indirilmektedir.

Ameliyat sonrası beni neler bekliyor?

Silikon tampon genellikle bir hafta burnun içinde kalır. Koruma amacıyla buruna atel de takılır. Atel ve şişlik sebebiyle burunda tıkanıklık hissedilmesi normaldir. Kanamanın olmaması ve şişmenin azaltılması için başın, göğüsten yukarıda kalacak şekilde tutularak istirahat edilmesi tavsiye edilir. Tampon çıkarıldıktan sonra da bir miktar kanama ve mukus akması normaldir.

Ameliyat sonrası yüzde oluşan morarma ve şişlikler ne kadar sürede geçer?

Ameliyatın ardından yüzde oluşan morarma ve şişlikler oluşur. Bu morluk ve şişliklerin miktarı ameliyatın türü hastanın yaşı ile kemik ve kıkırdak yapısına göre değişmektedir. Morluklar ameliyattan üç-dört gün sonra iyileşmeye başlar. Şişlikler birkaç ay sonra inmeye başlar, tamamen inmesi bir yılı bulabilir.

Ameliyat sonrası nelere dikkat etmek gerekir?

  • Burnunuzu koruyun. Burnunuza darbe gelmesine sebep olabilecek hareket ve sporlardan kaçının.
  • Burnunuza takılan ateli kesinlikle yerinden oynatmayın.
  • Ağırlık kaldırmayın.
  • Hekiminizin tavsiye edeceği süre boyunca gözlük takmayın.
  • Kan sulandırıcı ilaç kullanmayın.
  • İlk hafta burnunuzu sudan koruyarak duş alın. Bir hafta sonra normal şekilde banyo yapmaya başlayabilir.
  • En az bir hafta boyunca makyaj yapmayın.
  • Burnunuzu mutlaka koruyucu krem ve şapka yardımıyla güneşten koruyun.
  • Şişlik ve morlukların daha hızlı iyileşmesi için ameliyat bölgesine soğuk uygulayın.
  • 1,5-2 ay buhar banyosu, solaryum, sauna gibi uygulamalardan kaçının.
  • Kontrollerinizi aksatmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir