Korku aslında öğrenilmiş bir duygudur. Korkuya yol açan bir olay meydana geldiğinde kişinin yaşadığı bu deneyim, yaşayacağı benzer olaylara karşı bir tepki geliştirmesine neden olur. Ve bu tepki davranış ve düşüncelerde aşırı genelleme veya felaketleştirme olarak karşımıza çıkar. Korku ve kaygıyı yönetebilmek çok önemlidir. Önemli olan her duygunun bir ömrünün olduğunu unutmamaktır. Duygular dalgalar gibi doğar, büyür ve azalırlar. Tüm terapilerde söylenen “korku ve kaygının üzerine gitmek”ten daha önemli olan, neyin üstüne gidileceğidir. Terapilerde kişiye korku ve kaygıyı yönetme becerisinin kazandırılması amaçlanır.
Korkular insanın ruh halinde ne gibi sonuçlara yol açar?
Korkulara sahip olmak yaşamımızın akışını engeller. Fiziksel olarak bedenimizi esneklikten uzaklaştıran, donuklaştıran ve eylemsizliğe sürükleyen durumlardır. Ya da tam tersi kişiyi paniğe sürükleyerek dengesizleştirir. Kişiyi psikolojik olarak çöküntüye uğratır, negatifleştirir ve asabi yapar. Zaman içinde kişinin davranışlarını değiştirerek bazı durumlardan sürekli kaçınmasına yol açar. Örneğin köpek saldırısına uğradığımız sokaktan bir daha geçememek, eleştiri aldığınız bir konuşmadan sonra bir daha topluluk içinde konuşamamak gibi. Bu duygular bize bazen yalan söyletebilir, güvensizlik ve zayıflık yaratır.
Korkularımızı nasıl yönetiriz?
Korkularımızı kabul edip onları yenmek ve harekete geçmek için sabırlı olmaya ve uzun bir çabaya ihtiyaç vardır. Korkuları yenerek harekete geçmek bir eylemdir. Bizi korkularımızla yüzleştirir ve mücadele etmemizi gerektirir. Bakış açımızı değiştirir ve olayları yeniden yorumlamamıza yardımcı olur.
Korkularımızı yönetebilmek için öncelikle çözmemiz gereken şey korkulan şeyin ne olduğunu bulmaktır. Korkumuzu tanımlamak çözümlemenin ilk adımıdır. Böylece soruna doğru bir şekilde yaklaşır, korku hakkında bilgi sahibi oluruz. Korktuğumuz şeyin bilincinde olup aslında korkulacak bir şey olup olmadığını ve hayatımızı ne kadar etkilediğini bilmek korkuyu yönetmede önemli bir unsurdur ve bu süreçte ilk adımı oluşturur.
İkinci adım kararlı olmaktır. Korkularımızı yönetmeniz gerektiğine ve kaçınmanın anlamsız olduğuna karar verip seçimimizi yapmamız gerekir. Bu korkularla yaşamaya devam etmek istiyor muyuz? Yoksa korkularımızdan kurtulmayı mı arzuluyoruz?
Bu soruların yanıtı çok önemlidir. Korkularımızın bizi yönetmesini istemiyorsak harekete geçip kararlı olmamız gerekmektir. Önemli olan bir nokta da eylem halinde olmaktır. Zihnin içindeki karmaşa ve soru işaretlerinden kurtulmak için eylem halinde olmak, bunu yapmak için de cesur olmak gerekir. Örneğin kapının arkasında bir kişinin olduğunu varsaymak yerine kapının arkasına bakıp korkulacak bir şeyin olmadığını öğrenmek gibi.
Unutmayın! Korkularımız bizi çoğu zaman yanlış düşünceye iter. Bu sebeple bir şeye karşı korku hissetmeden veya davranış değişikliğine gitmeden önce bazı şeyleri çözümlemek ve bilinçlenmek gerekir.
Uzm. Psk. Ege Ece BİRSEL
Egepol Hastanesi, İzmir’de tercih edilen, güvenilir ve saygın sağlık kurumlarındandır. Profesyonel kadrosu ve modern medikal ekipmanlarıyla hastalarına güvenilir tedavi seçenekleri sunar. Hasta bakımı ve takibinde de ön plana çıkan Egepol hastanesi, hasta odaklı yaklaşımı ve etik değerlere bağlılığı ile de tanınmaktadır. Sağlık sorunlarınıza çözüm bulmak ve uzman bir bakım almak için Egepol Hastanesi her zaman yanınızda. Size en iyi sağlık hizmetini sunmak için buradayız.