Koroner BT anjiyografi uygulama alanları nelerdir?

Koroner BT anjiyografi uygulama alanları nelerdir?

Bilgisayarlı tomografi tetkikiyle kalp damarlarının görüntülenmesi işlemidir. Kontrast madde kullanılarak yapılan test sayesinde kalp damar darlıkları yüksek doğruluk oranı ile çok kısa sürede tespit edilebilmektedir. Bir tanı yöntemi olan Koroner BT anjiyografiyle damar darlıklarının tedavisi yapılamamaktadır.

Koroner BT anjiyografi nasıl uygulanır?

Radyoloji uzmanları tarafından gerçekleştirilen koroner BT anjiyografide hekimle hasta camla ayrılmış farklı odalarda bulunur. Hekim hastayı camın arkasından izler ve mikrofonla iletişim sağlar. Kontrast madde damar yolundan verilir ve boyanan damarlar net bir şekilde ekrandan gözlemlenir. Damar yolundan ilaç verildiğinde hasta hafif bir yanma ve ağzında farklı bir tat hissedebilir. İşlem gerçekleştirilirken hastanın nefes almaması ve hareket etmemesi gerekmektedir. Hastadan sadece bir saniyeliğine nefesini tutması istenir. İşlemin gerçekleştirilmesi yaklaşık beş dakika sürer. Hasta aynı gün normal hayatına geri döner.

Koroner BT anjiyografinin uygulandığı hastalık ve durumlar:

İşlem, özellikle kalp damar hastalığı riski çok yüksek olan ancak herhangi bir şikâyeti bulunmayan, efor testi gibi testlerde klasik anjiyografiye başvurmayı gerektirecek düzeyde sorun gözlenmeyen kişilerde uygulanır.

Koroner BT anjiyografi çekimine gelirken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

  • İşlemden beş saat önce yeme ve içmeyi kesin.
  • Kullandığınız ilaçlarla ilgili hekiminizi bilgilendirin.
  • İşlemden bir gece önce çay, kahve, enerji içeceği tüketmeyin.
  • Daha önce geçirdiğiniz ya da kronik hastalıklarınızla ilgili hekiminize bilgi verin.

Uzm. Dr. Işık ERDOĞAN

Kardiyoloji

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir