Yüksek Topuklu ve Babet Ayakkabıların Yol Açtığı Rahatsızlıklar

Yüksek Topuklu ve Babet Ayakkabıların Yol Açtığı Rahatsızlıklar

Yüksek topuklu ayakkabılar uzun süre giyildiğinde vücutta bazı deformasyonlara yol açabilir. Bir takım yük dengesizlikleri ve buna bağlı olarak kaslarda ağrı ve gerginliğin yanı sıra anormali ve şekil bozukluklarının oluşumuna neden olabilir.

Ne tür rahatsızlıklara yol açar?

Yüksek topuklu ayakkabılar başta ayaklar olmak üzere bacak, kalça ve bel ağrılarına zemin hazırlar. Ayakta ağrılı kemik çıkıntıları oluşumu en sık karşılaştığımız sorunlardan biridir. Bunun yanı sıra ayak bileğinde stabiliteyi (dengeyi) bozar ve bu durum uzun dönemde ağrı, şişlik gibi belirtiler ortaya çıkarır. Ayrıca sadece ayak bileği değil diz ve kalça eklemlerinde de fazladan bir yük oluşturur.

Ortaya çıkan yük dengesizliğiyle birlikte bazı kaslarda kısalık, gerginlik ve spazm oluşabilir. Bu durum omurga duruşumuzu da bozarak bel ağrılarına sebep olabilir. Ağrıyla sinyal veren bu durum yüksek topuklu ayakkabı kullanmanın yarattığı rahatsızlıkların habercisidir.

Babetler nasıl zarar verir?

Yüksek topuklu ayakkabılar kadar tabanı tamamen düz babetler de uzun süre giyildiğinde rahatsızlıklara yol açar. Babet ayakkabılarla uzun yürüyüşler yapmak ya da ayakta durmak ayak tabanında zamanla çökmeye, yoğun kas yorgunluğuna ve kramplara neden olur.

Bu zararlardan korunmak için ne yapılmalı?

Yüksek topuklu veya babet tarzı ayakkabılar yerine ayak arkını destekleyen, ortopedik tabana sahip, ön kısmı geniş, derisi/kumaşı yumuşak, hava aldıran ve hafif topuklu (3-4 cm) konforlu ayakkabılar tercih edilmeli.

Uzm. Dr. Tufan ÖZDEM

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir