Bipolar bozukluk, ruh halinde yaşanan ve mani evresinden depresyona uzanan aşırı değişiklikler olarak tanımlanır. Bipolar bozukluğu olan kişi normal bir ruh halinde olabilirken bazen aşırı hareketli, enerjik, konuşkan, üretken, umursamaz ve güçlü bir öforik dönem içine girebilir. Bu dönem mani evresi olarak anılır.
Kişide ne gibi sorunlara yol açar?
Bu bozukluk riskli davranışlar nedeniyle ilişkilere ve kariyere zarar veren, tedavi edilmediği takdirde intihara bile yol açabilen ciddi ruhsal bir hastalıktır. Bu hastalığa sahip olmayan kişilerin ruh halinde ani ve aşırı iniş çıkışlar olmaz. Ancak bipolar bozukluğu olan hastaların ruh hallerinde gündelik hayatı çok etkileyecek şekilde iniş çıkış ve değişimler yaşanır.
Belirtileri nelerdir?
Bipolar bozuklukta önce mani daha sonra depresyon dönemi belirtileri ortaya çıkar. Mani evresi dediğimiz dönemde uykusuzluk, aşırı hareketlilik, durdurulamayan konuşma, sinirlilik, agresif davranışlar, çok fazla gereksiz alışveriş yapma gibi belirtiler görülür. Bu dönemde kişiler çok yaratıcı ve mutlu hissettikleri için tedaviyi reddedebilir. Ancak böyle zamanlarda hastalar yanlış kararlar alabilir, yanlış hareketler sergileyebilir ve daha sonra hem kendisi hem de çevresi bunun pişmanlığını yaşayabilir. Mani evresindeki bipolar bozukluğu olan kişiler kontrol altında tutulmalı, düzenli psikoterapiye gelmeli ve ilaç tedavisini aksatmamalıdır.
Hastalığın bir diğer dönemi ise mani evresine tam zıt olan depresif evredir. Bu dönemde kişi üzgün, ağlamaklı, mutsuz ruh haline girer, kendini değersiz hisseder, mani evresinden dolayı suçluluk duyar, enerjisi düşer, haz kaybı yaşanır ve uyku problemleri ortaya çıkar. Bu dönem de mani evresi kadar tehlikelidir zira riskli davranışlara, hatta intihar girişimine neden olabilir.
Bipolar bozukluğun sebebi nedir?
Bipolar bozukluk, anne babanın herhangi yanlış bir davranışı sonucu ya da sonradan ortaya çıkan bir rahatsızlık değildir. Tamamen organik sebepleri olan bir rahatsızlıktır. Bu bozuklukta genetik yatkınlık önemli bir risk faktörü olarak görülmektedir. Birinci derece yakınlarda bipolar bozukluğun olması hastalık riskini artırmaktadır. Bu bozukluk genelde 15 yaşından itibaren kendini belli etmeye başlar ve yaşam boyu sürer. Bazı hastalar psikoterapi ve psikofarmakolojik tedavi ile günlük hayatlarına devam edebilirken bazı hastalar için aynı şeyler geçerli olmamaktadır.
Nasıl tedavi edilir?
Hastalık ilaç ve terapiyle kontrol altında tutulur. Hastalığın manik ya da depresif atak döneminde olan hasta; belirtilerin çok şiddetli olması halinde intihar girişimi ya da saldırgan davranış riskine karşı hastaneye yatırılabilir. Bipolar bozukluğu olanların yaklaşık %90’ı yaşamları boyunca en azından bir kez, üçte ikisi de iki veya daha fazla kez hastaneye yatırılmıştır.
Uzm. Psk. Ege Ece BİRSEL
Klinik Psikoloji
Egepol Hastanesi, İzmir’de tercih edilen, güvenilir ve saygın sağlık kurumlarındandır. Profesyonel kadrosu ve modern medikal ekipmanlarıyla hastalarına güvenilir tedavi seçenekleri sunar. Hasta bakımı ve takibinde de ön plana çıkan Egepol hastanesi, hasta odaklı yaklaşımı ve etik değerlere bağlılığı ile de tanınmaktadır. Sağlık sorunlarınıza çözüm bulmak ve uzman bir bakım almak için Egepol Hastanesi her zaman yanınızda. Size en iyi sağlık hizmetini sunmak için buradayız.